Działka na Kaszubach 2010
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Działka na Kaszubach 2010
Rzeczywiście chyba to Kaszubska Syberia
dzisiaj już cieplutko tu pod Krakowem, pierwsze przebiśniegi widać i ..czekam na krokusiki-widać malutkie pączki.
Chyba Syn miał dobry pomysł z tym oczkiem, na piaszczystej i słonecznej działce przyda się trochę wilgoci, szczególnie w upalne dni. Też mam tak i na dodatek poziomu wody gruntowej to chyba nie ma u mnie. Bez wody deszczowej i podlewania wszystko ma szanse kiepskie przeżycia, woda to podstawa. Dodatek dobrej próchnicznej lub gliniastej ziemi jest super.
dzisiaj już cieplutko tu pod Krakowem, pierwsze przebiśniegi widać i ..czekam na krokusiki-widać malutkie pączki.
Chyba Syn miał dobry pomysł z tym oczkiem, na piaszczystej i słonecznej działce przyda się trochę wilgoci, szczególnie w upalne dni. Też mam tak i na dodatek poziomu wody gruntowej to chyba nie ma u mnie. Bez wody deszczowej i podlewania wszystko ma szanse kiepskie przeżycia, woda to podstawa. Dodatek dobrej próchnicznej lub gliniastej ziemi jest super.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Witaj!
Zajrzałam niestety na ostatnią część tylko, bo chciałam się przypomnieć. Strasznie dużo śniegu u Ciebie, miejmy nadzieję, ze już długo nei poleży. Za to zmiany - ogromne!
Ja u siebie byłam wczoraj i nic (nawet krokusiki) tak mnie nie ucieszyło, jak własnei te 2cm zielone łebki tulipanków Zobaczys,z ani sięobejrzysz, a wszystko ruszy z kopyta. Póki co przesyłam Ci trochę ciepełka: wiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Pozdrawiam!
Zajrzałam niestety na ostatnią część tylko, bo chciałam się przypomnieć. Strasznie dużo śniegu u Ciebie, miejmy nadzieję, ze już długo nei poleży. Za to zmiany - ogromne!
Ja u siebie byłam wczoraj i nic (nawet krokusiki) tak mnie nie ucieszyło, jak własnei te 2cm zielone łebki tulipanków Zobaczys,z ani sięobejrzysz, a wszystko ruszy z kopyta. Póki co przesyłam Ci trochę ciepełka: wiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Pozdrawiam!
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ambusiu, ale syn ma rację, trzeba pożegnać zimę bałwanem, jeszcze z tak pięknego białego śniegu.
A swoją drogą to przyszły wyjazd na działkę zanosi sie raczej na czarno niż na biało, bo ponoć u Was też już jest ciepło.
A swoją drogą to przyszły wyjazd na działkę zanosi sie raczej na czarno niż na biało, bo ponoć u Was też już jest ciepło.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- zoja444
- 10p - Początkujący
- Od: 19 mar 2010, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za miłe powitanie na forum. Jakoś pomalutku bedę się wgryzała w tajniki forum aha- jestem z Dolnego Śląska. Mam prośbę- jeżeli nie sprwi to zbytniego kłopotu. Jak się wgrywa taki odnośnik do swojej działki? Jest jakiś specjalny link? jeżeli mogłabyś mi coś podpowiedzieć to była bym wdzięczna. Pozdrawiam/Zosia
Przestaje mi się tu podobać. Co z tego, że ja piszę kilka słów na forum kaszubskie pogaduchy, czy do innych i jestem pomijana, jakby mnie tu nie było. Nie będę już sie wtrącała w wasze rozmowy. Na początku było miło, potem były pouczenia, a w chwili obecnej ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Grażyna
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Krysiu-Ignis - Myślę, że przez cały tydzień trochę tego śniegu ubyło.
Jadziu52 -
Ewuniu - mam nadzieję że i u Ciebie śnieg znika. Z tym zawiasem to jest taki kłopot - że on odpadł od słupka a nie od furtki ( dokonałam nieprecyzyjnego opisu ) a słupek głęboko wkopany zabetonowany i jeszcze brama na nim wisi z drugiej strony . Trzeba będzie spawarkę przytaszczyć na działkę i jeszcze spawacza na dokładkę
Bałwan to całkowicie autorskie dzieło mojego syna - tylko doniczka z odzysku
Wisienko - prognoza się sprawdziła i od czwartku jest całkiem ciepło! mam nadzieję że jak pojedziemy następnym razem - to już śniegu nie będzie.
Agape - ten śnieg to niestety na pewno zimowy. Był dość mocno zmrożony od góry - tak, że pode mną wcale się nie zapadał.
Ale teraz jest na prawdę ciepło i pada taki drobniutki ciepły deszczyk może go rozpuści.......
Oranio - fakt - biało jeszcze w Waszym wąwozie, ale nad Oranię zawita wiosna wiosna, głęboko w to wierzę.
Mario Tereso - witaj pierwszy raz na mojej działce! Z tego co piszesz to naprawdę mamy podobne warunki glebowe na naszych działkach Ja też cały czas wzbogacam - czym tylko mogę glebę chociaż na rabatkach kwiatowych. Kompost, gnojówki roślinne, gnojówka z obornika no i niestety nawozy mineralne również. Bez tego i bez podlewania - moje roślinki wyglądałyby jak miniaturki.
Coccinello-Biedroneczko - a ja sobie dzisiaj o Tobie myślałam. Byłam zrobić porządki na cmentarzu i widziałam pierwszą w tym roku biedronkę i tak mi się z tobą skojarzyło. Ja niedawno byłam u Ciebie - ale nie zostawiłam śladu....
Pszczółko-Wiesiu - obyś miała rację. Niczego bardziej nie pragnę. Widziałam dzisiaj Twoje żonkile - ach jakie piękne.....
Zojko444 - też po raz pierwszy na moich małych włościach!Witaj kochana . Nie pomogę Ci niestety - ja robiłam wszystko pod dyktando Moderatora. Napisz na PW do któregoś z Moderków - a pomogą Ci tak jak mnie
Grażynko - Grapesz - przykro mi że masz takie odczucia. Jeśli coś takiego się wydarzyło - to zapewne przypadek a nie czyjaś zła wola. Nie wyobrażam sobie, aby na TYM forum ktoś specjalnie zrobił Ci przykrość.
Jadziu52 -
Ewuniu - mam nadzieję że i u Ciebie śnieg znika. Z tym zawiasem to jest taki kłopot - że on odpadł od słupka a nie od furtki ( dokonałam nieprecyzyjnego opisu ) a słupek głęboko wkopany zabetonowany i jeszcze brama na nim wisi z drugiej strony . Trzeba będzie spawarkę przytaszczyć na działkę i jeszcze spawacza na dokładkę
Bałwan to całkowicie autorskie dzieło mojego syna - tylko doniczka z odzysku
Wisienko - prognoza się sprawdziła i od czwartku jest całkiem ciepło! mam nadzieję że jak pojedziemy następnym razem - to już śniegu nie będzie.
Agape - ten śnieg to niestety na pewno zimowy. Był dość mocno zmrożony od góry - tak, że pode mną wcale się nie zapadał.
Ale teraz jest na prawdę ciepło i pada taki drobniutki ciepły deszczyk może go rozpuści.......
Oranio - fakt - biało jeszcze w Waszym wąwozie, ale nad Oranię zawita wiosna wiosna, głęboko w to wierzę.
Mario Tereso - witaj pierwszy raz na mojej działce! Z tego co piszesz to naprawdę mamy podobne warunki glebowe na naszych działkach Ja też cały czas wzbogacam - czym tylko mogę glebę chociaż na rabatkach kwiatowych. Kompost, gnojówki roślinne, gnojówka z obornika no i niestety nawozy mineralne również. Bez tego i bez podlewania - moje roślinki wyglądałyby jak miniaturki.
Coccinello-Biedroneczko - a ja sobie dzisiaj o Tobie myślałam. Byłam zrobić porządki na cmentarzu i widziałam pierwszą w tym roku biedronkę i tak mi się z tobą skojarzyło. Ja niedawno byłam u Ciebie - ale nie zostawiłam śladu....
Pszczółko-Wiesiu - obyś miała rację. Niczego bardziej nie pragnę. Widziałam dzisiaj Twoje żonkile - ach jakie piękne.....
Zojko444 - też po raz pierwszy na moich małych włościach!Witaj kochana . Nie pomogę Ci niestety - ja robiłam wszystko pod dyktando Moderatora. Napisz na PW do któregoś z Moderków - a pomogą Ci tak jak mnie
Grażynko - Grapesz - przykro mi że masz takie odczucia. Jeśli coś takiego się wydarzyło - to zapewne przypadek a nie czyjaś zła wola. Nie wyobrażam sobie, aby na TYM forum ktoś specjalnie zrobił Ci przykrość.
- zoja444
- 10p - Początkujący
- Od: 19 mar 2010, o 20:17
Dzięki za miłe powitanie i za chęci, ale już sobie poradziłam- oczywiście przy pomocy miłego Pana z forum, który był uprzejmy wkleić mi potrzebny link. Takim całkiem ciołkiem nie jestem ha,ha,ha.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Cieszę się Zojko, że Ci się udało! Nigdy w życiu nie śmiałabym tak brzydko pomyśleć o Tobie
No cóż takie mam niestety odzcucia. Staram się wypowiadać na tematy, które mnie zainteresują, lecz widzę odpowiedzi do innych. Lub po prostu mój temat zostaje pominięty i np. dwie osoby rozmawiają ze sobą , pomijając moje wypowiedzi. Inaczej było z Igorem, on chociaż opowiada wszystkim i stara się rozmawiać ze wszystkimi. Jeżeli regulamin mówi by nie wypowiadać sie o komś źle, to jak sądzę powinno również nie ignorować innych. Sorki, być może wiosna czyni mnie nadwrażliwą i to jest moje usprawiedliwienie. Zauważyła , że mama już 100 pkt. i chciałabym powiekszać je, ale tak samotnie to się nie da. Pozdrawiam Grażyna.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Marysiu,
śnieg powoli topnieje i odsłania ogród.
No cóż, straty muszą być po tak surowej zimie.
Dzisiaj z oczka wyłowiłam niestety kilka ryb,
ale też na pociechę dojrzałam jednego kolorowego żywego karasia.
Lód na oczku jeszcze całkiem nie stopniał.
Mam nadzieję, że jeszcze jakieś rybki mi ocalały i jak się tylko ociepli ,
to wezmą się za nadrabianie strat i znowu będę miała spory przychówek.
Trawa w opłakanym stanie i właściwie jeszcze stoi w wodzie - grzęzawisko.
Ale wychodzą już cebulowe zaczynają kwitnąć ciemierniki, oczar i kalina.
Różom pomarzły pędy i naprawdę musiałam się powstrzymywać przed cięciem - jeszcze nie teraz.
Ale cieszę się wiosną, ciepłem jeszcze nieśmiałym.
I przyznaję bez bicia, że buszuję na allegro w poszukiwaniu ciekawych roślinek.
Zamówiłam kilka piwonii i lilii martagon.
I czekam. Na róże też. Tylko jeszcze nie wiem, gdzie je posadzę
I korci mnie jeszcze powojnik jeden, no może dwa...
śnieg powoli topnieje i odsłania ogród.
No cóż, straty muszą być po tak surowej zimie.
Dzisiaj z oczka wyłowiłam niestety kilka ryb,
ale też na pociechę dojrzałam jednego kolorowego żywego karasia.
Lód na oczku jeszcze całkiem nie stopniał.
Mam nadzieję, że jeszcze jakieś rybki mi ocalały i jak się tylko ociepli ,
to wezmą się za nadrabianie strat i znowu będę miała spory przychówek.
Trawa w opłakanym stanie i właściwie jeszcze stoi w wodzie - grzęzawisko.
Ale wychodzą już cebulowe zaczynają kwitnąć ciemierniki, oczar i kalina.
Różom pomarzły pędy i naprawdę musiałam się powstrzymywać przed cięciem - jeszcze nie teraz.
Ale cieszę się wiosną, ciepłem jeszcze nieśmiałym.
I przyznaję bez bicia, że buszuję na allegro w poszukiwaniu ciekawych roślinek.
Zamówiłam kilka piwonii i lilii martagon.
I czekam. Na róże też. Tylko jeszcze nie wiem, gdzie je posadzę
I korci mnie jeszcze powojnik jeden, no może dwa...
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Bałwan wiosną? Piękne zdjęcie.Zostawiam swój ślad,żebym mogła podziwiać twoje poczynania, pozdrawiam.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Krysiu nie za dużo tego walenia po głowie
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Wiesz Izuniu, jeszcze przy kupowaniu róż by się przydało.