Rdza wierzb
- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żółty nalot na spodniej stronie liści
Proszę pomóżcie zidentyfikować co zaatakowało wierzbę Iwa. Wszystkie listki mają na spodniej stronie takie kupeczki, które wyglądają jak przyklejony pyłek kwiatowy. Co to jest i jak z tym walczyć.
edit : Nie mogę wgrać zdjęcia
edit : Nie mogę wgrać zdjęcia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Żółty nalot na spodniej stronie liści
To może być rzeczywiście pyłek , bo teraz wszystko pyli. Pytanie, czemu się przykleił? Weź szkło powiększające i obejrzyj dolną część liścia czy nie ma jakichś pajęczynek albo kropelek spadzi. Mrówki chodzą po gałązkach?
- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
Kalo dziękuję za próbę pomocy ale to nie jest typowy pyłek. Szukając w necie odpowiedzi natknęłam się na rdzę wejmutkowo porzeczkową. Wygląda to bardzo podobnie. Jak z tym walczyć czy opryski pomogą czy lepiej zutylizować drzewko. Jest to młode drzewko kupione w tym roku na wiosnę. Zaatakowane są wszystkie liście takimi zarodnikami. Nie doszło jeszcze do zamierania. Boję się aby nie rozpanoszyło się mi to na inne rośliny.
Każda opinia na wagę złota.
Każda opinia na wagę złota.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do zwalczania rdzy wierzby można kilkakrotnie użyć ogólnie dostępnych środków o działaniu wgłębno-systemicznym Amistar 250 SC, Topsin M 500 SC, Discus 500 WG. Wszystkie są dostępne w małych opakowaniach. Można spróbować ratować ale jeżeli problem się powtórzy za rok to znaczy, że gdzieś w pobliżu może rosnąć żywiciel pośredni rdzy. Niestety nie znalazłem co może nim być.