Phalaenopsis - podłoże
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże do storczyków-komponenty,właściwości ,dobór/rob/
Ja też nie wyrzucam doniczek, szoruję je tylko płynem do mycia naczyń i potem przelewam wrzątkiem.
Chciałabym nabyć ładny keramzyt Widuję nieraz na zdjęciach rośliny w takich ślicznych okrągłych kuleczkach, ale na taki jeszcze nie trafiłam. Mam taki przepalony z OS i zwykły ogrodowy (jeszcze brzydszy). Spotkaliście gdzieś takie kuleczki?
Chciałabym nabyć ładny keramzyt Widuję nieraz na zdjęciach rośliny w takich ślicznych okrągłych kuleczkach, ale na taki jeszcze nie trafiłam. Mam taki przepalony z OS i zwykły ogrodowy (jeszcze brzydszy). Spotkaliście gdzieś takie kuleczki?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Justyno, ten o którym piszesz to SERAMIS/prod.niem..
Jest dostępny u nas, spotkałam w sklepach OBI .To produkt do hydroponiki i do semi/hydr.
Fakt ładny,czerwono-ceglasty ,równy ale droższy.
Jednak w uprawach jest odmienny.Ze wzglądu na warstwę zewnętrzną kulek idealnie spieczoną ,wprost wypolerowaną :P nie jest najlepszym nośnikiem/rezerwuarem powietrza .To wynika z jego budowy.
Inaczej..wygląda sprawa porowatego naszego tworzywa.Gorszy wygląd w tym przypadku nie jest gorszym w użyciu.
Wprost przeciwnie.U nas również sa dwa rodzaje wśród tych dostępnych- brązowy i szary/b.porowaty.
każdy inaczej pracuje.
Oczywiście Seramis jest bardzo przyjazny dla... oka.Nie umiem powiedzieć jak sie to sprawdza w naszych chłodniejszych warunkach.
Myśle,ze po nazwie dojdziesz do głębszej informacji w sieci-
pozdrawiam JOVANKA
Jest dostępny u nas, spotkałam w sklepach OBI .To produkt do hydroponiki i do semi/hydr.
Fakt ładny,czerwono-ceglasty ,równy ale droższy.
Jednak w uprawach jest odmienny.Ze wzglądu na warstwę zewnętrzną kulek idealnie spieczoną ,wprost wypolerowaną :P nie jest najlepszym nośnikiem/rezerwuarem powietrza .To wynika z jego budowy.
Inaczej..wygląda sprawa porowatego naszego tworzywa.Gorszy wygląd w tym przypadku nie jest gorszym w użyciu.
Wprost przeciwnie.U nas również sa dwa rodzaje wśród tych dostępnych- brązowy i szary/b.porowaty.
każdy inaczej pracuje.
Oczywiście Seramis jest bardzo przyjazny dla... oka.Nie umiem powiedzieć jak sie to sprawdza w naszych chłodniejszych warunkach.
Myśle,ze po nazwie dojdziesz do głębszej informacji w sieci-
pozdrawiam JOVANKA
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozwolę sobie zacytować wypowiedź Asi/Haim, by jej mieszanka nie zaginęła w gąszczu postów.
Sama używam tylko podłoża z OS extra- większe kawałki łamię na drobniejsze. Do podłoża dla bulwiastych dodaję trochę substratu Combo, które jest torfowo- włókniste.Haim pisze:Witajcie
Zostałam poproszona do opisania swojej mieszanki do storczyków.
No więc składa się ona z:
-łupin orzechów laskowych
-łupin orzechów ziemnych
-keramzytu
-dość grubej kory
-styropianu
Wszystko oprócz keramzytu (wyparzam we wrzątku) i styropianu prażę w piekarniku na termoobieguw ok 200st przez 10 do 15 minut.
Niczego później nie namaczam, żeby podłoże było wilgotne, w tak wyprażone i wystudzone zmieszane podłoże przesadzam storczyki, zarówno Phalaneopsis, jak i Cambrie, Oncidium, Miltonię, Dendrobium.
Wszystkie super rosną i póki co podłoże nie pleśnieje.
Zauważyłam, że czują się w nim dobrze storczyki z grubszymi korzeniami jak i z cieńszymi ;)
Pozdrawiam serdecznie
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Little_Angel
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2010, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym zapytać o powyższą mieszankę.
Czy ktoś ją,poza twórcą podłoża,stosuje?Jeśli tak to z jakim efektem?
Kupiłam na giełdzie podłoże do storczyków,tworzone ponoć przez hodowcę storczyków tylko...
no właśnie.Wydaje mi się zbyt "zbite" do Phal.Jest tam co prawda i kora i węgiel i włókna kokosowe ale także cała masa ziemi??
Czytałam,że podłoże do Phal. powinno być przewiewne,a co do tego mojego mam wątpliwości.
A może jakieś kupne jest godne polecenia?W supermarkecie widziałam ziemię do stroczyków chyba firmy Substral.
Czego używacie,co polecacie i na czym storczyki pięknie rosną?
Pozdrawiam
Czy ktoś ją,poza twórcą podłoża,stosuje?Jeśli tak to z jakim efektem?
Kupiłam na giełdzie podłoże do storczyków,tworzone ponoć przez hodowcę storczyków tylko...
no właśnie.Wydaje mi się zbyt "zbite" do Phal.Jest tam co prawda i kora i węgiel i włókna kokosowe ale także cała masa ziemi??
Czytałam,że podłoże do Phal. powinno być przewiewne,a co do tego mojego mam wątpliwości.
A może jakieś kupne jest godne polecenia?W supermarkecie widziałam ziemię do stroczyków chyba firmy Substral.
Czego używacie,co polecacie i na czym storczyki pięknie rosną?
Pozdrawiam
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Podłoże do storczyków powinno być sypkie (kora + inne składniki, ale bez ziemi). To ziemiste raczej się nie nadaje. Czasami w LM mają podłoża z OS. Możesz spróbować wybrać już z tego kupionego kawalki kory, keramzyt, ale podejrzewam, że to zabawa w Kopciuszka. Poszukaj jeszcze w dużych marketach (Obi, Castorama, LM) lub w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych.
Podłoża z Substralu nie polecam.
Podłoża z Substralu nie polecam.
Przyłączając się do tematu chciałem Was zapytać o odpowiednie podłoże do Paphiopedilum (sabotka). Czy może ktoś z Was mi coś doradzić w tym temacie ?
Ja do swoich Phal. używam własnej mieszanki składającej się z :
- drobnej kory
- czipsów kokosowych
- drobnego keramzytu
dodatkowo aby podłoże lepiej przesychało a korzenie miały lepszy dopływ powietrza w doniczkach (do okoła) porobiłem niewielkie otwory. Dokładny opis znajdziecie w moim wątku na 5 stronie a także zdjęcia porównawcze podłoża w jakim kupujemy i nowego. Pamiętajmy jednak że aby dobrać najodpowiedniejsze podłoże powinniśmy w pierw poznać warunki w jakich dana roślina żyje/występuje w naturze.
Pozdrawiam.
Wiesiek
Ja do swoich Phal. używam własnej mieszanki składającej się z :
- drobnej kory
- czipsów kokosowych
- drobnego keramzytu
dodatkowo aby podłoże lepiej przesychało a korzenie miały lepszy dopływ powietrza w doniczkach (do okoła) porobiłem niewielkie otwory. Dokładny opis znajdziecie w moim wątku na 5 stronie a także zdjęcia porównawcze podłoża w jakim kupujemy i nowego. Pamiętajmy jednak że aby dobrać najodpowiedniejsze podłoże powinniśmy w pierw poznać warunki w jakich dana roślina żyje/występuje w naturze.
Pozdrawiam.
Wiesiek
Bardzo ciekawy temat
Jeden z moich phal kiedy go dostałam był posadzony w mchu torfowcu i póki co świetnie się miewa. Do pozostałych używam mieszanki z podłożem KiK Krajewscy - dodaję chipsów kokosowych i keramzytu. Na dno sypię warstwę samego keramzytu, później dopiero podłoże w którym sadzę storczyka.
Mam pytanie co do podłoża KiK Krajewscy - używam go od niedawna, więc ciekawa jestem czy ktoś jeszcze go używa i z jakimi skutkami
Jeden z moich phal kiedy go dostałam był posadzony w mchu torfowcu i póki co świetnie się miewa. Do pozostałych używam mieszanki z podłożem KiK Krajewscy - dodaję chipsów kokosowych i keramzytu. Na dno sypię warstwę samego keramzytu, później dopiero podłoże w którym sadzę storczyka.
Mam pytanie co do podłoża KiK Krajewscy - używam go od niedawna, więc ciekawa jestem czy ktoś jeszcze go używa i z jakimi skutkami
W jednej mieszance spotkałam się w dziwnym komponentem, który wygląda jak kawałki złotka, a w palcach rozłazi sę jak namoczona tektura. Oto zdjęcie:
Czy ktoś orientuje się, co to takiego jest i do czego właściwie służy?
A druga sprawa - jakiś czas temu zakupiłam skorupki cedrowe, czyli okrywę nasion sosny syberyjskiej. Przeczytałam na opakowaniu, że: zatrzymują wilgoć, stymulują rozwój korzystnej mikroflory, zawiarją flawonoidy, długo zachowują trwałość itd., itp. Ile w tym prawdy, nie wiem. Zaznaczam, że w sprawach storczykowych jestem jeszcze w kategorii ,,żółtodziób". Dodałam je do mieszanek dla takich storczyków jak Cambria, Phalaenopsis o małych korzeniach (w tym dosypałam nieco do sadzonek) oraz niewielki dodatek do Paphiopedilum. Wydaje mi się, że roślinkom moje poczynania spodobały się Przynajmniej nie protestują brakiem wzrostu, czy też zmianami na liściach. A zgodnie z zaleceniem producenta wysypałam trochę skorupek na sam wierzch, co stanowi ciekawy element dekoracyjny.
Czy ktoś orientuje się, co to takiego jest i do czego właściwie służy?
A druga sprawa - jakiś czas temu zakupiłam skorupki cedrowe, czyli okrywę nasion sosny syberyjskiej. Przeczytałam na opakowaniu, że: zatrzymują wilgoć, stymulują rozwój korzystnej mikroflory, zawiarją flawonoidy, długo zachowują trwałość itd., itp. Ile w tym prawdy, nie wiem. Zaznaczam, że w sprawach storczykowych jestem jeszcze w kategorii ,,żółtodziób". Dodałam je do mieszanek dla takich storczyków jak Cambria, Phalaenopsis o małych korzeniach (w tym dosypałam nieco do sadzonek) oraz niewielki dodatek do Paphiopedilum. Wydaje mi się, że roślinkom moje poczynania spodobały się Przynajmniej nie protestują brakiem wzrostu, czy też zmianami na liściach. A zgodnie z zaleceniem producenta wysypałam trochę skorupek na sam wierzch, co stanowi ciekawy element dekoracyjny.
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Komponenty są właściwe. Stosowane są również w mieszankach/zestawach OS.
Osobiście...lubię skorupki cedrowe ale najlepiej w warstwie na podłożu.
Dekoracyjne,a jednocześnie tonujące ubytek wilgoci w warstwie górnej podłoza.
Ten pierwszy lekki połyskujący to---> wermikulit.
pozdrawiam JOVANKA
Osobiście...lubię skorupki cedrowe ale najlepiej w warstwie na podłożu.
Dekoracyjne,a jednocześnie tonujące ubytek wilgoci w warstwie górnej podłoza.
Ten pierwszy lekki połyskujący to---> wermikulit.
pozdrawiam JOVANKA
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Ja zakupiłam:
- korę z sosny śródziemnomorskiej
- węgiel drzewny
- keramzyt
- skorupki cedrowe
- perlit
mam jeszcze z innej mieszanki (powybierałam bo była za miałka)
- chipsy kokosowe
i
- styropian (sama pokruszyłam)
Te wszystkie składniki wymieszałam i używam do falków.
Aleksandra
- korę z sosny śródziemnomorskiej
- węgiel drzewny
- keramzyt
- skorupki cedrowe
- perlit
mam jeszcze z innej mieszanki (powybierałam bo była za miałka)
- chipsy kokosowe
i
- styropian (sama pokruszyłam)
Te wszystkie składniki wymieszałam i używam do falków.
Aleksandra
Ja kupuję do Phalaenopsisów podłoże Ekstra-grube (OS) w Orchidgarden http://www.orchidgarden.pl/ .
Jest w nim kora sosny śródziemnomorskiej i skała wulkaniczna. Do tego dodaję trochę chipsów kokosowych, również z tego sklepu.
Można tam kupić korę o dużej granulacji, ale w opakowaniach 2 l.
Drenaż to styropian, który kroję ostrym nożem w kostkę.
Zauważyłam, że kora z tradycyjnej, polskiej sosny za szybko przesycha.
Jest w nim kora sosny śródziemnomorskiej i skała wulkaniczna. Do tego dodaję trochę chipsów kokosowych, również z tego sklepu.
Można tam kupić korę o dużej granulacji, ale w opakowaniach 2 l.
Drenaż to styropian, który kroję ostrym nożem w kostkę.
Zauważyłam, że kora z tradycyjnej, polskiej sosny za szybko przesycha.
Serdecznie pozdrawiam Iwona
Iwono, trafne masz spostrzeżenie dla naszej krajowej kory; to ogrodowa bez przygotowania dla storczyków;nawet wątpliwa czy przekompostowana.
Kora środziemnomorska importowana , nie jest przypadkowo zastosowana w mieszankach.Jej właściwości -cenne ,decydują o przydatności dla n/potrzeb.
Mieszanki OS są przebadane a dobór składników celowy.
Dobrze,ze można zakupić inne składniki dodatkowo;daje to możliwość korygowania składu stosownie do warunków własnej uprawy.
Mieszanki kupujemy:
-w sklepach /LM,OBI inne/
-na wystawach ,stoiska kiermaszowe
-można czasami wspomóc się w klubach storczykowych
-w firmach handlowych OS,OG i Salon Orchidei prowadzących e-handel.
Dobra moja rada :P :
kupować trzeba gotowe i pewne podłoże
- przy pierwszych storczykach wystarczy problemów , aby łamać sobie głowę "jak skomponować podłoże".
Pozdrawiam J ;:76 VANKA
Kora środziemnomorska importowana , nie jest przypadkowo zastosowana w mieszankach.Jej właściwości -cenne ,decydują o przydatności dla n/potrzeb.
Mieszanki OS są przebadane a dobór składników celowy.
Dobrze,ze można zakupić inne składniki dodatkowo;daje to możliwość korygowania składu stosownie do warunków własnej uprawy.
Mieszanki kupujemy:
-w sklepach /LM,OBI inne/
-na wystawach ,stoiska kiermaszowe
-można czasami wspomóc się w klubach storczykowych
-w firmach handlowych OS,OG i Salon Orchidei prowadzących e-handel.
Dobra moja rada :P :
kupować trzeba gotowe i pewne podłoże
- przy pierwszych storczykach wystarczy problemów , aby łamać sobie głowę "jak skomponować podłoże".
Pozdrawiam J ;:76 VANKA
A czy ktoś używał może jako dodatek do podłoża orzeszki pistacjowe? (chodzi o osłonki, rzecz jasna )
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins