Prymulka,pierwiosnek w uprawie w domu
Re: Prymulka - jak o nią dbać ?
Sama jestem ciekawa - bo mama twierdzi, że w domu nie zakwitnie drugi raz - dopiero po wysadzeniu do ogrodu, ale nie wiem czy to prawda, bo często brakło jej cierpliwości. Moją oddałam do posadzenia przed domem
pozdrawiam
Karolina
Karolina
Witam! Moją prymulkę dostałam 2 lata temu od meża nie pamietam już z jakiej to okazji. Wczoraj kupiłam kolejne 2 z markecie. Zwrocilam oczywiście uwagę na to czy nie są zalane. Dziś dostały nowe doniczki i po wyjęciu ich ze starych miały wilgotne tylko dolne korzenie. Moja pierwsza prymula mi zmarniała i zwiedla wiec podlałam ją obficie i nastepnego dnia wygladała jak nowa. Teraz poczekam 2 tyg zamin zaczne je podlewać na nowo bo dostały nową ziemię i na razie będę je troszkę zraszała. Zauważyłam że moja starsza nie lubi jak dostaje wodę do doniczki bo zaczyna się kłaść dlatego leje do podstawki i jak wypije to czekam 1-2 dni i znowu dostaje do podstawki i pięknie mi rośnie teraz czekam aż zacznie kwitnąć bo jak na razie ma tylko listki No i oczywiście od zawsze stała na parapecie w miejscu bardzo słonecznym tylko teraz doszły jej 2 koleżanki i chyba jest zadowolona
-- 10 lut 2013, o 19:59 --
-- 10 lut 2013, o 19:59 --
Moja kwitnie co pół roku a cały czas stoi na parapecie i na poczatku bardzo ja zaniedbałam bo nie wiedziałam jak o nia dbac. uczyłam się sama na niej metoda prób i bledów ale zyje i ma się bardzo dobrze.karcias pisze:sama jestem ciekawa - bo mama twierdzi, że w domu nie zakwitnie drugi raz - dopiero po wysadzeniu do ogrodu, ale nie wiem czy to prawda, bo często brakło jej cierpliwości. Moją oddałam do posadzenia przed domem
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja żyłam w niewiedzy że to są kwiaty "dostać-...a jak przekwitnie i zmarnieje to usunąć" Dostałam śliczną żółciutką jakieś 3 tygodnie temu, teraz zaczęła marnieć i trafiłam na ten wątek. W "szale" eksperymentu wysadziłam ją do ogrodu. I tak teraz siedzę... oglądam pogodę i zapowiadają w łódzkim deszcze ze śniegiem i przymrozki od soboty ..... do jakiej temperatury roślinka ma jakiekolwiek szanse w gruncie?? czy nie zahartowana padnie jeszcze tej nocy???
Kupiłam nasiona prymulki bezłodygowej czy ta prymulk jest jednoroczna czy nie???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie. Pierwiosnki to byliny.
- psinka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 14:43
Rok temu jeszcze zimą "kupiłam" sobie trochę wiosny do domu w postaci prymulek. Z chwilą gdy zaczęły mi marnieć wyniosłam je na zimny strych (czytałam, że można również za okno- oczywiście jak nie ma mrozu -20), a wiosną wysadziłam do ogrodu. Oprócz normalnych pielęgnacji, czyli odchwaszczanie i nawożenie wiosenne, nie robię z nimi nic konkretnego. Właśnie zaczyna mi kwitnąć już 3. prymulka.
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co roku obcinam po przekwitnięciu nasienniki składam je na kupę w jednym miejscu. Końcem sierpnia zgrabuję badylki i pod spodem jest mnóstwo siewek które rozsadzam w miare potrzeby, mam dużo pierwiosnków, ale zrobiły mi sie trochę monotonne. W tym roku posiałam nasiona ze sklepu. Trzeba pamiętać, że pierwiosnki wschodzą w ciemności w temperaturze nie większej jak 15C.
Trzymałam doniczkę zawiniętą w czarny worek w lodówce. Jak zaczeły pokazywać się kiełki wyniosłam pod bukszpan. Wzeszły mi bardzo ładnie , ale potem zapomniałam raz zacieniować i słońce spaliło mi trochę siewek. Niemniej i tak mam dziś 20 nowych ładnych krzaczków. Mają już 4-5 listków właściwych. Siałam je w połowie maja, a z lodówki wyjęłam 5 czerwca. Mam nadzieje, że nie będą ani bordowe, ani żółte.
Trzymałam doniczkę zawiniętą w czarny worek w lodówce. Jak zaczeły pokazywać się kiełki wyniosłam pod bukszpan. Wzeszły mi bardzo ładnie , ale potem zapomniałam raz zacieniować i słońce spaliło mi trochę siewek. Niemniej i tak mam dziś 20 nowych ładnych krzaczków. Mają już 4-5 listków właściwych. Siałam je w połowie maja, a z lodówki wyjęłam 5 czerwca. Mam nadzieje, że nie będą ani bordowe, ani żółte.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 paź 2015, o 08:59
Re: Prymulka,pierwiosnek w uprawie w domu
U mnie w domu też prymulka, bardzo ładna, dorodna, na razie stoi na parapecie, ale może ją przesadzić do ogrodu ?
Wolałbym, żeby była w domu - raczej na szafce, bardziej w cieniu. I ciekawe czy zakwitnie.... Kiedyś miałem prymulkę, ale niestety padła - zupełnie jakby miała za mokro, chociaż wydaje mi się , ze te rosliny lubią dużo wody...
I czy nie jest jej tam za ciasno już w doniczce ?
Zdjęcia niedostępne/K
Wolałbym, żeby była w domu - raczej na szafce, bardziej w cieniu. I ciekawe czy zakwitnie.... Kiedyś miałem prymulkę, ale niestety padła - zupełnie jakby miała za mokro, chociaż wydaje mi się , ze te rosliny lubią dużo wody...
I czy nie jest jej tam za ciasno już w doniczce ?
Zdjęcia niedostępne/K