Rudbekia(Rudbeckia)
- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rudbekie
ja osobiście uważam rudbekie, a szczególnie błyskotliwą "Goldstrum" za jedną z najwdzięczniejszych i najpiękniejszych bylin. Swego czasu kupiłem 3 małe sadzonki, obecnie posiadam całe połacie i jeszcze masę rozdałem. Pięknie kwitną, nie grymaszą. Jedynie wrażliwe na susze- szybko "oklapują" jak ja to nazywam:) Pięknie się komponują z jeżówką purpurową.
Poniżej dwa miejsca gdzie u mnie rosną, ale tylko dwa:)
Poniżej dwa miejsca gdzie u mnie rosną, ale tylko dwa:)
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrze w takiej ilości rudbekie wyglądają przepięknie.Mam taką samą ale dopiero zaczyna się rozkręcać za kilka lat też pewnie tak będzie wyglądała.
- Piotr-Sz
- 200p
hej. Ona się bardzo łatwo rozmnaża przez podział. Wystarczy mały odrost. Wszystko co posiadam to efekt rozmnażania 3 (słownie:trzech ) sztuk!!
- Georginia
Piotrze ja mam na razie 1 szt ,drugi rok.Wiec jeszcze poczekam zanim zacznę ją dzielić.
Georginio zostaw parę kwiatów roślinie na nasiona będziesz miała po roku taki łan jak Piotr
- Georginia
Adrian no to stało się ,kwiatów na rudbeki w ogóle nie ścinałam .Stoją do tej pory ,postaram się nie zniszczyć wiosną siewek.Na pewno coś się wysiało.W ubiegłym roku nie ścinałam kwiatów jeżówki,białej i różowej .Wiosną okazało się że mam masę siewek tych roślin.Obsadziłam wielki zagon i jeszcze podzieliłam się z dziewczynami.Nieraz po prostu samo coś wychodzi.Może tym razem też coś z tego wyjdzie.
- Piotr-Sz
- 200p
Ja wam powiem szczerze, że jeśli to możliwe wolę rozmnażanie wegetatywne. Rośliny z nasion nie koniecznie powtarzają cechy dziedziczne
- Georginia
To mogłoby być nawet ciekawe.Zawsze można przeprowadzić selekcję.
Piotrze ale akurat rudbekia, głównie w kolorze żółtym nie powinna rozczarować ewentualnie wyjdzie z domieszką brązu, mi się rozsiewa i nie zauważyłem różnic w roślinach.
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rudbekie stanowią dość mocny akcent w moim ogródku. W ubiegłym roku dostały ode mnie konstrukcje drewniane dzięki którym nie łamią się przy silnych wiatrach. Bardzo lubię gdy kwitną, choć to oznaka, że jesień idzie dużymi krokami:
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
To jest zapewne Rudbekia naga(Rudbeckia laciniata)
One wyrastają takie wysokie,inne gatunki rosną niższe
One wyrastają takie wysokie,inne gatunki rosną niższe
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Płot betonowy ma ok. 1,7 m wysokości, kwiaty będą miały po ok. 2,5 m. Z roku na rok kępy są coraz większe. Rosną w półcieniu i chyba dobrze im tam