Magnolia wiosną
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Magnolia wiosną
Wklejanie jest bardzo proste, nie musisz się rejestrować jak nie chcesz jak czytam ,że u Was pięknie kwitną ,zastanawiam się co się stało z moją
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2017, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Romku, na pocieszenie,że nie jesteś sam z takim problemem,to ja mam jeszcze dwa krzewy magnolii bez kwiatów. Jeden posadziłam w zeszłym roku ,to ok,mógł jeszcze się aklimatyzować .Jednak drugi mam od ok.6 lat i nic. Ani jednego kwiatka. Mało tego przez 5 lat nie urósł ani o 1 cm. W zeszłym roku dałam kwaśniej ziemi,nawozu dla kwasolubnych ,obłożyłam korą ,przycięłam inne krzewy, żeby dać więcej światła magnolii i na zimę okrywałam agrowłókniną. Urósł dużo ale kwiatów jeszcze nie ma. Może też coś brakuje Twojej magnolii...A tu pokazałam kwiaty maleńkiego drzewka ,bo bardzo się cieszę ,że coś jednak zakwitło.
- mamiroma4
- 500p
No sądzę ,że z tym problemem jest więcej osób,ale idąc na swoją działkę mijam ogródek starszego pana ,gdzie magnolie kwitną ,aż a nic nie robi przy nich.... tak twierdzi.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od znajomego szkółkarza usłyszałam kiedyś, że magnolie szczepione kwitną już jako niewielkie drzewka lub krzewy, natomiast magnolie siewki (czyli wyhodowane z nasion) kwitną dopiero po kilku, czy nawet kilkunastu latach.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
- mamiroma4
- 500p
Ale to magnolia już z doniczki miała 1 metr teraz uschła i wyrasta nowa.
-
No ,to wiele by tłumaczyło...czyli mogę jeszcze kilka lat czekać na kwiaty.
- mamiroma4
- 500p
No to trzeba poszukać następnej
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Witam.Moja magnolia Susan,ukorzeniła się,od niej ,jedna gałąź,chcę ją odciąć,od rośliny matecznej.Nie wiem ,czy dobrze zrobię.Tę nową roślinę .przesadzić od razu,czy zostawić jeszcze na jeden sezon,aby wytworzyła solidniejsze korzenie? Proszę pomóżcie.
jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Nie wiedziałam, że magnolia gwiaździsta może urosnąć do 7 m! W literaturze podają, że rośnie wolno i osiąga około 3 m wysokości. Moja rośnie od 2013 r. w dobrej glebie, ma obecnie trochę ponad 2 m. Posadziłam ją jako małą sadzonkę kupioną w sklepie internetowym.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
ja już nie rozumiem, macie piękne krzaki magnolii, albo mnie ktoś w konia zrobił albo ja nie mam magnolii.Aż jutro wam zdjęcie zrobię. Mam ją już 6 lat a ona wygląda jak jakieś pierwsze lepsze chabzie ;/ Poza tym ma problem z trawnikiem, myślicie że jakiś środek pomoże na żółcenie trawnika? https://www.syngenta.pl/ taki sklep mi sąsiad z działek polecił, jest tam coś co pomoże mi z trawnikiem? Chyba że wy macie jakieś pomysły.
-
- 50p
- Od: 1 lis 2007, o 09:24
ZbigniewG
Witam serdecznie,
Widzę piękną Butterfiles i mam pytanko. Moja mała jeszcze, chociaż ma ze 3 lata- na wiosnę pojawiły się listki, ale są bardzo małe,
przewodnik trochę ucierpiał przez zimę, mimo, że okryta agrowłókniną. Mam wrażenie , że nie rośnie i stoi w miejscu. Co może być przyczyną.
Na listkach nie zauważyłam żadnych szkodników. Czy powinnam ją przesadzić w inne miejsce, jeżeli tak to kiedy?
Witam serdecznie,
Widzę piękną Butterfiles i mam pytanko. Moja mała jeszcze, chociaż ma ze 3 lata- na wiosnę pojawiły się listki, ale są bardzo małe,
przewodnik trochę ucierpiał przez zimę, mimo, że okryta agrowłókniną. Mam wrażenie , że nie rośnie i stoi w miejscu. Co może być przyczyną.
Na listkach nie zauważyłam żadnych szkodników. Czy powinnam ją przesadzić w inne miejsce, jeżeli tak to kiedy?
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
-