Kret nie jest naszym wrogiem
Re: nieznosny kret
kret czasem kopie płytkie kanały pod powierzchnią ziemi którymi to tunelami ma w zwyczaju przemieszczać się w poszukiwaniu pożywienia. Wystarczy na trasie tunelu wkopać umiejętnie wysoki słoik i zakryć wykop deską . Nie trzeba długo czekać aż wpadnie a po ściankach słoika nie jest stanie się wydostać. Najlepiej sprawdzić rano. Jeśli się zdarzy że wpadną dwa krety możemy w pułapce odnaleźć tylko szczątki drugiego. Krety nie znoszą wzajemnego towarzystwa i zamknięte na ciasnej przestrzeni będą walczyć aż jeden zginie.
Schwytanego tym sposobem szkodnika można wynieść daleko poza ogród. Zabijać nie ma sensu..
Schwytanego tym sposobem szkodnika można wynieść daleko poza ogród. Zabijać nie ma sensu..
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Taaak albo zakopie słoik ziemią! A próbowałeś czy teoretyzujesz?O-Connor pisze:...Wystarczy na trasie tunelu wkopać umiejętnie wysoki słoik i zakryć wykop deską ...
U mnie wkopałem wiaderko i na drugi dzień całe zasypane, oczyściłem i na następny dzień powtórka!
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
nie próbowałem ale też nie teoretyzuję. Mój znajomy opowiadał mi że w ten sposób skutecznie łapali krety w celach badawczych gdy pracował w Instytucie Rolnictwa.
Podejrzewam że trzeba umiejętnie wkopać słoik by kret nie dostrzegł przerwania ciągłości kanału, bo w takim przypadku tak jak piszesz zacznie zawalać ziemią. Po wkopaniu odtworzyć boki tunelu ubijajac ziemię a z góry przykryć. Jak juz wpadnie nie bedzie miał czym zasypać:)
Podejrzewam że trzeba umiejętnie wkopać słoik by kret nie dostrzegł przerwania ciągłości kanału, bo w takim przypadku tak jak piszesz zacznie zawalać ziemią. Po wkopaniu odtworzyć boki tunelu ubijajac ziemię a z góry przykryć. Jak juz wpadnie nie bedzie miał czym zasypać:)
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
Takiego głupiego kreta co wpadnie do słoika jeszcze nie spotkałem.Zasypuje pojemnik i idzie
dalej.Czasem uda się kreta złapać w pułapkę.Nie ma mowy,aby w tę samą pułapkę dał się złapać następny kret.
dalej.Czasem uda się kreta złapać w pułapkę.Nie ma mowy,aby w tę samą pułapkę dał się złapać następny kret.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Już pisałem w innym wątku o łapce na nornice, takie kleszcze. Jedyny skuteczny a nawet bardzo sposób na krety ale niestety je ukatrupia. Jak bym u siebie stosował "to pewnie złapałbym" około 8 kretów w 1,5tygodnia ale "nie stosuje" więc tylko przypuszczam
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polecam Ci sposób który opisałem tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=294
w moim poście- skuteczny i ekologiczny
w moim poście- skuteczny i ekologiczny
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rada dziadka - taśmy materiału nasączyć w nafcie i zakopać wzdłuż ogrodzenia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2009, o 19:43
Dzisiaj ogladałam "Maję w ogrodzie" tam działkowicz zastosował aluminiowe piramidy i ma problem z głowy .Podobno krety tracą wtedy zmysł orientacji?
pozdrawiam bazylia
pozdrawiam bazylia
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Taniec Szamanów najlepszy a jak nie pomoże to tylko Kaszpirowski zostaje
brak polskich znaków
- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zakupiłem 4 (słownie cztery) sztuki odstraszaczy solarnych. Po zamontowaniu ich na działce wokół nich pojawiły się kopczyki. Widać z tego moje lubią muzykę. Teraz one nocą robią kopczyki natomiast ja lub żona rano zbieramy ziemię, rozsypujemy ją i tak codziennie jak jesteśmy na działce.
U sąsiada w miejscach gdzie ma powtykane paliki z plastikowymi butelkami jest pełno kopców, a pomiędzy nami u innego sąsiada czyściutko, żadnego kopczyka.
U sąsiada w miejscach gdzie ma powtykane paliki z plastikowymi butelkami jest pełno kopców, a pomiędzy nami u innego sąsiada czyściutko, żadnego kopczyka.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
bukjan
Odstraszacze dźwiękowe, butelki i puszki po napojach na patykach, mikstury zapachowe świece dymne to strata czasu i pieniędzy. Pułapki rurkowe sprawdzają się dużo lepiej.. .
Odstraszacze dźwiękowe, butelki i puszki po napojach na patykach, mikstury zapachowe świece dymne to strata czasu i pieniędzy. Pułapki rurkowe sprawdzają się dużo lepiej.. .
brak polskich znaków
Pułapka rurkowa z ruchomymi klapkami z obu stron u mnie sprawdza się najlepiej.Jedyny problem jest gdy nie ma kawałka prostego korytarza, bo wtedy pułapki nie da się założyć.Ale wystarczy poczekać dzień, dwa, kret z reguły dalej kopie i taki prosty kawałek tunelu się znajdzie.Kiedyś w ciągu chyba ok. 2 tygodni złapałam 5 kretów w jednym miejscu.