Rośliny zasłaniające
Re: Słup betonowy
Przy słupie straszącym przed oknem w pracy posadziłem dławisz. Jako że słup już mu się dawno skończył lezie na boki po linkach.
Słup pierwszy od trafo i elektrycy nader często odwiedzają, osobliwie po prawie kazdej burzy- wali i bezpieczniki lecą. Stwierdzili oglądając ziele z dużym zainteresowaniem, że im wisi- nie przeszkadza
Słup pierwszy od trafo i elektrycy nader często odwiedzają, osobliwie po prawie kazdej burzy- wali i bezpieczniki lecą. Stwierdzili oglądając ziele z dużym zainteresowaniem, że im wisi- nie przeszkadza
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najwidoczniej Mirku natrafiłeś na ludzi niekonfliktowych,którym pomysł się spodobał.
W pobliżu (10km) od mojej okolicy widziałem całe słupy zarosnięte winobluszczem,przejezdzając jesienią-piękne kolory.U mnie ten pomysł zapewne spotkał by się ze sprzeciwem.
W pobliżu (10km) od mojej okolicy widziałem całe słupy zarosnięte winobluszczem,przejezdzając jesienią-piękne kolory.U mnie ten pomysł zapewne spotkał by się ze sprzeciwem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kokornak wielkolistny dobrze by wyglądał
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też zamierzam obsadzić mój słup, ale właśnie boję się wchodzenia rośliny na liny
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kokornak lubi cień. A kokornaka lubi przędziorek. A ja nie lubię pryskać na ileś tam metrów wysoko, bo w gębę leci...Swagman pisze:kokornak wielkolistny dobrze by wyglądał
Mój ojciec w podobny sposób obsadził słup telefoniczny, niestety roślinka ( nie pamiętam jaka winorośl) nie chciała się po nim piąć. Więc obwiązał słup zieloną plastikową siatką, po takim zabiegu słup momentalnie został zarośnięty.
Adrian
-
- 50p
- Od: 25 paź 2009, o 19:27
To bardzo dobry pomysł z tą siatką . Dziękuje Adrian.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Opryskiwacz na plecy i z tym na drabinę Gorzej, jak mamy do opryskania kilka słupówMirekL pisze:A ja nie lubię pryskać na ileś tam metrów wysoko, bo w gębę leci...
O ile to nie będzie wisteria, lub coś podobnego, to nie powinno być większych problemów. Swoją drogą widziałem we Wrocławiu wisterię na linii od słupa i jakoś jej nie zrywała... do czasu zapewne.aniawoj pisze:Ja też zamierzam obsadzić mój słup, ale właśnie boję się wchodzenia rośliny na liny
winorośl na słup to raczej się średnio nadaje. Chyba, że chodzi o dzikie wino, czyli winobluszcz? Nie wszystkie winobluszcze wejdą na gładką powierzchnię. Są 2 typy; pierwszy wytwarza tylko wąsy czepne i musi mieć jakieś podpory ( od choćby ta siatka). Drugi typ to taki, który na wąsach czepnych ma przyssawki; ten wejdzie na mur bez wspomagaczy.Adrian84 pisze:Mój ojciec w podobny sposób obsadził słup telefoniczny, niestety roślinka ( nie pamiętam jaka winorośl)
Tak przy okazji powiedzcie, bo mam tą odmianę 'Star showers', co to niby ma się sama wspinać po murze... Bo moja już od 3 lat pokłada się pod murem, zamiast na niego wejść. Jak to jest w końcu?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Star shovers to Parthenocissus Quinqefolia (pięciolistkowy),on nigdy sam się nie będzie wspinał,"wspinaczem" jest P.Tricuspidata(trójlistkowy) Veitchii.nocny_drwal pisze: Tak przy okazji powiedzcie, bo mam tą odmianę 'Star showers', co to niby ma się sama wspinać po murze... Bo moja już od 3 lat pokłada się pod murem, zamiast na niego wejść. Jak to jest w końcu?
- nocny_drwal
- Kontakt:
Tu się nie zgodzę Istnieje bowiem odmiana botaniczna Parthenocissus quinquefolia var.murorum która sama czepia się gładkich powierzchni.Grandiflora pisze:Parthenocissus Quinqefolia (pięciolistkowy),on nigdy sam się nie będzie wspinał
Winobluszcz pięciolistkowy, który nie wchodzi na mury to wersja zaroślowa.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Będzie.... Parthenocissus quinquefolia var. murorum. Ma do tego "przyssawki".Grandiflora pisze:Star shovers to Parthenocissus Quinqefolia (pięciolistkowy),on nigdy sam się nie będzie wspinał,"wspinaczem" jest P.Tricuspidata(trójlistkowy) Veitchii.nocny_drwal pisze: Tak przy okazji powiedzcie, bo mam tą odmianę 'Star showers', co to niby ma się sama wspinać po murze... Bo moja już od 3 lat pokłada się pod murem, zamiast na niego wejść. Jak to jest w końcu?
A 'Star showers' nie wiem- ma cuś na końcach wąsów? Nie wiem, od jakiej formy pochodzi.
No tak, napisałem, grzebałem po necie i uprzedziłes mnie
- nocny_drwal
- Kontakt:
Nie wiem, głowy nie daję, ale bodajże na etykiecie miał, że się wspina na gołe mury. Albo gdzieś jakaś reklama... no nie wiem, skądś mi się ubzdurało, że się ma wspinać, tymczasem trzeci rok już leży pod murem i ani centymetra nie wlezie! Może to wina tego, że to ściana południowa? Jak mu się przyglądałem, to wyglądał, jakby się parzył od ściany. Może jest jeszcze za mały i za delikatny... W końcu te pstre odmiany to takie wydelikacone trochę
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może mur (tynk) jest jeszcze za świeży? Na osiedlu gdzie mieszka synek, po ociepleniu budynku (ściana od południa) zerwany winobluszcz odczekał na ziemi właśnie ze trzy lata nieśmiało wznosząc się na wysokość podmurówki obłożonej kamykami. a potem błyskawicznie ( ) wlazł na ścianę. Może jakaś chemia, zapach, coś mu przeszkadza i musi dopiero wywietrzeć?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."