Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Re: Storczyki

Post »

justus27 pisze:...
W tym roku będę kupować duże ilości kory do iglaków do ogrodu i pewnie troszku sparzę i zostawię do storczyków. Zwłaszcza, że zamierzam wszystkie storczyki naraz przesadzić, to podłoża dużo będę potrzebować :)
Używam grubych kawałków kory (właśnie takiej do ogrodu) tylko po dwukrotnym (odstęp doby) wyprażeniu w piekarniku w temp. 120-140 stopni przez pół godziny, żeby wybić nawet przetrwalnikowe zarodniki grzybów. Potem moczę aby nawilgła i dopiero do doniczek dla storczyków ( głównie cattleya i phalaenopsis). Bez wyprażenia kora ulegała zbyt szybkiemu rozkładowi przez grzyby...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odnośnie dodawania łupinek od orzeszków :ja dodawałam na szczęście do dwóch tylko doniczek łupinki od fistaszków i niestety zaczęły pleśnieć , zdecydowanie odradzam ,natomiast podłoże z compo mieszam z podłożem z orchid sklepiku ,to z orchid sklepiku jak dla mnie trochę za bardzo przesusza korzenie .Zamierzam teraz zapolować na spangum i zamiast compo dodam go do grubego podłoża . :uszy
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Compo przesiałam i użyłam do Cambrii i Oncidium. Reszta pójdzie do zwykłych doniczkowców.

Justynko- o liściach nie słyszałam, ale kto wie :) Wiem, że podłoże sama miesza Asia/Haim, warto ją poprosić, by zamieściła skład u siebie.

A Sphagnum się boję, bo za mokre powoduje gnicie, a wyschnięte wyciąga wodę z korzeni, dlatego musi być wilgotne.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

MariaTeresa- mam na działce elektryczną kuchenkę, prażę w niej w metalowych brytfannach<stare- do pieczenia placków> ziemię do kwiatów doniczkowych, korę również w takim razie tym sposobem wyprażę. Dzięki za instrukcję, przyda się ;)

Agnieszka- mam spagnum, a może też odrobinkę, ale dosłownie "szczyptę" na doniczkę dodam.

Baryczko- właśnie chiałabym "ucelować" w to najlepsze podłoże dla storczyków. Ale równocześnie, żeby było dostosowane do panujących warunków w moim mieszkaniu. Na pewno keramzyt chcę wykorzystać jako drenaż na dno doniczek, bo zauważyłam, że właśnie końcówki korzonków przy spodzie doniczek<zwłaszcza falków> mi podgniwają. A co do reszty składników podłoża będę eksperymentować...
A co do liści suszonych, chyba Jovanka o nich Wspominała, ale jaki wątek, jakie storczyki, jak zwykle nie pamiętam.
Co do podłoża, rzeczywiście trzeba poprosić Haim o "przepis" na podłoże dla orchidei :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Suszone liście bukowe i dębowe o ile się nie mylę się dodaje do podłoża :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu :D

Piekną masz kolekcje storczyków , bardzo spodobał mi sie biały phalaenopsis- gigant :wink: , ma tyle kwitatów :wink: . Cymbidium jednak zrobiło na mnie największe wrażenie , bardzo ciekawy bordowy kolor i taką jaby jaśniejszą obwódkę :shock: .

Pozdrawiam :)
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko- bukowe mam, dębowych ne...za to dużo klonowych jest...
parapetowce
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście, złożyć to wszystko o czym wiemy zaczyna być problemem.

Dopowiem o liściach- pisałam wszędzie, na innych forach i moze tutaj też :P

Liście wyłącznie bukowe.
Najlepiej zbierane wczesną wiosną.Są już przekompostowane naturalnie przez zimę. Ale zbierane z miejsc spod drzew w lesie bywają piękne, suche--->czyli to co potrzeba.
Poza otrzepaniem nic z nimi nie robimy, mozemy tylko pokruszyć na mniejsze do podłoża.
Dębowe --->nie /garbniki/
Klonowe ---> nie wiem

Łupinki orzechów wszelkich mają złą opinię storczykarzy
- nie zalecam ,przerobiłam w czasach, kiedy nie było gotowego podłoża.W środku wszystkie pleśnieją .
To jest niezależne od procesu oczyszczania zastosujemy.
Kiedyś pistacjowe baaaaardzo dokładnie oczyściłam, gotowałam kilkakrotnie, zastosowałam pełną chem.dezynfekcję.I bez efektu . Pleśniały po czasie nawet... leżac w szklarence.
Orzechy włoskie mają db.jakość nie pleśnieją , ale mają zły charakter----> zbyt wiele garbników nadal oraz strukturę uszkadzającą korzenie.

Skorupki cedrowe/małe brązowe/ na wierzch podłoża czasami można stosować.;troszkę chronią podłoże od nadmiernej utraty wilgoci i są estetyczne.Te stosować można dla mniejszych form storczyków.

Aby komponować podłoże warto zaznajomić się z opisami literaturowymi.Tam bowiem /kazda książka storczykowa/ są omówione wszelkie warianty podłóż i co ważne uzasadnione co i dlaczego. Polecam i taka lekturę , nie sa to czyste teorie ale materiały z praktyki.

myślę,ze w podpowiedzi mojej będzie odpowiedż na nurtujące pytania.

pzdr.JOVANKA
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Jak zwykle nasza Jovanka chodząca encyklopedia storczykowa ;:109 ;:79
;:108 ;:138 Dzięki kochana za te wszystkie wiadomości ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Kochani ;:167 ale macie praktykę na pewno będę korzystać z tych przepisów ;:138
Witaj Tulipan998 każdy chwali Cymbidium a mnie zazdrość bierze jakie rarytasiki ma każdy w swoim wątku :wink:

Z liśćmi była bym ostrożna, można przynieść jakieś grzyby i pleśnie na liściach, w naszym lesie nie ma żadnej ochrony drzew. Liście które przyniosłam do kompostownika zrobiły się szare od nalotu.

W książce znalazłam taką mieszanką torf grubowłóknisty,kora, włókna kokosowe, wióry koksowe, styropian lub wełna mineralna. Czasem stosowany jest perlit lub kemrazyt. Składniki te wchłaniają wodę i powietrze. Kora ma dużo związków odżywczych, zawiera ich więcej niż włókna kokosowe. Kora i torf mają właściwości strącania soli co zapobiega nadmiernemu zasoleniu podłoża. Jeszcze taka wzmianka-storczyk gruntowy- do podłoża dodawana jest glina :?:
Jak myślicie czy zamiast drenażu z kemrazytu można użyć drobnego styropianu :?:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko- dziękuję za rady. Zatem na wiosnę wybiorę się do lasu bukowego, a w mojej okolicy jest ich pełno.
Trzeba też pomyśleć o jakiejś choćby jednej książce storczykowej<tylko zawsze jest dylemat kolejny storczyk czy wiedza fachowa>... Coś Polecasz?

Anna- styropianu na dno bym nie poleciła, przecież on przy podlewaniu lub moczeniu doniczki wypłynie na wierzch. Też myślałam o dodaniu torfu, styropianu. Może włókna kokosowe, tylko, gdzie je zdobyć...
parapetowce
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, dzięki za podrzucenie składu mieszanki. Nie jestem pewna co do torfu, bo chyba za bardzo chłonie wodę (jak sphagnum), dodałabym go troszeczkę do storczyków z cienkimi korzonkami (Cambrie, Dendrobia), ale razem z grubą korą, keramzytem. I tylko, gdy storczyk miałby możliwość szybkiego przeschnięcia. Użyłam czegoś podobnego do sprasowanego torfu, gdy sadziłam Oncidia i Dend. do glinianych doniczek, do plastikowych odradzam.

Styropian zamiast keramzytu raz użyłam i storczyk rośnie dość dobrze, będzie kwitł jak przestanie zrzucać pąki. Częściej robię z niego drenaż do kaktusów.

Justynko, myślę że jeśli jest rozdrobniony, to ciężar rośliny i podłoża nie pozwoli, by się unosił po namoczeniu doniczki.
Włókna kokosowe są w sklepach zoologicznych, ostatnio widziałam w terrarystycznym za ok. 7zł.

Jovanko, dzięki ;:180
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Co do kory, kiedyś, gdzieś czytałam, że nie powinna to być nasza kora sosnowa, nie pamiętam, ale chodziło chyba o to, że ma zbyt dużo żywicy. Polecano chyba korę z sosny pinii. W tej kwestii muszą wypowiedzieć się osoby, które robią samodzielnie mieszanki i mają pozytywne doświadczenia- ja nie robię mieszanek, stosuję gotowe podłoże.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”