Ptaki - dokarmiamy "nasze" ptaki
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ile musze posadzić derenia jadalnego, Ligustra pospolitego, i innyh roślin by miały owoce dla ptakow
Aronie często zjadają ptaki a jest mało wymagająca.
Re: Ile musze posadzić derenia jadalnego, Ligustra pospolitego, i innyh roślin by miały owoce dla ptakow
Latem kosy, kwiczoły i drozdy śpiewaki objadają się u mnie owocami wiciokrzewu pospolitego.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
A po czym poznać rokitnika żeńskiego a męskiego?
W tamtym roku mi sąsiadka dała sadzonkę i rozumiem,że jak jej nie dobiorę partnera to owoców nie będzie?
W tamtym roku mi sąsiadka dała sadzonkę i rozumiem,że jak jej nie dobiorę partnera to owoców nie będzie?
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dopiero po pąkach kwiatowych... męskie są większe i jest ich więcej - po kilka w gronie.
Pewnie dostałaś dziewczynkę... Nawiasem mówiąc, podobno tylko dziewczynki rozmnażają się z sadzonek pędowych, osobniki męskie można rozmnożyć przez odrosty. No, i oba przez siew, oczywiście.
Jeśli to działkowa sąsiadka i u niej rokitnik owocuje, to pewnie gdzieś w pobliżu jest egzemplarz męski - może i na Twój krzaczek wystarczy
Pewnie dostałaś dziewczynkę... Nawiasem mówiąc, podobno tylko dziewczynki rozmnażają się z sadzonek pędowych, osobniki męskie można rozmnożyć przez odrosty. No, i oba przez siew, oczywiście.
Jeśli to działkowa sąsiadka i u niej rokitnik owocuje, to pewnie gdzieś w pobliżu jest egzemplarz męski - może i na Twój krzaczek wystarczy
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Foxowa
No to muszę się rozeznać. P?ki co m?j krzew nie wypuścił nawet listka. Mam pewne wątpliwości czy żyje.
Jeśli się uda to zaobserwuję mu roślinę do pary i zasadzę obok ( bo na tej działce owszem niedaleko jest, ale rokitnik wywiozłam na działkę 150km dalej).
Jeśli się uda to zaobserwuję mu roślinę do pary i zasadzę obok ( bo na tej działce owszem niedaleko jest, ale rokitnik wywiozłam na działkę 150km dalej).
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
> Aronie często zjadają ptaki a jest mało wymagająca.<
ogrodnik....Masz jakąś niezwykłą aronię. Moja zamienia język w podeszwę do butów i nic jej nie tyka. Żona robi z niej zamiennik borówki do mięsa. Natomiast ciekawe, że ptaki nie ruszają malin i jeżyn chociaż są słodkie.
ogrodnik....Masz jakąś niezwykłą aronię. Moja zamienia język w podeszwę do butów i nic jej nie tyka. Żona robi z niej zamiennik borówki do mięsa. Natomiast ciekawe, że ptaki nie ruszają malin i jeżyn chociaż są słodkie.
- Foxowa
Nie tylko on. U mnie też aronia znika w ułamku sekundy. Poduwazymam że nawet małe ptaszki potrafią łykać jej całe kulki.
Re: Ptaki - Owoce jakich krzewów lubią "nasze" ptaki
U mnie kosy upodobały sobie borówki i bardzo buszowały w tamtym roku. O ile mi to aż tak nie przeszkadzało, bo mam sporo dorodnych krzaków i mogę się podzielić, o tyle sąsiad był wściekły i skarżył się, że prawie nic mu nie zostaje. Przyjeżdżał na działkę z samego rana, ale kos był zawsze pierwszy. Potem osłaniał borówki agrowłókniną.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Szpaki uwielbiają czeremchę, jeżeli posadzimy ją w pobliżu czereśni i wiśni to zawsze wybiorą czeremchę.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze wiedzieć. Ciekawe tylko jak wcisnąć czeremchę...ed04 pisze:Szpaki uwielbiają czeremchę, jeżeli posadzimy ją w pobliżu czereśni i wiśni to zawsze wybiorą czeremchę.
U mnie ptaki wcale nie jedzą ani jarzębiny (sieje mi się przez to strasznie) ani berberysów, choć ponoć lubią. Za to ziarno - owszem i to bardzo
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
- Foxowa
Chyba nawet jakby zjadły to by się siała, bo spora część nasion nie jest chyba trawiona.
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Te Twoje ptaki jakieś wybredne są Gdzie nie czytam, napisane jest, że ptaki lubią owoce jarzębiny, i berberysów. Z tą czeremchą to nie jest chyba takie proste? tzn ze znalezieniem jej na 4 arach miejsca - mam akurat metrowe zdrowe drzewko i myślę, myślę, gdzie je posadzić Czytałam, że to drzewo lubi rosnąć blisko rzek, ogólnie przy zbiornikach wodnych, potrzebuje stale wilgotnych gleb i może rosnąć nawet w cieniu innych drzew. A u mnie - ziemia sucha, i pełne słońce. Wciąż mam ją w donicy ze szkółki i skoro tak lubi wilgotną glebę, to chyba musiałabym dla niej wykopać 1,5 metrowy dól o średnicy chyba 1 m i wypełnić go żyzną ziemią i przykryć korą, żeby ziemia tak nie wysychała... Nie wiem czy to ma sens.... Ale chyba spróbuję. Taka czeremcha jest ładna, bardziej podoba mi się do naszego ogródka niż jako drzewo:Menysek pisze:Dobrze wiedzieć. Ciekawe tylko jak wcisnąć czeremchę...ed04 pisze:Szpaki uwielbiają czeremchę, jeżeli posadzimy ją w pobliżu czereśni i wiśni to zawsze wybiorą czeremchę.
U mnie ptaki wcale nie jedzą ani jarzębiny (sieje mi się przez to strasznie) ani berberysów, choć ponoć lubią. Za to ziarno - owszem i to bardzo
Nie wiem od czego to zależy, czy czeremcha przyjmie formę krzaczastą czy będzie rosła jako drzewo? Może poprzez cięcie?
Na razie ten ligustr jest mały i zaczął chorować , derenia muszę dokupić, co do rokitnika, czytam właśnie że ptaki nie bardzo lubią jego owoce.Ogrodnik04 pisze:Ligustr pospolity spokojnie wystarczy jeden by wydał owoce, derenie są obcopylne więc przydałby się drugi egzemplarz innej odmiany. Rokitnik jest dwupienny więc konieczne jest posiadanie egzemplarza męskiego i żeńskiego.
Czy mógłbyś polecić mi jakąś odmianę konkretną, nie karłowatą berberysa? Taką krzewiastą i wysoką? Będę wdzięczna, tych odmian jest tyle, że można się pogubić. Aha, i chyba lepiej będzie kupić dwa, trzy? Można zapytać ile Ty masz tych berberysów?seedkris pisze:Tylko czy aby to są najlepsze krzewy dla ptasiej stołówki? U mnie derenia jadalnego nigdy nie zjadały. Ligustr był objadany zimą , sporadycznie. Ja dla ptaków sadziłem na swoim ranczo świdośliwę i berberysy. Rokitnika nic nie objada, wisi całą zimę.
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czeremcha amerykańska będzie dobrze rosła na i suchej ziemi. Nasz rodzimy gatunek preferuje miejsca żyzne, wilgotne w pobliżu rzek.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris