Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
darka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2010, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena straciła wszystkie liście

Post »

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Zastosowałam się do wszystkich zaleceń i teraz czekam tylko na nowe listki:)
czy duże są szanse że z tego kwiatka jeszcze coś będzie?
Czy długo trzeba czekać na nowe rozety?
Może czymś go odżywić?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dracena straciła wszystkie liście

Post »

Możesz zasilić ją świetnym obecnie na rynku Eko-użyźniaczem lub Humvitem-Eko dostępne są tutaj :wink:
janekjanek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2010, o 21:49

wszystkie umierające kwiaty

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu. od 20 lat Mam przytulne mieszkanie w bloku. Kilka lat temu, nie wiadomo skąd i dla czego kwiaty przestały rosnąć. Problemu nie rozwiązałem do dziś. Generalnie kwiat się nie rozwija a jeśli już to baaaaardzo powoli. Najczęściej żółkną, usychają i opadają mu listki (różnie przy różnych roślinach) Stosowałem rozmaite odżywki, nawozy, środki ochrony..... rośliny przesadzałem i zmieniałem glebę, Wymieniłem 70% roślin.... Nie zauważam żadnych szkodników poza przędziorkami z którymi uporałem się dość szybko. Problem dotyczy kwiatów doniczkowych w mieszkaniu i sezonowych balkonowych. Nawet pelargonie "stoją". Najbliżsi sąsiedzi - jedne nie hoduje w ogóle kwiatów, drugi....zdaje się że mam podobny problem ale to tak na mojego czuja.
Prawdę mówiąc nie mam już pomysłu co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Będę wdzięczny za każdą jakąkolwiek poradę.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Re: wszystkie umierające kwiaty

Post »

To chyba jakieś czary. Albo klątwa. Albo promieniowanie :D.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Albo jak to się u nas mówi: żyła wodna. :lol:

Zgadywanie co by mogło być to jak rosyjska ruletka. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

A jaką masz wilgotność w mieszkaniu? ;)
Pozdrawiam, Marcin ;)
janekjanek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Eh... ludzie, ja poważnie o tym. Zdaję sobie sprawę, że to trochę "niecodzienne" ale już sam nie wiem o co chodzi i szukam TU pomocy.
zrobię zdjęcia
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2009, o 00:41

Post »

Hmm, a może je przelewasz i dlatego żółkną liście i rośliny padają? Jeżeli chodzi o szkodniki, to przy wełnowcu roślina przestaje rosnąć. Innych pomysłów nie mam.

Pozdrawiam,

Kasia
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż jakieś zdjęcia. Mogą być przedśmiertne. Może ktoś pomoże....
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Ciekawa zjawisko, paranormalne. Ale przyczyna musi być. Jaką masz wodę, czym podlewasz? Wydaje mi się, że to może być przez wodę.

pozdrawiam, arkandor
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
janekjanek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie mam doświadczenia w zamieszczaniu zdjęć na forum... przepraszam za jakieś niedogodności. Załączyłem kilka zdjęć, na pierwszy rzut oka już widać, że jest coś nie tak. Ta palemka to najpierw jej żółkną listki a potem usychają. Grejfrut, listki usychają, opadają, gałązki usychają, mimo to wypuszcza nowe pędy ale najwyżej po 2 tygodniach - usychają. Ten smukły biały kwiat (przepraszam zapomniałem jak się nazywa) powinien mieć białe to w środku a już ma uschnięte. Kupiłem go miesiąc temu w Biedronce - okaz zdrowia. itd, itd...tak wyglądają wszystkie. Mam ich coraz mniej, straciłem motywację do hodowli. Mieszkam pod Warszawą w Otwocku. Woda jest tu dobra i na pewno się nie zmieniła od lat. Z resztą podlewałem wodą przegotowaną, wodą odstaną.....Z pewnością nie ma żadnych żył wodnych ani innych bardziej bądź mniej prawdopodobnych lub nieprawdopodobnych zjawisk. Wydaje mi się, że jest to jakaś choroba, parch lub coś podobnego. Chodziłem z tym problemem po sklepach ogrodniczych ale nikt nie potrafił powiedzieć o co chodzi. Z resztą wcześniej kwiatki rosły bardzo dobrze. Problem zauważyłem kilka lat temu i powoli się pogłębia. Może na kilka miesięcy w ogóle pozbyć się roślin z domu ?
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety jakość zdjęć jest niezadawalająca. Myślałam o powiększeniu niektórych fragmentów roślin. Poza tym lepiej ogląda się szczegóły przy normalnym rozmiarze zdjęcia, miniatury muszą się wczytywać.
A czy przyczyną Twoich niepowodzeń nie są czasami żaluzje w oknach? Czyli po prostu niedobór światła.
pozdrawiam i życzę sukcesów
janekjanek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

żaluzje są od niedawna, pokój jest bardzo nasłoneczniony, problem dotyczy wszystkich roślin stojących w bardziej bądź mniej nasłonecznionych miejscach. Napisz jakie zdjęcia poprawić ?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”