Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: Dracena straciła wszystkie liście
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Zastosowałam się do wszystkich zaleceń i teraz czekam tylko na nowe listki:)
czy duże są szanse że z tego kwiatka jeszcze coś będzie?
Czy długo trzeba czekać na nowe rozety?
Może czymś go odżywić?
czy duże są szanse że z tego kwiatka jeszcze coś będzie?
Czy długo trzeba czekać na nowe rozety?
Może czymś go odżywić?
Re: Dracena straciła wszystkie liście
Możesz zasilić ją świetnym obecnie na rynku Eko-użyźniaczem lub Humvitem-Eko dostępne są tutaj
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wszystkie umierające kwiaty
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu. od 20 lat Mam przytulne mieszkanie w bloku. Kilka lat temu, nie wiadomo skąd i dla czego kwiaty przestały rosnąć. Problemu nie rozwiązałem do dziś. Generalnie kwiat się nie rozwija a jeśli już to baaaaardzo powoli. Najczęściej żółkną, usychają i opadają mu listki (różnie przy różnych roślinach) Stosowałem rozmaite odżywki, nawozy, środki ochrony..... rośliny przesadzałem i zmieniałem glebę, Wymieniłem 70% roślin.... Nie zauważam żadnych szkodników poza przędziorkami z którymi uporałem się dość szybko. Problem dotyczy kwiatów doniczkowych w mieszkaniu i sezonowych balkonowych. Nawet pelargonie "stoją". Najbliżsi sąsiedzi - jedne nie hoduje w ogóle kwiatów, drugi....zdaje się że mam podobny problem ale to tak na mojego czuja.
Prawdę mówiąc nie mam już pomysłu co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Będę wdzięczny za każdą jakąkolwiek poradę.
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu. od 20 lat Mam przytulne mieszkanie w bloku. Kilka lat temu, nie wiadomo skąd i dla czego kwiaty przestały rosnąć. Problemu nie rozwiązałem do dziś. Generalnie kwiat się nie rozwija a jeśli już to baaaaardzo powoli. Najczęściej żółkną, usychają i opadają mu listki (różnie przy różnych roślinach) Stosowałem rozmaite odżywki, nawozy, środki ochrony..... rośliny przesadzałem i zmieniałem glebę, Wymieniłem 70% roślin.... Nie zauważam żadnych szkodników poza przędziorkami z którymi uporałem się dość szybko. Problem dotyczy kwiatów doniczkowych w mieszkaniu i sezonowych balkonowych. Nawet pelargonie "stoją". Najbliżsi sąsiedzi - jedne nie hoduje w ogóle kwiatów, drugi....zdaje się że mam podobny problem ale to tak na mojego czuja.
Prawdę mówiąc nie mam już pomysłu co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Będę wdzięczny za każdą jakąkolwiek poradę.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: wszystkie umierające kwiaty
To chyba jakieś czary. Albo klątwa. Albo promieniowanie .
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Albo jak to się u nas mówi: żyła wodna.
Zgadywanie co by mogło być to jak rosyjska ruletka.
Zgadywanie co by mogło być to jak rosyjska ruletka.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 10p - Początkujący
Eh... ludzie, ja poważnie o tym. Zdaję sobie sprawę, że to trochę "niecodzienne" ale już sam nie wiem o co chodzi i szukam TU pomocy.
zrobię zdjęcia
zrobię zdjęcia
Hmm, a może je przelewasz i dlatego żółkną liście i rośliny padają? Jeżeli chodzi o szkodniki, to przy wełnowcu roślina przestaje rosnąć. Innych pomysłów nie mam.
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
- raflezja
Pokaż jakieś zdjęcia. Mogą być przedśmiertne. Może ktoś pomoże....
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Ciekawa zjawisko, paranormalne. Ale przyczyna musi być. Jaką masz wodę, czym podlewasz? Wydaje mi się, że to może być przez wodę.
pozdrawiam, arkandor
pozdrawiam, arkandor
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
-
- 10p - Początkujący
Nie mam doświadczenia w zamieszczaniu zdjęć na forum... przepraszam za jakieś niedogodności. Załączyłem kilka zdjęć, na pierwszy rzut oka już widać, że jest coś nie tak. Ta palemka to najpierw jej żółkną listki a potem usychają. Grejfrut, listki usychają, opadają, gałązki usychają, mimo to wypuszcza nowe pędy ale najwyżej po 2 tygodniach - usychają. Ten smukły biały kwiat (przepraszam zapomniałem jak się nazywa) powinien mieć białe to w środku a już ma uschnięte. Kupiłem go miesiąc temu w Biedronce - okaz zdrowia. itd, itd...tak wyglądają wszystkie. Mam ich coraz mniej, straciłem motywację do hodowli. Mieszkam pod Warszawą w Otwocku. Woda jest tu dobra i na pewno się nie zmieniła od lat. Z resztą podlewałem wodą przegotowaną, wodą odstaną.....Z pewnością nie ma żadnych żył wodnych ani innych bardziej bądź mniej prawdopodobnych lub nieprawdopodobnych zjawisk. Wydaje mi się, że jest to jakaś choroba, parch lub coś podobnego. Chodziłem z tym problemem po sklepach ogrodniczych ale nikt nie potrafił powiedzieć o co chodzi. Z resztą wcześniej kwiatki rosły bardzo dobrze. Problem zauważyłem kilka lat temu i powoli się pogłębia. Może na kilka miesięcy w ogóle pozbyć się roślin z domu ?
- raflezja
Niestety jakość zdjęć jest niezadawalająca. Myślałam o powiększeniu niektórych fragmentów roślin. Poza tym lepiej ogląda się szczegóły przy normalnym rozmiarze zdjęcia, miniatury muszą się wczytywać.
A czy przyczyną Twoich niepowodzeń nie są czasami żaluzje w oknach? Czyli po prostu niedobór światła.
pozdrawiam i życzę sukcesów
A czy przyczyną Twoich niepowodzeń nie są czasami żaluzje w oknach? Czyli po prostu niedobór światła.
pozdrawiam i życzę sukcesów
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 10p - Początkujący
żaluzje są od niedawna, pokój jest bardzo nasłoneczniony, problem dotyczy wszystkich roślin stojących w bardziej bądź mniej nasłonecznionych miejscach. Napisz jakie zdjęcia poprawić ?