Książki ogrodnicze - nasze recenzje
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Książki ogrodnicze
Polecam książke a zwłaszcza dla nowych działkowców "Vademecum działkowca". Wydawnictwo działkowiec 2012
Witam poszukuję jakiejś dobrej książki o cytrusach, w której znajdują się opisy odmian cytrusów. Posiadam jedną książkę z wydawnictwa działkowca ale jest ona bardzo ogólnikowa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lip 2012, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.Gdzie najtaniej mogę dostać 'Vademecum działkowicza'?Dziękuje
-
- 100p
- Od: 10 wrz 2011, o 19:10
Ja mam Dendrologię Senety i bardzo polecam. Właśnie nakłoniliście mnie do kupienia "Rośliny ozdobne w architekturze krajobrazu Cz. III oraz Cz. IV" - po przejrzeniu wersji elektronicznej przyznam, że sympatycznie napisana. Niestety jak większość takich pozycji nie posiada wyszczególnienia i opisu odmian co by się przydało przy tak ogromnej różnorodności odmian jakie obecnie występują. Książki idealnej póki co niestety nie znalazłam także jak na razie mogę polecić polski darmowy katalog z opisami i zdjęciami odmian: http://www.kierzkowski.com.pl/katalog_roslin.php
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
Książki o uprawie powojników.
A czy czytacie jakieś książki o powojnikach? Zima długa a wiedza niewielka....
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: książki
Dzięki netowi dostęp do informacji jest prawie nieograniczony, niekoniecznie trzeba czytać książki. Jak startowałem była inna sytuacja. Do dzisiaj mam pięknie oprawiony u introligatora egzemplarz dziełka prof. Sękowskiego " Powojniki " ,wydane w 1987 roku.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Re: książki
Po polsku to wybór jest niespecjalnie bogaty... ale angielskojęzycznych pozycji jest od zatrzęsienia.
Sporo udało mi się zakupić w eBay-owych antykwariatach .. zwykle po parę $ sztuka z przesyłką do Polski.
Z nowszych i bardzo łatwych do zdobycia pozycji polskojęzycznych to zdecydowanie warto polecić
* Sz.Marczyński "Clematis i inne pnącza ogrodowe".
Z angielskich - to na przykład takie znam ciekawe pozycje o zestawianiu powojników z innymi roślinami:
* J.Howells "The rose and the clematis as good companions"
* P.Williams "Creative climbers"
* M.Badcock "Companions to clematis"
* D.Gardner "Clematis and climbers - simple steps to sucess"
Jest jeszcze taka książka C. Gray-Wilson "Clematis - the genus" ... z której dużo się można dowiedzieć o odmianach botanicznych powojników z całego globu. Gwarantuję, że o 3/4 opisanych tam odmian, pewnie większość czytających nigdy wcześniej nie słyszała. Nawet o tych europejskich ;).
Sporo udało mi się zakupić w eBay-owych antykwariatach .. zwykle po parę $ sztuka z przesyłką do Polski.
Z nowszych i bardzo łatwych do zdobycia pozycji polskojęzycznych to zdecydowanie warto polecić
* Sz.Marczyński "Clematis i inne pnącza ogrodowe".
Z angielskich - to na przykład takie znam ciekawe pozycje o zestawianiu powojników z innymi roślinami:
* J.Howells "The rose and the clematis as good companions"
* P.Williams "Creative climbers"
* M.Badcock "Companions to clematis"
* D.Gardner "Clematis and climbers - simple steps to sucess"
Jest jeszcze taka książka C. Gray-Wilson "Clematis - the genus" ... z której dużo się można dowiedzieć o odmianach botanicznych powojników z całego globu. Gwarantuję, że o 3/4 opisanych tam odmian, pewnie większość czytających nigdy wcześniej nie słyszała. Nawet o tych europejskich ;).
Ja mam z 1978bolekso pisze:Do dzisiaj mam pięknie oprawiony u introligatora egzemplarz dziełka prof. Sękowskiego " Powojniki " ,wydane w 1987 roku.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Re: Akcja wymiany nasion 2013/2014
miałam to kiedyś kupić na allegro Ale mam jeszcze z lat 80tych książki o ogrodnictwie - rodzice z nich korzystali W tym - działka - Moje Hobby z którą się wręcz utożsamiam )
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Re: Akcja wymiany nasion 2013/2014
Te w czarnych okładkach cienkie pamiętam, parę jeszcze chyba gdzieś po mieszkaniu się wala, ale ciężko mi je teraz zlokalizować. Ja mam takie coś jak ogród biodynamiczny, warzywnictwo, warzywnictwo i sadownictwo, owoce z mojego ogródka i inne pozycje, bardzo ciekawe.Dobrze jest poczytać w zimne wieczory, kiedy nie ma się nic konkretnego do roboty. Zwłaszcza że coś zawsze w głowie zostaje! )
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 sty 2014, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Książki pomocne w uprawie warzyw
A tu moja najcenniejsza, jeżeli chodzi o nietypową wiedzę nt. upraw warzyw. Wiele mam książek o tej tematyce, że tak to nazwę standardowych - ta jest zupełnie inna i pełna pomysłów jak w zgodzie z naturą uprawiac warzywka. Dla mnie mój numer 1.
Pozdrawiam Krzysztof
Pozdrawiam Krzysiek
Re: Książki pomocne w uprawie warzyw
Jest dostępna w księgarniach ta książka? Jestem zainteresowany tematyką książki.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość