Jarmuż
Re: Jarmuż
Witam, chciałam się Was doradzić bo w tym roku planuję pierwszy raz posiać jarmuż i zastanawiam się czy mogę go wysiać wprost do gruntu, czy lepiej najpierw do jakiejś skrzyneczki, a potem rozsadzić i kiedy to zrobić ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak dawno miałem ten jarmuż że już zapomniałem.
Pewniej z rozsady, możesz lepiej roślinki kontrolować. Na moim jarmużu Vitessa było napisane, że sieje się w maju na rozsadniku. W skrzynce też powinno wyjść.
Pewniej z rozsady, możesz lepiej roślinki kontrolować. Na moim jarmużu Vitessa było napisane, że sieje się w maju na rozsadniku. W skrzynce też powinno wyjść.
Dziękuję za odpowiedź , tak właśnie zrobię. Mam nadzieję, że uprawa będzie udana.
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja siałam wprost do gruntu w V i bez problemu wszystkie ładnie rosły. Wydaje mi się, że jarmuż jest bezproblemowy, wiec nie ma sensu bawić się w skrzynki, chyba, że ktoś ma ochotę i czas
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jednak uprawa pojemnikowa (czasowa) ma chyba jakieś plusy. W maju w gruncie można uprawiać inne warzywa, a jarmuż rosnący w tym czasie w pojemnikach, wysadzić po ich zbiorze (np. w lipcu - sierpniu), dobrze jest chyba jednak zrobić choć małą przerwę pomiędzy uprawami i nawieźć np. kompost Jest to warzywo które zimuje; mi w sezonie wegetacyjnym jest żal na niego miejsca A tak nawiasem mówiąc mam jeszcze kilka sztuk ubiegłorocznych w warzywniku (które siałam do pojemników w czerwcu)..
Wolę późniejszą uprawę też dlatego że jest wtedy mniej bielinków kapustników które pewnego roku załatwiły mi jarmuż.
Wolę późniejszą uprawę też dlatego że jest wtedy mniej bielinków kapustników które pewnego roku załatwiły mi jarmuż.
Gdzie takie cudo można kupić?
Pytałem bo wrzuciłem w szukajce alledrogo "jarmuż karłowy" i zwróciło mi 0 wyników, a krzaczki na zdjęciu fajne, takie "kompaktowe"
Dzięki za informację
Mój jarmuż i zielony i fioletowy zakwitł obficie żółtymi kwiatami na szczycie, czy należy ściąć kwiaty, czy można je zostawić?
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obetnij - są jadalne, tylko smaku nie mogę sobie przypomnieć...