Małe co nieco od Ave 2...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Coraz bliżej święta... a może tak jakieś nowe , super łatwe i sprawdzone przepisy na pierniki, pierniczki i inne ciasta świąteczne ?
Dziewczyny , plizzzz !
Dziewczyny , plizzzz !
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ewuniu to dobrze że nie pozwoliłaś usunąć przepisu na pierogi.
Dla mnie jest on nowy i postaram się go przećwiczyć.
nigdy nie dawałam tyle jajek do ciasta pierogowego mój to: 3 szklanki
mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody,i 1 jajko - wrzucam składniki do maszyny do pieczenia chleba , wyrabia się ładnie, i ładnie się lepi.
Też czekam na nowości kulinarne, pozdrawiam, Elżbieta
Dla mnie jest on nowy i postaram się go przećwiczyć.
nigdy nie dawałam tyle jajek do ciasta pierogowego mój to: 3 szklanki
mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody,i 1 jajko - wrzucam składniki do maszyny do pieczenia chleba , wyrabia się ładnie, i ładnie się lepi.
Też czekam na nowości kulinarne, pozdrawiam, Elżbieta
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13084
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Małe co nieco od Ave 2...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave 2...
PIERNICZKI BAKALIOWE ELIZY / in. PIERNICZKI NORYMBERSKIE
Smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu gotowe do jedzenia i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem lub czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
* 170g cukru (lub miodu)
* 3 jajka
* 100g masła
* 300g mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżeczki przyprawy korzennej
* 2 łyżki kakao
* 150g zmielonych orzechów
* 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
* 50g rodzynek
* 250ml mleka (temperatura pokojowa)
* czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
* cukier puder
Przygotowanie:
1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami . Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
3.. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
5. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
6. Gorące pierniczki posmarować zaraz po upieczeniu lukrem (cukier puder rozetrzeć razem z rumem na gładką masę) lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub kuwerturą.
7. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Smacznego
Smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu gotowe do jedzenia i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem lub czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
* 170g cukru (lub miodu)
* 3 jajka
* 100g masła
* 300g mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżeczki przyprawy korzennej
* 2 łyżki kakao
* 150g zmielonych orzechów
* 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
* 50g rodzynek
* 250ml mleka (temperatura pokojowa)
* czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
* cukier puder
Przygotowanie:
1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami . Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
3.. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
5. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
6. Gorące pierniczki posmarować zaraz po upieczeniu lukrem (cukier puder rozetrzeć razem z rumem na gładką masę) lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub kuwerturą.
7. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Smacznego
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ale pysznościowy przepis... dzięki Ewelinko
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Dziś piekę pierniczki wg. tego przepisu
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave 2...
A więc zakończyła się "OPERACJA PIERNIK" !
Wczoraj tradycyjnie jak każdego roku piekłyśmy pierniczki . Zwykle jest to w moim domu wydarzenie kulinarno-towarzysko-rozrywkowe, bowiem przyjeżdża moja przyjaciółka z córkami , oraz moja córka - i tak przez calutkie popołudnie i wieczór pieczemy, podjadamy, plotkujemy...pijemy kawę , herbatke , dekorujemy pierniczki lukrem i polewami, znów podjadamy, plotkujemy ... To trochę tak , jak dawne darcie pierza na wsi ! Znamy się od wielu lat i również od wielu lat w okresie przedświątecznym organizujemy takie hurtowe pieczenie pierników ! Kiedyś pracowałyśmy my - mamy , a dziewczynki plątały się pod nogami. Teraz głównie nasze młode kuchareczki zagniatały ciasto, wałkowały, wykrawały, piekły... Mówię wam , warto zorganizować takie wspólne pieczenie, to przemiły sposób na przygotowanie do świąt !!!
Popatrzcie, jaki mamy wybór foremek wszelakich !
Ozdabianie pierniczków to już całkiem inna bajka... praca żmudna , ale bardzo miła
Dzisiaj już sama zabrałam się za pieczenie "PIERNICZKÓW NORYMBERSKICH i CHOINEK z piernikowego ciasta ( przepis kilka postów wyżej )
Upiekłam ok. 200 pierniczków !
Jak zawsze powędrują one do kilku domów, a także do paczek z prezentami
Wczoraj tradycyjnie jak każdego roku piekłyśmy pierniczki . Zwykle jest to w moim domu wydarzenie kulinarno-towarzysko-rozrywkowe, bowiem przyjeżdża moja przyjaciółka z córkami , oraz moja córka - i tak przez calutkie popołudnie i wieczór pieczemy, podjadamy, plotkujemy...pijemy kawę , herbatke , dekorujemy pierniczki lukrem i polewami, znów podjadamy, plotkujemy ... To trochę tak , jak dawne darcie pierza na wsi ! Znamy się od wielu lat i również od wielu lat w okresie przedświątecznym organizujemy takie hurtowe pieczenie pierników ! Kiedyś pracowałyśmy my - mamy , a dziewczynki plątały się pod nogami. Teraz głównie nasze młode kuchareczki zagniatały ciasto, wałkowały, wykrawały, piekły... Mówię wam , warto zorganizować takie wspólne pieczenie, to przemiły sposób na przygotowanie do świąt !!!
Popatrzcie, jaki mamy wybór foremek wszelakich !
Ozdabianie pierniczków to już całkiem inna bajka... praca żmudna , ale bardzo miła
Dzisiaj już sama zabrałam się za pieczenie "PIERNICZKÓW NORYMBERSKICH i CHOINEK z piernikowego ciasta ( przepis kilka postów wyżej )
Upiekłam ok. 200 pierniczków !
Jak zawsze powędrują one do kilku domów, a także do paczek z prezentami
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ewelina ale wspaniałe pierniczki . Chciałoby się od razu spróbować , tak apetycznie wyglądają
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ewelinko - bardzo, bardzo Ci dziękuję za ten reportaż z pierniczenia
FANTASTYCZNY... i Wy tez FANTASTYCZNE
Ja równiez uważam, że stworzenie takich cyklicznych, towarzysko-kulinarnych spotkań to świetny pomysł...
Ja od paru lat piekę z innymi piernik staropolski (ten z moich przepisów)... to fajne uczucie mieć swiadomość, że razem z Toba piecze... kilkadziesiąt osób
FANTASTYCZNY... i Wy tez FANTASTYCZNE
Ja równiez uważam, że stworzenie takich cyklicznych, towarzysko-kulinarnych spotkań to świetny pomysł...
Ja od paru lat piekę z innymi piernik staropolski (ten z moich przepisów)... to fajne uczucie mieć swiadomość, że razem z Toba piecze... kilkadziesiąt osób
-
- 1000p
- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Małe co nieco od Ave 2...
hej moje dobre ,kuchenne duszki -dziecko prosiło żeby zrobić ,faszerowanego szczupaka (szczupaka przywiozło),czekam na podpowiedzi jak obedrzeć go ze skóry żeby jej nie zniszczyć
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Dosiu - do faszerowania szczupaka trzeba go wypatroszyć - nacinając wzdłuż brzucha i wyjmując "co niepotrzebne"..., potem oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry- najlepiej tępym nożem podcinając ostrożnie i podciągając skórę jednocześnie.
-
- 1000p
- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Małe co nieco od Ave 2...
Ewuś kochana , rybkę (katrupioną) wypatroszyłam i zamroziłam bo dziecki przywiozły wcześniej.Dotychczas obdzierałam ze skóry tylko suma ,ale to łatwe bo on jest pancerny i ze skóry buty można szyć.A teraz mam ją przygotować na wigilię i jak mi się nie uda będzie wstyd.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem