Ligustr - jak ukorzenić ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sty 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ligustr złoty- rozmnażanie?
Chodzi mi o ten co ma liście żółte po brzegach
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ligustrum ovalifolium ´Aureomarginata" jest rośliną wrażliwą na mrozy. Pedy do sadzonkowania należy pobierać przed nadejściem mrozów. Do czasu ciecia i sadzonkowania przechowywać na pół wilgotno w chłodzie. Można rozmnażać przez szczepienie na L. vulgare. Miałem w ogrodzie kilka razy, zawsze koniec był ten sam - wymarznięcie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sty 2012, o 09:36
A jeżeli na samą wiosnę bym wysadził to dało by to coś?
Re: Ligustr - jak ukorzenić ?
Witam,
czy ktoś posiada może zdjęcia takiego żywopłotu sadzonego ze sztobrów po roku, dwóch, trzech?
Aby wiedzieć czego można oczekiwać
czy ktoś posiada może zdjęcia takiego żywopłotu sadzonego ze sztobrów po roku, dwóch, trzech?
Aby wiedzieć czego można oczekiwać
Ligustr z patyków w kwietniu - czy to się uda?
Dzień dobry
Wczoraj nacięłam trochę jednorocznych odnóg ligustu pospolitego. Przygotowałam z nich około 20 centymetrowe sadzonki (jak na ząłczonym zjęciu), oskubałam dolne pąki, wsadziłam do ziemi w miejscu docelowym na głębokość 3/4. Podlane, będę pilnowała wilgotności ziemi. Pytanie - czy nie jest za późno na takie akcje? Okres wegetacyjny się zaczął, listki ruszyły, ale może jest szansa, że ligustr się przyjmie?
Wczoraj nacięłam trochę jednorocznych odnóg ligustu pospolitego. Przygotowałam z nich około 20 centymetrowe sadzonki (jak na ząłczonym zjęciu), oskubałam dolne pąki, wsadziłam do ziemi w miejscu docelowym na głębokość 3/4. Podlane, będę pilnowała wilgotności ziemi. Pytanie - czy nie jest za późno na takie akcje? Okres wegetacyjny się zaczął, listki ruszyły, ale może jest szansa, że ligustr się przyjmie?
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy jeśli sztobry ligustru były włożone do gleby ponad miesiąc temu jakoś na początku sierpnia to by je przenieść na miejsce docelowe muszę czekać do wiosny czy już teraz mogę przesadzić. W tym momencie sztobry ligustru są w jednym miejscu w ziemi w szparze na szerokość łopaty i podlewane. Niektóre zaczęły puszczać nowe listki więc może już mają korzonki. Tylko czy nie są za słabe na przesadzenie?
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
Pasuje zobaczyć jak się ukorzeniły bo jak ja sadziłem sztobry na wiosne to dlugo się ukorzeniały
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Połowa już miała korzonki. Już przesadziłem na miejsce docelowe. Od razu listki im się powiększyły jak mają więcej słońca i przestrzeni.