Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -
Kwiaty balkonowe
Witajcie miłośnicy ukwieconych balkonów.
Nie powiem, że to prośba o radę kierowana wyłącznie do eukomis, ale nie ukrywam, ze na Nią liczę...
Mam dwa balkony - parter i pietro domku- cały prawie ogród z tyłu domu, więc musze zadbać o front, zeby się pięknie prezentował. Do tej pory na parterowym balkonie były cztery półmetrowe skrzynki zawsze obsadzane surfiniami- wystaw południowo-zachodnia , więc sobie dobrze radziły. W tym roku postanowiłam zrobić coś bardziej okazałego.
Założenie pierwsze - obsadzam oba balkony i uzupełniam skrzynki tak, by wisiały na całej długości- do tej pory były miedzy nimi przerwy półmetrowe. Długośc każdego balkonu 3,30m
Założenie drugie kolory wyłącznie filoetowe i niebieskie w różnych odcieniach( cały ogród mam w tej tonacji) Z boku balkonu na tle ogromnej tui rośnie piękna budleja( oczywiście niebiessko kwitnaca) a u jej podnóża dwie ciemnobordowe tawuły.
Konstrukcja balkonu raczej wyklucza szerokie skrzynki, więc dwa rzędy roślin chyba
wykluczone. Co proponujecie poza surfiniami, które oczywiście będą tez- co dobrze zniesie słońce. Co to jest ten wilec o bordowych liściach. Balkon jest zabudowany poziomymi listwami z ciemnego drewna, więc intersuja mnie zwisające rośliny. Nie wie jak lobelia znosi słońce. Próbowałam kiedyś nemezje i mi padły.
Nie powiem, że to prośba o radę kierowana wyłącznie do eukomis, ale nie ukrywam, ze na Nią liczę...
Mam dwa balkony - parter i pietro domku- cały prawie ogród z tyłu domu, więc musze zadbać o front, zeby się pięknie prezentował. Do tej pory na parterowym balkonie były cztery półmetrowe skrzynki zawsze obsadzane surfiniami- wystaw południowo-zachodnia , więc sobie dobrze radziły. W tym roku postanowiłam zrobić coś bardziej okazałego.
Założenie pierwsze - obsadzam oba balkony i uzupełniam skrzynki tak, by wisiały na całej długości- do tej pory były miedzy nimi przerwy półmetrowe. Długośc każdego balkonu 3,30m
Założenie drugie kolory wyłącznie filoetowe i niebieskie w różnych odcieniach( cały ogród mam w tej tonacji) Z boku balkonu na tle ogromnej tui rośnie piękna budleja( oczywiście niebiessko kwitnaca) a u jej podnóża dwie ciemnobordowe tawuły.
Konstrukcja balkonu raczej wyklucza szerokie skrzynki, więc dwa rzędy roślin chyba
wykluczone. Co proponujecie poza surfiniami, które oczywiście będą tez- co dobrze zniesie słońce. Co to jest ten wilec o bordowych liściach. Balkon jest zabudowany poziomymi listwami z ciemnego drewna, więc intersuja mnie zwisające rośliny. Nie wie jak lobelia znosi słońce. Próbowałam kiedyś nemezje i mi padły.
Babatta
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo ja sadzę w ziemię normalną do kwiatów balkonowych kupuję ją w kwiaciarni nie w super markecie. Raz kupiłam w Obi i podlewałam tak jak co roku i kwiaty złe rosły ziemia była po wyschnięciu jak pył. W worku ziemia ma być ciężka.A najważniejsze to jest to codzienne podlewanie nawozem o zmniejszonej dawce ale co dzień. I jeszcz jedno na dno skrzynek jako drenaż używam pokruszonego styropianu wtedy skrzynki nie sa ciężkie no i za darmo drenaż. Jak będzie przymrozek to górne zdejmuję i stawiam na podłodze i przykrywam włukniną lub gazetami na balustradzie też i po kłopocie .Przedstawiam nasadzenia tego roczne.
skrzynki
skrzynki
- eukomis
Babatto na te nasze słoneczne balkony to surfinie i petunie są doskonałe no i pelargonie.Ciemne kwiaty fioletowe mozesz troche rozjaśnić wilcem ziemniaczanym (Ipomoea batatas ) o jasno zielonych liściach bardzo ładnie rośnie na słonku i podlewasz tym samym nawozem, tych wilców jest 4 rodzaje wiszące ,zielony i ciemno bordowy o okrągłych liściach rośnie tak do 70cmi i te same kolory o lisciach powcinanych jak klon. Jest on dobrym dodatkiem do rośli.Jako dodatki też u mnie się dobrze sprawdziły kocanki ,które dodawały w skrzynkach z ciemnymi kwiatami akcentu lekkości. Same ciemne kwiaty na moim balkonie wyglądały bardzo ciężko i ja je zawsze rozjaśniałam czymś jasnym.
Wojtku ja rówinież mam tak usytuowany balkon. Drugi rok z rzędu sadzę ostospermum-stokrotka afrykańska, goździki, million bels, ale w tym roku zdecydowałam sie jeszcze na eksperyment z barahykome i diascia.
Rok 2008
Rok 2009
Zajrzyj sobie równiez TUmoże coś ci się spodoba z naszych kompozycji
Rok 2008
Rok 2009
Zajrzyj sobie równiez TUmoże coś ci się spodoba z naszych kompozycji
- izabelita
- 50p
- Od: 7 lis 2008, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, bardzo dziękuję za odpowiedź. Ja też już zdążyłam zauważyć różnice w kupowanych ziemiach - wysiewając nasionka lobelii i ziół. Tylko u mnie było na odwrót. W Obi kupiłam specjalną ziemię do wysiewu i się super sprawdziła, natomiast później mi zabrakło i dokupiłam jakąś zwykłą kwiatową w ogrodnictwie i na początku nie wiedziałam które to są moje siewki bo tyle wszystkiego zaczęło wyłazić.
Przeglądnęłam Twój wątek i nie mogłam się napatrzeć na roślinki. Jesteś po prostu niesamowita. Takiego ukwieconego balkonu nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się zobaczyć na żywo.
Jest początek sezonu a Twój balkon już wygląda okazale a co dopiero jak to się wszystko rozrośnie, szok! Wielkie gratulacje ;:85
A czy ktoś z Was stosował/stosuje hydrożel do skrzynek z ziemią? Podobnie jak wielu tutaj, mam balkon od strony południowej i zastanawiam się czy by tego nie dodać, bo na pewno będzie w lecie tak, że będziemy wyjeżdżać i nie chciałabym kłopotać kogoś o codzienne podlewanie, może wtedy wystarczyłoby raz na dwa dni
Przeglądnęłam Twój wątek i nie mogłam się napatrzeć na roślinki. Jesteś po prostu niesamowita. Takiego ukwieconego balkonu nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się zobaczyć na żywo.
Jest początek sezonu a Twój balkon już wygląda okazale a co dopiero jak to się wszystko rozrośnie, szok! Wielkie gratulacje ;:85
A czy ktoś z Was stosował/stosuje hydrożel do skrzynek z ziemią? Podobnie jak wielu tutaj, mam balkon od strony południowej i zastanawiam się czy by tego nie dodać, bo na pewno będzie w lecie tak, że będziemy wyjeżdżać i nie chciałabym kłopotać kogoś o codzienne podlewanie, może wtedy wystarczyłoby raz na dwa dni
pozdrawiam,
Iza
Iza
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
To bardzo pomysłowy sposób. Nigdy bym na to nie wpadł że styropian może pełnić taką rolę.eukomis pisze:... I jeszcz jedno na dno skrzynek jako drenaż używam pokruszonego styropianu wtedy skrzynki nie sa ciężkie no i za darmo drenaż...
Halinko pisz częściej to jeszcze wiele będziemy mogli się od Ciebie nauczyć.
Widzę że w tym roku preferujesz trochę więcej czerwieni.
Co to za pomarańczowe zwisające kwiaty na pierwszym zdjęciu? Wygladają jak zapalone ogniki
Pozdrawiam Wojtek
Kwiaty balkonowe
Lenka, na tym środkowym zdjęciu po bokach to oczywiście osteospermum, a między nimi?
Przy okazji, moze wiecie jak znosi słońce scewola?
Przy okazji, moze wiecie jak znosi słońce scewola?
Babatta
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Madzia kwiatki masz przecudne, a te na drugiej fotce to ? sama przygotowywałaś rozsadę?
A kwiaty Halinki po prostu zapierają dech, przecudne, co będzie w środku lata kiedy będą kwitły najobficiej ?
A kwiaty Halinki po prostu zapierają dech, przecudne, co będzie w środku lata kiedy będą kwitły najobficiej ?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Po bokach osteospermum, w środku dimoforteha, na dole diascja i barahykome, sadzonki kupiłam już gotowe, bo nie mogłam się doczekać kiedy moje nasienia będą tak wyglądałyelik_49 pisze:Madzia kwiatki masz przecudne, a te na drugiej fotce to ? sama przygotowywałaś rozsadę?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 lip 2008, o 17:51
- eukomis
Wojtku ten kwiat pomaranczowo- czerwony to lotus pani która mi to sprzedawała to powiedziała że można go obciąć i przechować do następnego toku, ale ja tego nie praktykowałam. Ten kwiatek mi się podoba bo ma takie szare liście i te kwiaty takie inne.
Madziu te ostoperum ładnie wykląda w skrzynce powiedz jakie wysokie urośnie.
Izo moja znajoma stosowałe hydrożel i powiedziała ze nie musiała tak często podlewać ja osobiście tego nie stosowałam.
Madziu te ostoperum ładnie wykląda w skrzynce powiedz jakie wysokie urośnie.
Izo moja znajoma stosowałe hydrożel i powiedziała ze nie musiała tak często podlewać ja osobiście tego nie stosowałam.