Prowadzenie pomidorów/ usuwanie liści, wilków,wyłamywanie itp
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Za wysokie pomidory w foliaku, prowadzić pod dachem czy ober
Ja po bokach zakończam, bo wystarczy 6 gron, a jeśli będzie gąszcz i słabe wietrzenie, to szara pleśń może załatwić większość owoców. Więc wszystko zależy od zagęszczenia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
No planowałem na 1 pęd i za dużo miejsca nie ma ale zawsze można pojedyncze liście w miejscu, gdzie jest za dużo liści ciachnąć i przewiew będzie. Może ew. co drugi z 2-gim pędem.
6 gron niby OK ale jak już mają kwiaty to pewnie koniec sierpnia i pomidory będą z nich do zebrania, bez kolejnych kwiatów nie będę miał żółtych później a ja je strasznie lubię
A z szarą pleśnią to staram się zapobiegać, zdejmuje wszystkie kwiaty z zawiązanych owoców, pilnuję aby nie buło buszu, wilki kilkumilimetrowe obrywam, pryskam wywarem ze skrzypu, w sumie nie wiem nawet co to ta szara pleśń ale naczytałem się żeby uważać i staram się.
Moje braki w podstawowych pojęciach i zagrożeniach to stąd, że dopiero drugi rok pomidory a rok temu je załatwił "lipcopad" więc za dużo doświadczenia nie zdobyłem...
6 gron niby OK ale jak już mają kwiaty to pewnie koniec sierpnia i pomidory będą z nich do zebrania, bez kolejnych kwiatów nie będę miał żółtych później a ja je strasznie lubię
A z szarą pleśnią to staram się zapobiegać, zdejmuje wszystkie kwiaty z zawiązanych owoców, pilnuję aby nie buło buszu, wilki kilkumilimetrowe obrywam, pryskam wywarem ze skrzypu, w sumie nie wiem nawet co to ta szara pleśń ale naczytałem się żeby uważać i staram się.
Moje braki w podstawowych pojęciach i zagrożeniach to stąd, że dopiero drugi rok pomidory a rok temu je załatwił "lipcopad" więc za dużo doświadczenia nie zdobyłem...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jeśli kwitnie 6 lub 7 grono, to pierwsze już powinno dojrzewać i wtedy można łodygę na górze przesunąć i opuścić. W ten sposób możesz poprowadzić na kilkanaście gron.
pozdrawiam Ludwik
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Czyli lepiej zagiąć niż obciąć czubek i wilk... tak też zrobię...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Pęd główny jest silniejszy
pozdrawiam Ludwik
- czarna_inez
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przycinanie pomidorów
Kochani, podłączę się pod ten wątek. Mam pomidorki po raz pierwszy i chciałabym wszytsko zrobić jak nalezy, ale z każdej strony inna rada. Już mi szfagier "ogrodnik" ułamał kilka liści, ale nie wiem czy dobrze się stało. Moje pomidory to jakaś odmiana koktajlowa, nie taka całkiem drobnica, ale około 2 cm średnicy, Tylko tyle o nich wiem, bo wysiałam z nasionek z sałatki w restauracji... Ten na zdjęciu to po prostu dwa pomidorki, nie dwa pędy. Kochani, czy przerzedzać te duże liście, czy ucinac tylko wilki?
Pomidory koktajle są samokończące i nic się im nie obrywa prócz liści dotyczących ziemi i wilków. Choć ją w zeszłym roku zostawiłem koktajlowym nawet wilki i wszystko ładnie urosło.
Nieprawda. To ,że pomidor jest koktailowy , wcale nie znaczy ,że jest samo kończący. Są koktailówki o ciągłym typie wzrostu. Mam takie koktailówki , które dorastają do 2 i 3 metrów. Niektóre już tej chwili mają po jakieś 1,80.karr-km pisze:Pomidory koktajle są samokończące
Pozdrawiam,Małgorzata
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Mam też pytanie - wszędzie czytam, że można prowadzić pomidory na 2-3 pędy, poczynając od pędu pod pierwszym gronem. Tylko że ja się obawiałam na początku, ze mam za gęsto posadzone i wszystkie wilki obrywałam - w efekcie pod pierwszymi gronami mam zero wilków. Teraz niektóre krzaki chciałabym prowadzić na 2 pędy - czy mogę zostawiać w tym celu wilki znajdujące się dopiero nad pierwszym, czasem dopiero nad drugiem gronem? czy ma znaczenie, skąd "idzie" drugi pęd?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Możesz, to ma o tyle znaczenie, że taki któryś z kolei pęd później się wykształca i późno zaowocuje.
Pozdrawiam, Maciek.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co prawda, jeszcze za wcześnie na przycinanie pomidorów, ale może komuś się przyda taka ściąga.
I jeszcze jedna cenna uwaga: Gdy na danym gronie najmniejszy owoc ma wielkość orzecha włoskiego usuwamy pod nim liście. Po uformowaniu się 5-6 grona ucina się wierzchołek 2-3 liście nad ostatnim gronem.
I jeszcze jedna cenna uwaga: Gdy na danym gronie najmniejszy owoc ma wielkość orzecha włoskiego usuwamy pod nim liście. Po uformowaniu się 5-6 grona ucina się wierzchołek 2-3 liście nad ostatnim gronem.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2013, o 21:37
Witam. Jako totalny laik, wychodzę do Was z kolejnym pytaniem. Mianowicie. Sporo czytam o przycinaniu pędów, o prowadzeniu krzaku na kilka pędów itp. Tylko kurcze trudno mi określić co jest pędem, co gałęzią (a może to to samo). Dla ułatwienia zrobiłem zdjęcie mojego krzaka (Bawole serce). Strzałkami wskazałem miejsca co do których mam pytania. Są one ponumerowane. Jeśli ktoś mógłby mi opisać, jak nazywamy daną czesć krzaka i co powinno zostać przycięte/wyłamane. Dla jasności numerem 2 wskazałem mini pypcia, wyrastającego pomiędzy łodygą pionową a poziomą, którą chyba nazywa się wilkiem, prawda? Tylko w tym krzaku łodyga główna (3) rozchodzi mi się na dwie (5) i (6). Czy to jest właśnie prowadzenie na dwa pędy? Czy pędem jest również numer 4, czyli roboczo przeze mnie nazywane gałezią Gdzie będą się grona zawiązywać i jak to będzie wyglądać. Wybaczcie tak laickie pytania, ale nie mam nikogo kto by mógł mi to na żywo wyjaśnić, nie mieszkam w Polsce, tylko w Danii, i nie znam nikogo kto się dobrze zna na pomidorkach.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ta część ponumerowana (4) razem z częściami z nr (1) to liść - nie ma gałęzi.
Łodyga (3) rozdwoiła się na 2 pędy - jeśli chcesz tak prowadzić to ok.
Na pędzie (6) jeśli mnie oczy nie mylą, pod najniższym liściem po lewej stronie, od strony prawej chyba będzie grono. Zdjęcie nie ukazuje tego dokładnie.
Łodyga (3) rozdwoiła się na 2 pędy - jeśli chcesz tak prowadzić to ok.
Na pędzie (6) jeśli mnie oczy nie mylą, pod najniższym liściem po lewej stronie, od strony prawej chyba będzie grono. Zdjęcie nie ukazuje tego dokładnie.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."