Skalniaczek rojnikowy
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skalniaczek rojnikowy
Właśnie o niego mi chodziło - Jovibarba sobolifera = Sempervivum soboliferum = Jovibarba globifera.
Pospolity na pewno jest w każdym sklepie ogrodniczym w jakim byłam wszędzie były takie same sadzonki...dziękuję za rozpoznanie, teraz wiem jak się rozetki nazywają
- mateo
Zakwitł pierwszy rojnik
i rozchodnik:
Postępy na rojnikowisku:
i rozchodnik:
Postępy na rojnikowisku:
- mateo
Można - te pędy, które kwitły.Anna11 pisze:Rozchodnik' Cristatum ' wyrósł strasznie wysoki...jak przekwitnie czy można go przyciąć
Wiem, jeszcze parę lat temu u mnie też tak to wyglądało Ale na razie muszę powiększyć skalniak i powsadzać rośliny żeby się nie męczyły w donicach, a jak już będzie wystarczająco dużo przestrzeni to będę je stopniowo rozsadzał żeby zrobić miejsce rozrastającym się kępom._fox_ pisze:Mateo Ty to porozsadzaj póki czas bo za chwilę będzie to tak wyglądać
Jak myślicie, co się najlepiej nadaje do zapełnienia miejsca między kępami? Drobne kamyki, żwir, keramzyt, piasek, piasek z ziemią?
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje Mi się ,ze najlepiej wyglądają drobne kamyki.
- mateo
Jurku, będę musiał jak najszybciej zrobić mniej więcej tak jak piszesz, bo przez tą pogodę jaka jest w ostatnich dniach zaczynają mi gnić niektóre rojniki Jednak piasek wymieszany z torfem, chociaż jest przepuszczalny to zbyt dobrze trzyma wodę.
Zrobię w tej ziemi zagłębienia pomiędzy posadzonymi roślinami i wysypię je żwirem albo keramzytem, żeby to ściągało i odprowadzało nadmiar wody.
Sprawdzi się to rozwiązanie?
Bo już mi od kilku dni parę rojników zgniło, w tym jeden czerwony pajęczynowaty którego miałem tylko w 2 egzemplarzach, na szczęście z wieloma młodymi, które oby się zachowały...
Zrobię w tej ziemi zagłębienia pomiędzy posadzonymi roślinami i wysypię je żwirem albo keramzytem, żeby to ściągało i odprowadzało nadmiar wody.
Sprawdzi się to rozwiązanie?
Bo już mi od kilku dni parę rojników zgniło, w tym jeden czerwony pajęczynowaty którego miałem tylko w 2 egzemplarzach, na szczęście z wieloma młodymi, które oby się zachowały...
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fox mam pytanko do CIEBIE_fox_ pisze:Anno ja tam wolę te tradycyjnie wznoszące się wulkany przed zakwitnięciem
Mam takiego podobnego rojnika ale bardziej to Mi chodzi o to że po bokach wypuszcza nowe sadzonki (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) no moje pytanie brzmi tak - jak się go rozmnaża?
Tzn.urwać tą sadzonkę i wsadzić do ziemi i już ? Czy jakoś to inaczej trzeba zrobić?
Oj bo tak się zastanawiam,a wolę zapytać żebym nie zrobiła jaiegoś głupiego błędu bo szkoda by mi było żeby sadzonki mi się zniszczyły ... z góry dziękuję za odpowiedzi!!!!
- semper
Reniusiu..Wystarczy je oderwać i wsadzić do ziemi.
- semper
Mateo .Ten torf to nie było najlepsze rozwiązanie.On jest ciężki i trzyma wilgoć.Rojniki muszą mieć jak najlepszy drenaż.Pod nimi nie może być zbyt długo wilgotno.Dlatego zaczynają gnić.Jak najwięcej żwiru i kamyczków.U Mnie też bardzo dużo padało, ale wszystkie rojniki rosną zdrowo.
- mateo
Zaczekaj aż urosną i zaczną puszczać z boku korzonki (w zasadzie o tej porze już powinny) - jeśli są wyrośnięte to możesz spokojnie oderwać i posadzić.reniusia20 pisze:Mam takiego podobnego rojnika ale bardziej to Mi chodzi o to że po bokach wypuszcza nowe sadzonki (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) no moje pytanie brzmi tak - jak się go rozmnaża?
Tzn.urwać tą sadzonkę i wsadzić do ziemi i już ? Czy jakoś to inaczej trzeba zrobić?
Oj bo tak się zastanawiam,a wolę zapytać żebym nie zrobiła jaiegoś głupiego błędu bo szkoda by mi było żeby sadzonki mi się zniszczyły ... z góry dziękuję za odpowiedzi!!!!
Niestety brakuje mi zarówno dużych kamieni, jak i tych drobnych. Muszę po nie specjalnie jeździć nad rzekę. Piasku też mam mało.semper pisze:Mateo .Ten torf to nie było najlepsze rozwiązanie.On jest ciężki i trzyma wilgoć.Rojniki muszą mieć jak najlepszy drenaż.Pod nimi nie może być zbyt długo wilgotno.Dlatego zaczynają gnić.Jak najwięcej żwiru i kamyczków.U Mnie też bardzo dużo padało, ale wszystkie rojniki rosną zdrowo.
- reniusia20
- 1000p
Mateo,Semper dzięki za informacje!!! no proszę to takie proste a Ja tak się zastanawiałam i nie wiedziałam czy oderwać czy też nie ale dzięki Wam wiem już co i jak!! A na jesieni jak oderwę i posadzę to wszystko będzie okay??
- mateo
Jesienią też możesz Grunt żeby zrobić to nie za wcześnie, żeby były już wyrośnięte i zdolne do samodzielnego wzrostu, ale też nie za późno żeby się zbytnio nie gniotły. U mnie część rojników (szczególnie te o mniejszych rozetkach - pajęczynowate, wełniste, pospolite itp.) nadaje się już do podziału.
- reniusia20
- 1000p
A to muszę poczekać do jesieni bo na razie to nie mam jak ich tam posadzić a jeszcze sadzonki mi podrosną troszki bo malutkie sa ...: )
Ziemia wymieszana z piaskiem i takim małym żwirkiem będzie odpowiednia by posadzić na nich rojniki?
Ziemia wymieszana z piaskiem i takim małym żwirkiem będzie odpowiednia by posadzić na nich rojniki?