Ślimaki i metody walki z nimi
Re: Gdzie jeszcze nie było ślimaków?
Piwo dziala!! Hurrraaaa!!!!
Dzis rano sprawdzilam sloiczek z piwem wkopany w ziemie na probe i....tyle martwych sztuk tam plywa ze jestem w szoku!!! Pod azalia znalazlam tylko 2 sztuki No i juz sa malutkie slimaczki takie na 3 milimetry.
Dzis wkopuje nastepne browary hihi. Hihi dobrze, ze nie mam hektaru ogrodu bo bankructwo murowane i pewnie dziwne spojrzenia sasiadow, ze tyle piwa bym targala ze sklepu... :P
A kiciusie niestety wola patrzec na mrowki przy schodach do ogrodka i biegac za muchami, slimaki wcale ich nie interesuja. No moze na tyle by popatrzec powachac i uciekaja.
Dzis rano sprawdzilam sloiczek z piwem wkopany w ziemie na probe i....tyle martwych sztuk tam plywa ze jestem w szoku!!! Pod azalia znalazlam tylko 2 sztuki No i juz sa malutkie slimaczki takie na 3 milimetry.
Dzis wkopuje nastepne browary hihi. Hihi dobrze, ze nie mam hektaru ogrodu bo bankructwo murowane i pewnie dziwne spojrzenia sasiadow, ze tyle piwa bym targala ze sklepu... :P
A kiciusie niestety wola patrzec na mrowki przy schodach do ogrodka i biegac za muchami, slimaki wcale ich nie interesuja. No moze na tyle by popatrzec powachac i uciekaja.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 kwie 2010, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Walka ze ślimakami bezmuszlowymi
Na obrzeżach Rzeszowa są już małe paskudztwa. Rzuciły mi się już na młode rzodkiewki.
Na razie zbieram je od kilku dni (mają 1-2 cm) a dookoła wysypałam niebieskimi granulkami. W kwiatki na wszelki wypadek posypałam tego więcej.
Na razie zbieram je od kilku dni (mają 1-2 cm) a dookoła wysypałam niebieskimi granulkami. W kwiatki na wszelki wypadek posypałam tego więcej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj , musicie wiedzieć , ze wiele z tych wielkich ślimaków np. pomrow wielki , jest pod ochroną ! Więc unikajcie konfliktu z prawem , coby pod klucz nie trafić . Co najwyżej można dać im piwa , a gdy sie spiją - pozbierać i zanieść do parku ...ostatnia szansa pisze:Wystarczy je przeciąć nożem albo motyczką - co jest pod ręką.izabelka34 pisze:Pierwsze dwa obślizgłe ślimory poleciały za płot do sąsiada żeby on wiedziałgosia22 pisze:hi hi , masz racje z tymi kumplami też ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Ja mam dobrą sąsiadkę (nie podrzuca mi ślimaków ). Codziennie wychodzi wieczorem na łowy u siebie w ogrodzie i wzdłuż fosy - z rozpęddu zabija również te koło mojego ogrodu
Ma specjalnie zrobioną małą motyczkę "na sztorc" - tak jak kosynierzy mieli kosy. Łatwo przecinać ślimaczki bez schylania
- neil
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
O ile pamiętam , to piwo musi być swieże , dobrej jakosci i niepasteryzowane ... Nie wiem czy jest jeszcze takie ?neil pisze:Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się
-
- 0p - Nowonarodzony
Moje to może nalewkę ziołową by chciały - tyle co przesadziłam zioła do ziemi, to już chciały je schrupać :>frant pisze:O ile pamiętam , to piwo musi być swieże , dobrej jakosci i niepasteryzowane ... Nie wiem czy jest jeszcze takie ?neil pisze:Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się
- neil
Muszę chyba zainwestować w coś lepszego, bo kupiłam najtańsze piwo z biedronki
-
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
O matko--czy Wy chcecie ich wpędzić w nałóg heheheh .Moje ukochane ślimaczki zjadły mi młodą sałatę a teraz zabrały się za pomidory w tunelu foliowym.Dziś rano odkrywam pomidory (zimna ta noc była ,czy u Was też?)a tu jeden ma liście podjedzone a drugi czubek,reszty nie tknęły bo im pewnie też zimno było.Nic tylko muszę w nocy przynajmniej pod folią zbierać to paskudztwo bo nici z pomidorów.
-
- 0p - Nowonarodzony
Wczoraj wysypałam na te małe dziady trochę granulek a dzisiaj było wyraźnie widać obślizgłe ścieżki
- neil
U mnie była bardzo zimna noc , trochę mi w foli pomarzło ale dobrze ze część pomidorów w domu zostało ..
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Ciekawi mnie informacja jakoby ten obcy (uznany za zawleczony z Europy południowej i zachodniej) pomrów wielki był objęty ochroną. Nie widzę go na liście mięczaków chronionych w Polsce. Widnieje tam natomiast Tandonia rustica (Pomrów nakrapiany). Ale głos jest zasadny- nie wiemy co mamy w ogródkach, czy się jakiś rarytas ślimaczy nie trafi.frant pisze:Oj , musicie wiedzieć , ze wiele z tych wielkich ślimaków np. pomrow wielki , jest pod ochroną ! Więc unikajcie konfliktu z prawem , coby pod klucz nie trafić . Co najwyżej można dać im piwa , a gdy sie spiją - pozbierać i zanieść do parku ...
Ja również jestem przeciwnikiem sypania granulatów. Niestety nie tylko malakofauna pada ich ofiarą.
inwazja ślimaków
Czy ktoś może udzielić mi rady jak walczyć ze ślimakami. Posadziłam w tym roku po raz kolejny georginie, planowałam zrobić taki szpaler, ale chyba nic z tego nie wyjdzie, wszystkie nowe pędy zjadają ślimaki, zbieranie nic nie daje, nie wiem jak z nimi walczyć. Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób.
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Re: inwazja ślimaków
Ja kupiłam takie niebieskie granulki- Bross na ślimaki -i one się do tego złażą -robi im się cienitka skorupka i zdychają, nagie wysychają - opakowanie 1 kg -21,90