Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
KOTLETY Z FASOLI
składniki:
0,5szklanki fasoli
0,5szklanki płatków owsianych
cebula
0,5łyżeczki wegety
sól, pieprz
sposób wyk.:
-fasolę namoczyć i ugotować
-przekręcić przez maszynkę
-zmieszać wszystkie składniki z 0,5szklanki wody
-odstawić na pół godziny
-formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju
składniki:
0,5szklanki fasoli
0,5szklanki płatków owsianych
cebula
0,5łyżeczki wegety
sól, pieprz
sposób wyk.:
-fasolę namoczyć i ugotować
-przekręcić przez maszynkę
-zmieszać wszystkie składniki z 0,5szklanki wody
-odstawić na pół godziny
-formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)
składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
3 ziemniaki
3 małe cukinie
20dag fasolki szparagowej
20dag kapusty
40dag pomidorów
1łyżeczka papryki
1łyżeczka kurkumy
0,5łyżeczki mielonego kardamonu
2-3 goździki
0,5łyżeczki cynamonu
świeża bazylia
świerza kolendra
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
wywar z warzyw
sposób wyk.:
- cebulę cienko pokroić w krążki
- roztopić tłuszcz i smażyć cebulę
- dodać rozgnieciony czosnek
- dodać przyprawy i podsmażyć
- pokroić resztę warzyw w kostkę
- dodać je do cebuli i dusić dolewając wywar z warzyw
- gotować ok.10minut
- na końcu dodać posiekane pomidory
- dusić do miękkości
- przed podaniem posypać posiekaną bazylią i kolendrą
rada:
- kolendrę możemy zastąpić zieloną pietruszką
- jeśli ktoś posiada pastę berbere, dodajemy jej 1łyżkę i smażymy z czosnkiem
- goździki najlepiej zmielone
- kombinacja warzyw jest przykładowa i można ją zmodyfikować w miarę potrzeb
składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
3 ziemniaki
3 małe cukinie
20dag fasolki szparagowej
20dag kapusty
40dag pomidorów
1łyżeczka papryki
1łyżeczka kurkumy
0,5łyżeczki mielonego kardamonu
2-3 goździki
0,5łyżeczki cynamonu
świeża bazylia
świerza kolendra
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
wywar z warzyw
sposób wyk.:
- cebulę cienko pokroić w krążki
- roztopić tłuszcz i smażyć cebulę
- dodać rozgnieciony czosnek
- dodać przyprawy i podsmażyć
- pokroić resztę warzyw w kostkę
- dodać je do cebuli i dusić dolewając wywar z warzyw
- gotować ok.10minut
- na końcu dodać posiekane pomidory
- dusić do miękkości
- przed podaniem posypać posiekaną bazylią i kolendrą
rada:
- kolendrę możemy zastąpić zieloną pietruszką
- jeśli ktoś posiada pastę berbere, dodajemy jej 1łyżkę i smażymy z czosnkiem
- goździki najlepiej zmielone
- kombinacja warzyw jest przykładowa i można ją zmodyfikować w miarę potrzeb
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wspaniałe przepisy , piękne , nastrojowe i smakowite zdjęcia . Aż czuje się zapach
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Greto, cieszę się, że ktoś tu zagląda i jeszcze się podoba
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE
składniki:
25dag marchwi
25dag sera białego
22dag mąki
150ml mleka
sól, cukier
sposób wyk.:
- marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- zmieszać mąkę, twaróg, marchew, przyprawy
- dolewać mleko do powstania jednolitej, gładkiej masy
- kłaść łyżką na osolony wrzątek
- polać stopionym masłem i bułką
- można posypać cynamonem i cukrem
składniki:
25dag marchwi
25dag sera białego
22dag mąki
150ml mleka
sól, cukier
sposób wyk.:
- marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- zmieszać mąkę, twaróg, marchew, przyprawy
- dolewać mleko do powstania jednolitej, gładkiej masy
- kłaść łyżką na osolony wrzątek
- polać stopionym masłem i bułką
- można posypać cynamonem i cukrem
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Pewnie, że zaglądaJacekP pisze:Greto, cieszę się, że ktoś tu zagląda i jeszcze się podoba
I ślinę z brody ściera rękawem
A kaszę gryczaną nie-paloną znacie? Jest jaśniejsza, łagodniejsza, delikatniejsza w smaku, bardziej ją lubię od tej zwyczajnej, palonej na ciemno. Ale do dziś jadałam tylko jako dodatek do mięs z sosami. Kiedyś zrobiłam też z niej sałatkę na zimno (jak z pszennej kaszy burghul), z papryką, cebulką, nacią kolendry, świeżą miętą, oliwą i czymś tam jeszcze, co mi w ręce wpadło. Wyszła kuchnia fusion.pl
A można zamówić jakiś przepis na słodko? Jakiś deser, może Wielkanocny? Zresztą jakikolwiek, nawet tak bez okazji, albo z okazji, że chce mi się czegoś słodkiego i kalorycznego Poproszę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki Nalewko za info o kaszy. Tej niepalonej to nie spotykam w sklepach; musiałbym zapytać ze zdrową żywnością. Oświeciłaś mnie - mógłbym ją przyrządzić zamiast kuskusu, którego uwielbiam (sałatkę tabule).
Niestety słodkości, a tym bardziej wypieki, to moja słaba strona i rzadko się porywam na to. Za to na święta lubię robić włoską carbonadę i oto przepisik na nią:
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
składniki:
kawałek rozdrobnionego ugotowanego kurcczaka
70dag dyni (może być marynowana)
3 pomidory
2 strąki papryki czerwonej
2 średnie marchewki
1 por
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
puszka ananasa
puszka kukurydzy
200ml białego wina
oregano, tymianek, sól, pieprz
1łyżka masła
3łyżki oleju
0,5łyżeczki czosnku
sposób wyk.:
- pokroić wszystkie warzywa w kostkę, a por w półplasterki
- rozgrzać tłuszcz (najlepiej w woku lub rondlu)
- podsmażyć cebulę, następnie dodać por
- w dalszej kolejności dodawać kurczaka, paprykę i marchew
- gdy marchew zacznie mięknąć, dodać resztę warzyw
- zalać winem i zalewą z ananasa
- dodać wszystkie przyprawy
- gdy się zagotuje dodać pokrojony ananas, jabłko i kukurydzę
- mozna jeszcze na 15 minut wstawić do gorącego piekarnika
rada:
- poza sezonem używam dynie marynowaną, której już nie trzeba gotować więc dodajemy na samym końcu
- mozna pominąć kurczaka, albo zastapić go (np. po zakończeniu gotowania dodać pokrojona mozarellę czy proteiny sojowe)
Niestety słodkości, a tym bardziej wypieki, to moja słaba strona i rzadko się porywam na to. Za to na święta lubię robić włoską carbonadę i oto przepisik na nią:
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
składniki:
kawałek rozdrobnionego ugotowanego kurcczaka
70dag dyni (może być marynowana)
3 pomidory
2 strąki papryki czerwonej
2 średnie marchewki
1 por
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
puszka ananasa
puszka kukurydzy
200ml białego wina
oregano, tymianek, sól, pieprz
1łyżka masła
3łyżki oleju
0,5łyżeczki czosnku
sposób wyk.:
- pokroić wszystkie warzywa w kostkę, a por w półplasterki
- rozgrzać tłuszcz (najlepiej w woku lub rondlu)
- podsmażyć cebulę, następnie dodać por
- w dalszej kolejności dodawać kurczaka, paprykę i marchew
- gdy marchew zacznie mięknąć, dodać resztę warzyw
- zalać winem i zalewą z ananasa
- dodać wszystkie przyprawy
- gdy się zagotuje dodać pokrojony ananas, jabłko i kukurydzę
- mozna jeszcze na 15 minut wstawić do gorącego piekarnika
rada:
- poza sezonem używam dynie marynowaną, której już nie trzeba gotować więc dodajemy na samym końcu
- mozna pominąć kurczaka, albo zastapić go (np. po zakończeniu gotowania dodać pokrojona mozarellę czy proteiny sojowe)
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mam ślinotok... Pięknie to wygląda i pewnie fantastycznie pachnie ;)
Czekamy na więcej pozdrówki
Czekamy na więcej pozdrówki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziękuję Szamanko, miło mi to czytać
To dzis prosty przepis
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
składniki:
1 szklanka pieczonego lub gotowanego pokrojonego w kostkę kurczaka
1,5 szklanki makaronu
1 szklanka pokrojonej brzoskwini (z puszki lub świeżej)
2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
3 łodygi selera naciowego
0,5 szklanki kukurydzy
2 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżka koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z ananasa (z zalewy)
1 łyżeczka curry
szczypta imbiru
biały pieprz, sól
sposób wyk.:
- makaron ugotować na półmiękko
- zrobić sos z jogurtu, majonezu, soku i przypraw
- seler pociąć w paski i drobno posiekać
- makaron przelać zimna wodą i osączyć
- połączyć wszystkie składniki
- można przybrać orzechami i liśćmi sałaty
rada: ponieważ nie miałem kurczaka, zastąpiłem go wędliną drobiową,
- orzechy najlepiej laskowe
To dzis prosty przepis
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
składniki:
1 szklanka pieczonego lub gotowanego pokrojonego w kostkę kurczaka
1,5 szklanki makaronu
1 szklanka pokrojonej brzoskwini (z puszki lub świeżej)
2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
3 łodygi selera naciowego
0,5 szklanki kukurydzy
2 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżka koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z ananasa (z zalewy)
1 łyżeczka curry
szczypta imbiru
biały pieprz, sól
sposób wyk.:
- makaron ugotować na półmiękko
- zrobić sos z jogurtu, majonezu, soku i przypraw
- seler pociąć w paski i drobno posiekać
- makaron przelać zimna wodą i osączyć
- połączyć wszystkie składniki
- można przybrać orzechami i liśćmi sałaty
rada: ponieważ nie miałem kurczaka, zastąpiłem go wędliną drobiową,
- orzechy najlepiej laskowe
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ale pychota .....
O nieodpowiedniej godzinie tu zajrzałam
Jacku a myślisz że wędzona pierś by tu pasowała ?....jakoś nie mogę się od niej opędzić w tym przepisie
Co do gryczanej niepalonej to zawsze kupuję ją u siebie na ryneczku.
Jacku, spróbuj poszukać jej u sprzedawców ( na wagę) z grochem , jaglaną i innymi.....u mnie jest prawie na każdy straganie z takimi rzeczami a ceny nieporównywalne z tymi ze sklepu ze zdrową żywnością
O nieodpowiedniej godzinie tu zajrzałam
Jacku a myślisz że wędzona pierś by tu pasowała ?....jakoś nie mogę się od niej opędzić w tym przepisie
Co do gryczanej niepalonej to zawsze kupuję ją u siebie na ryneczku.
Jacku, spróbuj poszukać jej u sprzedawców ( na wagę) z grochem , jaglaną i innymi.....u mnie jest prawie na każdy straganie z takimi rzeczami a ceny nieporównywalne z tymi ze sklepu ze zdrową żywnością
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Basiu! Oczywiście pierś kurczaka jak najbardziej pasuje.
Kaszę gryczną niepaloną już kupiłem. No właśnie na stoisku ze zdrową żywnością i zapłaciłem dużo za dużo. Ale trudno, na drugi raz poszukam na wagę.
Kaszę gryczną niepaloną już kupiłem. No właśnie na stoisku ze zdrową żywnością i zapłaciłem dużo za dużo. Ale trudno, na drugi raz poszukam na wagę.
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
ojej , ale pyszności tu są serwowane... co mnie skusiło , aby w nocy tu zaglądać ...
Jutro robię tą sałatkę , tylko bez mięsa .
Jutro robię tą sałatkę , tylko bez mięsa .
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Greto! Sałatka afrykańska ma tyle składników, że mięso można pominąć (ja też tak robię)
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
składniki:
10dag sera żółtego
2 jajka
10dag mąki
1łyżka masła
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki maszkatołowej
sól, cukier
olej do smażenia
sposób wyk.:
- masło zagotować z 0,5 szklanki wody i przyprawami
- dodać mąkę i proszek do pieczenia
- cały czas mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia
- ostudzić ciasto
- dodać jaja i dokładnie wymieszać
- ser pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
- łyżką formować owalne racuchy
- smażyć na złoty kolor
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
składniki:
10dag sera żółtego
2 jajka
10dag mąki
1łyżka masła
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki maszkatołowej
sól, cukier
olej do smażenia
sposób wyk.:
- masło zagotować z 0,5 szklanki wody i przyprawami
- dodać mąkę i proszek do pieczenia
- cały czas mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia
- ostudzić ciasto
- dodać jaja i dokładnie wymieszać
- ser pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
- łyżką formować owalne racuchy
- smażyć na złoty kolor