Moje małe roślinki - zaczątki ogrodu => camellia
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje małe roślinki - zaczątki ogrodu => camellia
Asiu.Kiedyś jesienią przesadzałam róże w inne miejsce.W związku z tym wszystkie krótko przycinałam i wykopywałam.W tym całym zamieszaniu jakieś przycięte badylki zostały przykryte ziemią.Jakie było moje zdziwienie gdy wiosną przy porządkowaniu odkryłam że właśnie te badylki wypuściły korzonki.Można było posadzić i mieć róże.Więc może nie jest to aż tak trudne.Śmiało Asiu próbuj.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdaje mi się, że jak o coś nie dbamy to rośnie dobrze, a czasem można chuchać i dmuchać... Mnie martwią dwie rzeczy. Po pierwsze, nie mam doświadczenia (jak dotąd ukorzeniałam tylko 1 pęd forsycji ). Po drugie jest już późna pora i róża może nie zdążyć się ukorzenić. Nie wiem zatem czy lepiej w ogródku czy w pojemniku w jakimś chłodnym budynku.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Asiu, pora nie ma znaczenia! Teraz róża już korzonków nie puści, ale zrobi to wiosną, jak tylko warunki jej pozwolą - o ile pęd wcześniej nie sczernieje ( Nie mam pojęcia od czego to zależy ...)
Jeżeli jednak pęd pozostanie zielony, to korzonki powinny sie pojawić. Wsadź pęd do ziemi tak, żeby 2 oczka znalazły sie pod ziemią i przynajmniej jedno nad ziemią. Możesz ten pęd okryć gałązkami oglaków.
Wiosną, kiedy zrobi sie już dość ciepło, a w nocy będą grozić przymrozki, koniecznie nakryj go butelką, albo czymkolwiek - na noc. Latem powinnaś już mieć ukorzenioną sadzonkę
Jeżeli jednak pęd pozostanie zielony, to korzonki powinny sie pojawić. Wsadź pęd do ziemi tak, żeby 2 oczka znalazły sie pod ziemią i przynajmniej jedno nad ziemią. Możesz ten pęd okryć gałązkami oglaków.
Wiosną, kiedy zrobi sie już dość ciepło, a w nocy będą grozić przymrozki, koniecznie nakryj go butelką, albo czymkolwiek - na noc. Latem powinnaś już mieć ukorzenioną sadzonkę
- camellia
Ok, tylko jednego nie rozumiem. Jak ten patyk bez korzonków przetrwa tyle czasu?
- chatte
- Przyjaciel Forum
To jest tajemnica Matki Natury ;)
No właśnie!!!
Asiu do dziela.Nie uda się teraz to innym razem ale należy próbować.
Asiu do dziela.Nie uda się teraz to innym razem ale należy próbować.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- camellia
No tak... trzeba próbować, ale wolałabym, żeby jednak się tym razem udało... to prezent urodzinowy od mojego Misia i chciałabym tę różę zachować na dłużej. Chyba nie zaszkodzi jej, jeśli poczekam aż mi przekwitnie i dopiero wtedy ją wsadzę w ziemię?
Tak wyglądała w sobotę moja Valencia - jej ostatni kwiat, troszkę sfatygowany przez deszcz. Już jej nie zobaczę i nie powącham w tym roku
I moja nn
Tak wyglądała w sobotę moja Valencia - jej ostatni kwiat, troszkę sfatygowany przez deszcz. Już jej nie zobaczę i nie powącham w tym roku
I moja nn
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Poproszę więcej zdjęć, są piękne Osobiście białego nie preferuję
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Zakupy marketowe to zawsze zgaduj-zgadula co wyrośnie.Białe ślicznoty zastąpiono łososiowym kolorkiem-
Na szczęście piękne w formie i kolorze.
Dzisiaj posadziłam Bonicę,Rose de Resht,Schneewittchen(Iceberg)Gertrude Jekyll-ale się natrudziłam!!!
Pozdrowionka.
Na szczęście piękne w formie i kolorze.
Dzisiaj posadziłam Bonicę,Rose de Resht,Schneewittchen(Iceberg)Gertrude Jekyll-ale się natrudziłam!!!
Pozdrowionka.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- camellia
MarioTereso dziękuję
Aniu Tobie również dziękuję masz rację z tymi zakupami w marketach... chociaż czasami trafi się na prawdę świetna okazja.
Ja właśnie chciałam (i nadal chcę) białe...
Ostatniego sierpnia kupiłam w biedronce 3 bulwy dalii, po 25 groszy za sztukę. Niestety nie zdążyły zakwitnąć bo pierwszego pąka złamał mi kot a resztę załatwił pierwszy przymrozek. W przyszłym roku będzie co podziwiać. Bardzo lubię dalie i chciałabym mieć ich więcej, jednak nie pasują one bardzo do róż, a tych posadziłam sporo. Latem kwitły u mnie Gloria Dei (2szt.), Mister Lincoln, Valencia i dwie nn. Jesienią dosadziłam kolejne:
Pomponella
Cinderella
Jasmina
Zaide
Alexandra-Princesse de Luksembourg
Schloss Eutin
Westerland
White New Dawn
Parade
Virgo
Josephine Bruce
Alain
Queen Elisabeth
Walztime
Eiffel Tower
Kristal
Ena Harkness
Fashion
Tom Tom
Coronado
King`s Ransom
Queen Elisabeth Jaune
Marion
Barcelona
Mount Shasta
Swany
Chrysler Imperial Climbing
i... czegoś zapomniałam
Do posadzenia tego roku mam jeszcze cztery... a miejsca brak. A wiosną kolejne zakupy. Tymczasem powrzucam jeszcze jakieś fotki z lata.
Aniu Tobie również dziękuję masz rację z tymi zakupami w marketach... chociaż czasami trafi się na prawdę świetna okazja.
Ja właśnie chciałam (i nadal chcę) białe...
Ostatniego sierpnia kupiłam w biedronce 3 bulwy dalii, po 25 groszy za sztukę. Niestety nie zdążyły zakwitnąć bo pierwszego pąka złamał mi kot a resztę załatwił pierwszy przymrozek. W przyszłym roku będzie co podziwiać. Bardzo lubię dalie i chciałabym mieć ich więcej, jednak nie pasują one bardzo do róż, a tych posadziłam sporo. Latem kwitły u mnie Gloria Dei (2szt.), Mister Lincoln, Valencia i dwie nn. Jesienią dosadziłam kolejne:
Pomponella
Cinderella
Jasmina
Zaide
Alexandra-Princesse de Luksembourg
Schloss Eutin
Westerland
White New Dawn
Parade
Virgo
Josephine Bruce
Alain
Queen Elisabeth
Walztime
Eiffel Tower
Kristal
Ena Harkness
Fashion
Tom Tom
Coronado
King`s Ransom
Queen Elisabeth Jaune
Marion
Barcelona
Mount Shasta
Swany
Chrysler Imperial Climbing
i... czegoś zapomniałam
Do posadzenia tego roku mam jeszcze cztery... a miejsca brak. A wiosną kolejne zakupy. Tymczasem powrzucam jeszcze jakieś fotki z lata.
- camellia
Pokażę jeszcze różę patio kupioną niedawno w LM (po prostu oprzeć się jej nie mogłam). Na razie stoi sobie bidulka w doniczce ale będę ją hartować i może uda mi się ją wsadzić jeszcze jesienią do ogrodu... a jak nie to trzeba będzie coś kombinować. Różyczka w pełnym rozkwicie ma średnicę 5-6 cm, lekki słodki zapach.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Nieźle! Zestaw różany interesujący bardzo
Dalie wprawdzie niezupełnie kaktusowe, ale w slicznych kolorach
Bardzo za to zaintrygowała mnie Twoja róża NN pod Valencią. Czy masz więcej zdjęć tej róży?
Jeśli tak - to bardzo o nie proszę Jeśli nie - to proszę o duzo jej zdjęć w przyszłym roku
Ta ostatnia różyczka śliczna!
Dalie wprawdzie niezupełnie kaktusowe, ale w slicznych kolorach
Bardzo za to zaintrygowała mnie Twoja róża NN pod Valencią. Czy masz więcej zdjęć tej róży?
Jeśli tak - to bardzo o nie proszę Jeśli nie - to proszę o duzo jej zdjęć w przyszłym roku
Ta ostatnia różyczka śliczna!