W ubiegłym roku byłem kilka razy w Lublinie, szkoda że nie wiedziałem, że są tam takie miejsca do zobaczenia, na dodatek położone bardzo blisko trasy dojazdowej z Radomia. Czy takie ekspozycje są udostępniane dla odwiedzających ogród ?chromat pisze:W szklarniAkwelan_2009 pisze:Skalniak jest w pomieszczeniu, czy na otwartej przestrzeni?
Sukulenty - chromat
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety nie. Szklarnie nie są udostępnione dla zwiedzających.W ubiegłym roku byłem kilka razy w Lublinie, szkoda że nie wiedziałem, że są tam takie miejsca do zobaczenia, na dodatek położone bardzo blisko trasy dojazdowej z Radomia. Czy takie ekspozycje są udostępniane dla odwiedzających ogród ?
Krzysztof tam pracował to ma dostęp i fotki. My przy okazji wystaw które tam się odbywają również. Jedyna okazja przyjechać na wystawę PTMK O. Lublin. To niedługo - już w czerwcu!
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Haworthia coarctata var coarctata fa. chalwinii - jest to najmniejsza z odmian coarctat'y, bardzo wolno rośnie, u mnie jest już 3 rok i niewiele się zmieniła.
Haworthia coarctata var. coarctata f. greenii - dość duża roślina, "guzki/kopki" są najmniej wyraźne, epiderma sprawia wrażenie woskowanej.
Haworthia coarctata - zwykła, posiada cechy pośrednie
Haworthia reinwardtii - to mała jeszcze sadzonka, ale powinna wyrosnąć z niej duża roślina. Na tym zdjęciu widać różnicę pomiędzy coarctata a reinwardtii - guzki wystają, są duże i lekko spłaszczone, podczas gdy u coarctata są zaokrąglone, małe i tak nie wystają.
Inny "osobnik"
Haworthia reinwardtii var. brevicula - w obrębie gatunku ta odmiana powinna być najmniejsza, a liście są najwęższe, drobne.
Haworthia.reinwardtii f. kaffirdriftensis duże, śnieżno białe guzki, niekiedy zlewające się w pionowe kreski, bardzo charakterystyczna.
Haworthia coarctata var. coarctata f. greenii - dość duża roślina, "guzki/kopki" są najmniej wyraźne, epiderma sprawia wrażenie woskowanej.
Haworthia coarctata - zwykła, posiada cechy pośrednie
Haworthia reinwardtii - to mała jeszcze sadzonka, ale powinna wyrosnąć z niej duża roślina. Na tym zdjęciu widać różnicę pomiędzy coarctata a reinwardtii - guzki wystają, są duże i lekko spłaszczone, podczas gdy u coarctata są zaokrąglone, małe i tak nie wystają.
Inny "osobnik"
Haworthia reinwardtii var. brevicula - w obrębie gatunku ta odmiana powinna być najmniejsza, a liście są najwęższe, drobne.
Haworthia.reinwardtii f. kaffirdriftensis duże, śnieżno białe guzki, niekiedy zlewające się w pionowe kreski, bardzo charakterystyczna.
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
dla pięknych roślin i dla ich Właściciela, za charakterystykę i opis różnic między poszczególnymi roślinami.
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne, świetnie utrzymane i zadbane rośliny.
Do tego doskonale opisane - tylko pogratulować. Co niniejszym czynię z prawdziwą przyjemnością.
Do tego doskonale opisane - tylko pogratulować. Co niniejszym czynię z prawdziwą przyjemnością.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Świetne te fotki z botanika w Lublinie
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Super piękności
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Cieszę się, że podobają się wam.
Robi się cieplej, odwilż, oby czas szybko leciał do wiosny, bo "sałata" pragnie słońca (żart)
Ale to czas na plany, a w tym roku chciał bym coś więcej się rozwinąć, zwłaszcza o rośliny z numerami polowymi
Akwalen - wpadnij w czerwcu na wystawę to sobie pooglądasz wszystko na spokojnie, Miło będzie poznać, pogadać i jakieś po wystawie
Robi się cieplej, odwilż, oby czas szybko leciał do wiosny, bo "sałata" pragnie słońca (żart)
Ale to czas na plany, a w tym roku chciał bym coś więcej się rozwinąć, zwłaszcza o rośliny z numerami polowymi
Akwalen - wpadnij w czerwcu na wystawę to sobie pooglądasz wszystko na spokojnie, Miło będzie poznać, pogadać i jakieś po wystawie
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Dziękuję za zaproszenie.chromat pisze: Akwalen - wpadnij w czerwcu na wystawę to sobie pooglądasz wszystko na spokojnie, Miło będzie poznać, pogadać i jakieś po wystawie
Wpisałem do swojego kalendarza termin wystawy w Lublinie, a jak to wszystko się ułoży trudno mi teraz na pięć miesięcy do przodu dokładnie zaplanować. Było by mi również bardzo miło poznać osobiście Ciebie Krzysztofie, Henryka oraz zobaczyć rośliny z "pewnych źródeł" - prawidłowo oznaczone - dobra praktyczna i poglądowa lekcja.
Pozdrawiam.
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Ja tam jestem "Świeżakiem" tam jak możesz to wpadnij. Mam nadziej, że załapie się na "wolne"
Teraz ciekawostka marketowa, wyróżniała się w tłumię to ją dlatego mam, mnie się podoba
Prawdopodobnie hybryda H.maxima (pumila) x H.marginata tak myślę, ale są i "ciapate" Haworthia marginata Tu i
Tu.
Pewnie nigdy się nie dowiem, bo są bardzo podobne do Tego
Teraz ciekawostka marketowa, wyróżniała się w tłumię to ją dlatego mam, mnie się podoba
Prawdopodobnie hybryda H.maxima (pumila) x H.marginata tak myślę, ale są i "ciapate" Haworthia marginata Tu i
Tu.
Pewnie nigdy się nie dowiem, bo są bardzo podobne do Tego
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Ładna roślinka, warta zakupienia.
Tak ładne haworsje to w marketach w Radomiu nie są spotykane, najczęściej to coś zbliżonego do haworsji attenuaty, ale to też nic pewnego i bardzo rzadko znajdują się na stoisku z sukulentami.
Mieczysław
Mieczysław