Sosna - szkodniki
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
Sosna - szkodniki
Coś niedobrego zaczęło dziać się z moją sosną czarną. Nasady igieł są białe, zrosty pędów pokrył biały nalot (jakby zgnilizna) i przez to stały się miękkie i na niektórych igłach pojawiły się białe jajeczka. (znalazłem na forum takie jajaeczka na sośnie czarnej zdiagnozowane jako borecznik)-czy u mnie to samo?. Jak ratować moją sosnę?
Pozdrawiam. Mirek.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
Tak to może być jakiś borecznik - choć na podstawie tych zdjęć nie mogę dać 100% diagnozy - jednak na pewno jest to szkodnik pierwotny sosny - a zwalczanie ich wszystkich wygląda podobnie
O ile to jest borecznik sosnowiec to larwy występują w skupiskach i na małym obszarze (na pojedynczych niskich drzewkach) łatwo je zebrać mechanicznie. Jednak jeśli jest to obszar większy, duże drzewa lub larwy występują w dużej ilości ale w rozproszeniu to należy uciec się do zabiegów chemicznych (które należy traktować jako ostateczność) - większość insektycydów kontaktowych będzie skuteczna (np. decis, karate)
O ile to jest borecznik sosnowiec to larwy występują w skupiskach i na małym obszarze (na pojedynczych niskich drzewkach) łatwo je zebrać mechanicznie. Jednak jeśli jest to obszar większy, duże drzewa lub larwy występują w dużej ilości ale w rozproszeniu to należy uciec się do zabiegów chemicznych (które należy traktować jako ostateczność) - większość insektycydów kontaktowych będzie skuteczna (np. decis, karate)
Od paru lat mam na jodle kalifornijskiej takie coś:
Była pryskana, ale na kilku gałęziach to zostało.
A dzisiaj zauważyłem to (bo to chyba to samo?) również na sośnie błotnej.
Rośnie ona tak blisko j. kalifornijskiej że ich gałęzie wchodzą jedne w drugie, bo ta sosna to miała być kosówka...
Zdjęcie sosny z zimy (z prawej j. kalifornijska)
Zdjęcie sosny z zimy 2
Z tego co widzę to zakażone jest kilka gałęzi
Co to jest, jak i kiedy to zwalczać.
I jeszcze dodatkowo: Czy da się zwalczać świerkowca większego na 15 metrowym drzewie doglebowo albo "dopniowo" bo ciężko opryskać takie drzewo.
Była pryskana, ale na kilku gałęziach to zostało.
A dzisiaj zauważyłem to (bo to chyba to samo?) również na sośnie błotnej.
Rośnie ona tak blisko j. kalifornijskiej że ich gałęzie wchodzą jedne w drugie, bo ta sosna to miała być kosówka...
Zdjęcie sosny z zimy (z prawej j. kalifornijska)
Zdjęcie sosny z zimy 2
Z tego co widzę to zakażone jest kilka gałęzi
Co to jest, jak i kiedy to zwalczać.
I jeszcze dodatkowo: Czy da się zwalczać świerkowca większego na 15 metrowym drzewie doglebowo albo "dopniowo" bo ciężko opryskać takie drzewo.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nazwa łacińska?
Moglibyście podać mi nazwę łacińską tego sośniczka gruszkowatego, bo nie mogę nic znaleźć w internecie (oprócz jednego posta z tego forum)
- bonsaista
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2007, o 13:14
- Kontakt:
Sosna - Szkodniki
Coś takiego pojawiło się na moich limbach-co to jest
Wygląda to jak jakaś wata na nowych świeczkach.
Wygląda to jak jakaś wata na nowych świeczkach.
Pozdrawiam Michał Krzyścin