Mnie się udał chlebek z tego przepisu:
Chlebek Dukana lekko modyfikowany- na blaszkę podłużną 30cm na 12cm
3 łyżki do zupy otrębów pszennych, 6 łyżek do zupy otrębów owsianych, 1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%, 1/2 paczki drożdży , 1/2 szkl. mleka, 2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej, kilka kropli aromatu śmietankowego
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik. Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.
Ale:
- zamiast serka homog. wzięłam zwykły chudy,
- piekłam na zwykłej blaszce, nie w korytku,
- piekłam ok 45 min, po 30 odwracając chlebek do góry spodem, by lepiej wysechł.
Teraz planuje kupno blaszki do muffinek, bo móc piec coś na kształt bułeczek
Wszystkim smakowały takie placuszki:
PLACKI Z OTRĘBÓW
Łączymy ze sobą 1 całe jajko, 2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę otrębów pszennych (lub 3 łyżki owsianych) oraz 1 łyżkę serka homogenizowanego 0%(lun innego jaki mamy pod ręką). Smażymy jak racuchy, na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron na złoto.
Prościzna- posmakowała w nich nawet moje chrzestnica, 5 latka i kazała takie mamie w domu robić
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Super zamiast zwykłego chleba np. z serkiem z ziołami, polędwicą z indyka, czy jako dodatek do jajecznicy. Na słodko pewnie też nie jest złe.