Gaura Lindheimera(Gaura lindheimeri)
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Gaura?
Przy takiej pogodzie,kiedy leje non stop nawet na gaurze może pojawić szara pleśń powodowana przez grzyb Botrytis cinerea. Opryskiwać Kaptan zaw.50 WP lub Rovral Flo 255 SC (po 0,2%) oraz
Sumilex 500 SC (0,1%), tak,żeby deszcz od razu tego nie zmył
Sumilex 500 SC (0,1%), tak,żeby deszcz od razu tego nie zmył
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję MarioTereso, jednak to nie jest szara pleśń, plamy są okrągłe, wyraźne, z czerwonym brzegiem. Nie chodzi mi o identyfikację, ale raczej o generalną zdrowotność i podatność na choroby gaury. Przyznam że unikam raczej chorowitych roślin...
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Raczej uważa się gaurę za zdrową roślinę, plamy szare z czerwonawą obwódką to raczej tzw. plamistość liści (ale wolałabym widzieć to na zdjęciu)i zwalczanie inne.Najlepiej po prostu oberwać liście z plamistością.Gaura lubi wilgoć ale zalania korzeni raczej nie.
Moja jest zdrowa, chociaż tutaj leje deszcz już ponad miesiąc.
Powodzenia
Moja jest zdrowa, chociaż tutaj leje deszcz już ponad miesiąc.
Powodzenia
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- idea
- 500p
- Od: 15 kwie 2010, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tez wysiałam w tym roku gaurę, ma być biała, zeszło mi około 10 sztuk ciekawe co z tego wyjdzie na razie wysadziłam tylko dwie do ogrodu na próbę, bo bo niestety ślimakoepidemia...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Czy gaura może się jakoś 'wyrodzić'? Miałam ją ok.10 lat , białą, wysiewaną z nasion, kwitła na początku ładnie.Co kilka lat pokazywały się siewki, starsze rośliny, częściowo uszkodzone przez mróz wyrzucałam, sadziłam młode.Jednak ostatnio te młode rosły tylko w masę zieloną, wylegały przy tym, a na łodyżkach zaledwie kilka nędznych kwiatków.Poszła na kompost
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Gaura to roślina ciepłego i suchego klimatu a ostatnie lata nie nie są chyba dla niej łaskawe i dlatego idzie w masę zieloną a nie kwiat.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
U mnie na dodatek gliniasto piaszczysta gleba jest chyba dla niej zbyt bogata w składniki pokarmowe i wodę, więc rosła 'w liście' i wylegała.To roślina 'otwartych przestrzeni'.Kiedy sadziłam pierwszy raz było jeszcze w moim ogrodzie bardziej przestronnie, ziemia szybciej też przesychała, a obecny busz już nie dla niej.Myślałam o innym miejscu, ale przesadzania nie lubi, można tylko sadzić młode roślinki.
Może kiedyś znów kupię nasiona, ale coś trudno trafić
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Iwonko, cieszę się, że nie pożałowałaś decyzji - Moje Gaury nie idą w liście, wrecz przeciwnie, przecudownie kwitną. Gaura sadzona rok temu zrobiła mi niespodziankę, jest naprawdę okazała, dlatego postanowiłam w czerwcu czy maju dokupić jeszcze trzy. Jutro jak nie zapomnę to zrobię im zdjęcia.
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
E tam, że nie lubi przesadzania... Wiosną tego roku przesadzałam trzyletnią kępę i nic się jej nie stało! Bardzo wcześnie to robiłam, pod koniec marca chyba, z dużą bryłą korzeniową. Fakt, że chyba przesadziłam ją w jeszcze gorsze miejsce, bo słońca to ona tam już zupełnie nie ma i pewnie ją wyeksmituję całkiem bo raczej pełzające pnącze przypomina niż gauręselli7 pisze:U mnie na dodatek gliniasto piaszczysta gleba jest chyba dla niej zbyt bogata w składniki pokarmowe i wodę, więc rosła 'w liście' i wylegała.To roślina 'otwartych przestrzeni'.Kiedy sadziłam pierwszy raz było jeszcze w moim ogrodzie bardziej przestronnie, ziemia szybciej też przesychała, a obecny busz już nie dla niej.Myślałam o innym miejscu, ale przesadzania nie lubi, można tylko sadzić młode roślinki.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Taak. U mnie gaura znalazła się na liście. Ale moja lista dotyczy gleby suchej i przepuszczalnej. Nasiona kupiłam przez internet z Ożarowa. W tej chwili bardzo ładnie kwitnie, nie trzyma pionu (to zapewne wina silnych wiatrów). Ale nie jest kwiatem przyciągającym motyle, a z taką opinią się spotkałam. Przyciąga za to pszczoły ;:61
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43