Witaj
Dawidzie i Paulinko
Andrzejku te psiaki są na równi piękne, co hmmm charakterne, jeśli mogę tak napisać
Dawidzie zgadza się, już potwierdziłam, że to gęsiówka, a juka to jakaś rozproszona w takim razie, zawsze myśłałam, że one pojedyńczo rosną, muszę sprawdzić jakie warunki jej zapewnić aby miała dobrze
Paulinko - czekam z niecierpliowścią i będę je ogladała z lupą czy jakiś pączek znich w tym roku wylezie, drzewa dorosłe ale jak to wszystko doprowadzić do ładu
Kasiu moje mieszkają z nami w domu (jeśli miałaś na myśli wybieg jako kojec/klatkę - razem z budą) bo moje biegają po podwórku (czasem to ja miewam problemy z rozumieniem

), ale tylko pod naszym nadzorem bo wystarczy chwila nieuwagi i psy znajdują jakąś dziurę w ogrodzeniu i zwiedzją okolicę, na nieszczęście mamy po sąsiedzku kury

(i tak dobrze, że jeszcze się nie nauczyły wspinać po siatce ani podkopywać bo i takie twórcze huskie się zdarzają)
Miny niestety trzeba sprzątać raz na jakiś czas tak jak to po każdym zwierzu, moje upodobały sobie brzeg działki i głównie tam robią pole minowe wiec nie mam dużego zasięgu do sprzątania
Swoje jakoś sama uczyłam podstawowych komend, choć charakterki kocie mają i różnie to wychodzi i oczywiście szkolone pozytywnie - bez kar i bicia, a wybieganie ich to z racji rasy podstawowa sprawa
Wiem, że nawet niektórzy pasjonaci nawet jak nie mają swoich to pożyczją do treningów cudze psy do biegów lub na rower i psy szczęśliwe i właściciele i osoba która wypożycza takiego psiaka
Moje są spokojne po dłuższym spacerze ok 10 km lub biegu przed rowerem oczywiście w szelkach specjalnych ok 2-3 km na początek sezonu później ok 5 km ale my to amatorsko dlatego takie krótkie trasy, ważne aby nie trenować z nimi w lato bo to niebezpieczne
dla nich, mogą zdechnąć od przegrzania, a taki wypad na rower 2-3 km to góra 20-30 minut np rano przed pracą lub wieczorkiem by rozwiązać sprawę dewastowania
No i wiem, że te psy się po prostu nudzą, są inteligentne i z natury dostosowane do kontaktu z człowiekiem, jeśli sąsiedzi mają troszke pieniążków które zarabiają to moze zatrudnić jakąś osobę do wyprowadzenia psów/opieki lub wybiegania? na pewno ktoś się znajdzie, a ogłoszenie w necie, na słupie, w sklepie okolicznym lub sklepie zoologicznym najbliższym.
Przepraszam, że się tak rozpisałam, szkoda psiaków