Używam grubych kawałków kory (właśnie takiej do ogrodu) tylko po dwukrotnym (odstęp doby) wyprażeniu w piekarniku w temp. 120-140 stopni przez pół godziny, żeby wybić nawet przetrwalnikowe zarodniki grzybów. Potem moczę aby nawilgła i dopiero do doniczek dla storczyków ( głównie cattleya i phalaenopsis). Bez wyprażenia kora ulegała zbyt szybkiemu rozkładowi przez grzyby...justus27 pisze:...
W tym roku będę kupować duże ilości kory do iglaków do ogrodu i pewnie troszku sparzę i zostawię do storczyków. Zwłaszcza, że zamierzam wszystkie storczyki naraz przesadzić, to podłoża dużo będę potrzebować
Storczyki
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Storczyki
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odnośnie dodawania łupinek od orzeszków :ja dodawałam na szczęście do dwóch tylko doniczek łupinki od fistaszków i niestety zaczęły pleśnieć , zdecydowanie odradzam ,natomiast podłoże z compo mieszam z podłożem z orchid sklepiku ,to z orchid sklepiku jak dla mnie trochę za bardzo przesusza korzenie .Zamierzam teraz zapolować na spangum i zamiast compo dodam go do grubego podłoża .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Compo przesiałam i użyłam do Cambrii i Oncidium. Reszta pójdzie do zwykłych doniczkowców.
Justynko- o liściach nie słyszałam, ale kto wie Wiem, że podłoże sama miesza Asia/Haim, warto ją poprosić, by zamieściła skład u siebie.
A Sphagnum się boję, bo za mokre powoduje gnicie, a wyschnięte wyciąga wodę z korzeni, dlatego musi być wilgotne.
Justynko- o liściach nie słyszałam, ale kto wie Wiem, że podłoże sama miesza Asia/Haim, warto ją poprosić, by zamieściła skład u siebie.
A Sphagnum się boję, bo za mokre powoduje gnicie, a wyschnięte wyciąga wodę z korzeni, dlatego musi być wilgotne.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
MariaTeresa- mam na działce elektryczną kuchenkę, prażę w niej w metalowych brytfannach<stare- do pieczenia placków> ziemię do kwiatów doniczkowych, korę również w takim razie tym sposobem wyprażę. Dzięki za instrukcję, przyda się ;)
Agnieszka- mam spagnum, a może też odrobinkę, ale dosłownie "szczyptę" na doniczkę dodam.
Baryczko- właśnie chiałabym "ucelować" w to najlepsze podłoże dla storczyków. Ale równocześnie, żeby było dostosowane do panujących warunków w moim mieszkaniu. Na pewno keramzyt chcę wykorzystać jako drenaż na dno doniczek, bo zauważyłam, że właśnie końcówki korzonków przy spodzie doniczek<zwłaszcza falków> mi podgniwają. A co do reszty składników podłoża będę eksperymentować...
A co do liści suszonych, chyba Jovanka o nich Wspominała, ale jaki wątek, jakie storczyki, jak zwykle nie pamiętam.
Co do podłoża, rzeczywiście trzeba poprosić Haim o "przepis" na podłoże dla orchidei
Agnieszka- mam spagnum, a może też odrobinkę, ale dosłownie "szczyptę" na doniczkę dodam.
Baryczko- właśnie chiałabym "ucelować" w to najlepsze podłoże dla storczyków. Ale równocześnie, żeby było dostosowane do panujących warunków w moim mieszkaniu. Na pewno keramzyt chcę wykorzystać jako drenaż na dno doniczek, bo zauważyłam, że właśnie końcówki korzonków przy spodzie doniczek<zwłaszcza falków> mi podgniwają. A co do reszty składników podłoża będę eksperymentować...
A co do liści suszonych, chyba Jovanka o nich Wspominała, ale jaki wątek, jakie storczyki, jak zwykle nie pamiętam.
Co do podłoża, rzeczywiście trzeba poprosić Haim o "przepis" na podłoże dla orchidei
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Suszone liście bukowe i dębowe o ile się nie mylę się dodaje do podłoża
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witaj Aniu
Piekną masz kolekcje storczyków , bardzo spodobał mi sie biały phalaenopsis- gigant , ma tyle kwitatów . Cymbidium jednak zrobiło na mnie największe wrażenie , bardzo ciekawy bordowy kolor i taką jaby jaśniejszą obwódkę .
Pozdrawiam
Piekną masz kolekcje storczyków , bardzo spodobał mi sie biały phalaenopsis- gigant , ma tyle kwitatów . Cymbidium jednak zrobiło na mnie największe wrażenie , bardzo ciekawy bordowy kolor i taką jaby jaśniejszą obwódkę .
Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- justus27
Trzynastko- bukowe mam, dębowych ne...za to dużo klonowych jest...
Rzeczywiście, złożyć to wszystko o czym wiemy zaczyna być problemem.
Dopowiem o liściach- pisałam wszędzie, na innych forach i moze tutaj też :P
Liście wyłącznie bukowe.
Najlepiej zbierane wczesną wiosną.Są już przekompostowane naturalnie przez zimę. Ale zbierane z miejsc spod drzew w lesie bywają piękne, suche--->czyli to co potrzeba.
Poza otrzepaniem nic z nimi nie robimy, mozemy tylko pokruszyć na mniejsze do podłoża.
Dębowe --->nie /garbniki/
Klonowe ---> nie wiem
Łupinki orzechów wszelkich mają złą opinię storczykarzy
- nie zalecam ,przerobiłam w czasach, kiedy nie było gotowego podłoża.W środku wszystkie pleśnieją .
To jest niezależne od procesu oczyszczania zastosujemy.
Kiedyś pistacjowe baaaaardzo dokładnie oczyściłam, gotowałam kilkakrotnie, zastosowałam pełną chem.dezynfekcję.I bez efektu . Pleśniały po czasie nawet... leżac w szklarence.
Orzechy włoskie mają db.jakość nie pleśnieją , ale mają zły charakter----> zbyt wiele garbników nadal oraz strukturę uszkadzającą korzenie.
Skorupki cedrowe/małe brązowe/ na wierzch podłoża czasami można stosować.;troszkę chronią podłoże od nadmiernej utraty wilgoci i są estetyczne.Te stosować można dla mniejszych form storczyków.
Aby komponować podłoże warto zaznajomić się z opisami literaturowymi.Tam bowiem /kazda książka storczykowa/ są omówione wszelkie warianty podłóż i co ważne uzasadnione co i dlaczego. Polecam i taka lekturę , nie sa to czyste teorie ale materiały z praktyki.
myślę,ze w podpowiedzi mojej będzie odpowiedż na nurtujące pytania.
pzdr.JOVANKA
Dopowiem o liściach- pisałam wszędzie, na innych forach i moze tutaj też :P
Liście wyłącznie bukowe.
Najlepiej zbierane wczesną wiosną.Są już przekompostowane naturalnie przez zimę. Ale zbierane z miejsc spod drzew w lesie bywają piękne, suche--->czyli to co potrzeba.
Poza otrzepaniem nic z nimi nie robimy, mozemy tylko pokruszyć na mniejsze do podłoża.
Dębowe --->nie /garbniki/
Klonowe ---> nie wiem
Łupinki orzechów wszelkich mają złą opinię storczykarzy
- nie zalecam ,przerobiłam w czasach, kiedy nie było gotowego podłoża.W środku wszystkie pleśnieją .
To jest niezależne od procesu oczyszczania zastosujemy.
Kiedyś pistacjowe baaaaardzo dokładnie oczyściłam, gotowałam kilkakrotnie, zastosowałam pełną chem.dezynfekcję.I bez efektu . Pleśniały po czasie nawet... leżac w szklarence.
Orzechy włoskie mają db.jakość nie pleśnieją , ale mają zły charakter----> zbyt wiele garbników nadal oraz strukturę uszkadzającą korzenie.
Skorupki cedrowe/małe brązowe/ na wierzch podłoża czasami można stosować.;troszkę chronią podłoże od nadmiernej utraty wilgoci i są estetyczne.Te stosować można dla mniejszych form storczyków.
Aby komponować podłoże warto zaznajomić się z opisami literaturowymi.Tam bowiem /kazda książka storczykowa/ są omówione wszelkie warianty podłóż i co ważne uzasadnione co i dlaczego. Polecam i taka lekturę , nie sa to czyste teorie ale materiały z praktyki.
myślę,ze w podpowiedzi mojej będzie odpowiedż na nurtujące pytania.
pzdr.JOVANKA
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Jak zwykle nasza Jovanka chodząca encyklopedia storczykowa
Dzięki kochana za te wszystkie wiadomości
Dzięki kochana za te wszystkie wiadomości
Kochani ale macie praktykę na pewno będę korzystać z tych przepisów
Witaj Tulipan998 każdy chwali Cymbidium a mnie zazdrość bierze jakie rarytasiki ma każdy w swoim wątku
Z liśćmi była bym ostrożna, można przynieść jakieś grzyby i pleśnie na liściach, w naszym lesie nie ma żadnej ochrony drzew. Liście które przyniosłam do kompostownika zrobiły się szare od nalotu.
W książce znalazłam taką mieszanką torf grubowłóknisty,kora, włókna kokosowe, wióry koksowe, styropian lub wełna mineralna. Czasem stosowany jest perlit lub kemrazyt. Składniki te wchłaniają wodę i powietrze. Kora ma dużo związków odżywczych, zawiera ich więcej niż włókna kokosowe. Kora i torf mają właściwości strącania soli co zapobiega nadmiernemu zasoleniu podłoża. Jeszcze taka wzmianka-storczyk gruntowy- do podłoża dodawana jest glina
Jak myślicie czy zamiast drenażu z kemrazytu można użyć drobnego styropianu
Witaj Tulipan998 każdy chwali Cymbidium a mnie zazdrość bierze jakie rarytasiki ma każdy w swoim wątku
Z liśćmi była bym ostrożna, można przynieść jakieś grzyby i pleśnie na liściach, w naszym lesie nie ma żadnej ochrony drzew. Liście które przyniosłam do kompostownika zrobiły się szare od nalotu.
W książce znalazłam taką mieszanką torf grubowłóknisty,kora, włókna kokosowe, wióry koksowe, styropian lub wełna mineralna. Czasem stosowany jest perlit lub kemrazyt. Składniki te wchłaniają wodę i powietrze. Kora ma dużo związków odżywczych, zawiera ich więcej niż włókna kokosowe. Kora i torf mają właściwości strącania soli co zapobiega nadmiernemu zasoleniu podłoża. Jeszcze taka wzmianka-storczyk gruntowy- do podłoża dodawana jest glina
Jak myślicie czy zamiast drenażu z kemrazytu można użyć drobnego styropianu
- justus27
Jovanko- dziękuję za rady. Zatem na wiosnę wybiorę się do lasu bukowego, a w mojej okolicy jest ich pełno.
Trzeba też pomyśleć o jakiejś choćby jednej książce storczykowej<tylko zawsze jest dylemat kolejny storczyk czy wiedza fachowa>... Coś Polecasz?
Anna- styropianu na dno bym nie poleciła, przecież on przy podlewaniu lub moczeniu doniczki wypłynie na wierzch. Też myślałam o dodaniu torfu, styropianu. Może włókna kokosowe, tylko, gdzie je zdobyć...
Trzeba też pomyśleć o jakiejś choćby jednej książce storczykowej<tylko zawsze jest dylemat kolejny storczyk czy wiedza fachowa>... Coś Polecasz?
Anna- styropianu na dno bym nie poleciła, przecież on przy podlewaniu lub moczeniu doniczki wypłynie na wierzch. Też myślałam o dodaniu torfu, styropianu. Może włókna kokosowe, tylko, gdzie je zdobyć...
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, dzięki za podrzucenie składu mieszanki. Nie jestem pewna co do torfu, bo chyba za bardzo chłonie wodę (jak sphagnum), dodałabym go troszeczkę do storczyków z cienkimi korzonkami (Cambrie, Dendrobia), ale razem z grubą korą, keramzytem. I tylko, gdy storczyk miałby możliwość szybkiego przeschnięcia. Użyłam czegoś podobnego do sprasowanego torfu, gdy sadziłam Oncidia i Dend. do glinianych doniczek, do plastikowych odradzam.
Styropian zamiast keramzytu raz użyłam i storczyk rośnie dość dobrze, będzie kwitł jak przestanie zrzucać pąki. Częściej robię z niego drenaż do kaktusów.
Justynko, myślę że jeśli jest rozdrobniony, to ciężar rośliny i podłoża nie pozwoli, by się unosił po namoczeniu doniczki.
Włókna kokosowe są w sklepach zoologicznych, ostatnio widziałam w terrarystycznym za ok. 7zł.
Jovanko, dzięki
Styropian zamiast keramzytu raz użyłam i storczyk rośnie dość dobrze, będzie kwitł jak przestanie zrzucać pąki. Częściej robię z niego drenaż do kaktusów.
Justynko, myślę że jeśli jest rozdrobniony, to ciężar rośliny i podłoża nie pozwoli, by się unosił po namoczeniu doniczki.
Włókna kokosowe są w sklepach zoologicznych, ostatnio widziałam w terrarystycznym za ok. 7zł.
Jovanko, dzięki
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Co do kory, kiedyś, gdzieś czytałam, że nie powinna to być nasza kora sosnowa, nie pamiętam, ale chodziło chyba o to, że ma zbyt dużo żywicy. Polecano chyba korę z sosny pinii. W tej kwestii muszą wypowiedzieć się osoby, które robią samodzielnie mieszanki i mają pozytywne doświadczenia- ja nie robię mieszanek, stosuję gotowe podłoże.