Ślimaki i metody walki z nimi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataksa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2010, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzie jeszcze nie było ślimaków?

Post »

Piwo dziala!! Hurrraaaa!!!! :heja :tan
Dzis rano sprawdzilam sloiczek z piwem wkopany w ziemie na probe i....tyle martwych sztuk tam plywa ze jestem w szoku!!! Pod azalia znalazlam tylko 2 sztuki ;:138 ;:63 No i juz sa malutkie slimaczki takie na 3 milimetry.
Dzis wkopuje nastepne browary hihi. Hihi dobrze, ze nie mam hektaru ogrodu bo bankructwo murowane i pewnie dziwne spojrzenia sasiadow, ze tyle piwa bym targala ze sklepu... :P

A kiciusie niestety wola patrzec na mrowki przy schodach do ogrodka i biegac za muchami, slimaki wcale ich nie interesuja. No moze na tyle by popatrzec powachac i uciekaja.
basiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2010, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka ze ślimakami bezmuszlowymi

Post »

Na obrzeżach Rzeszowa są już małe paskudztwa. Rzuciły mi się już na młode rzodkiewki.
Na razie zbieram je od kilku dni (mają 1-2 cm) a dookoła wysypałam niebieskimi granulkami. W kwiatki na wszelki wypadek posypałam tego więcej.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

ostatnia szansa pisze:
izabelka34 pisze:
gosia22 pisze:hi hi , masz racje z tymi kumplami też ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Pierwsze dwa obślizgłe ślimory poleciały za płot do sąsiada :;230 żeby on wiedział :twisted:
Wystarczy je przeciąć nożem albo motyczką - co jest pod ręką.
Ja mam dobrą sąsiadkę (nie podrzuca mi ślimaków :evil: ). Codziennie wychodzi wieczorem na łowy u siebie w ogrodzie i wzdłuż fosy - z rozpęddu zabija również te koło mojego ogrodu :heja
Ma specjalnie zrobioną małą motyczkę "na sztorc" - tak jak kosynierzy mieli kosy. Łatwo przecinać ślimaczki bez schylania :tan
Oj , musicie wiedzieć , ze wiele z tych wielkich ślimaków np. pomrow wielki , jest pod ochroną ! Więc unikajcie konfliktu z prawem , coby pod klucz nie trafić :? . Co najwyżej można dać im piwa 8-) , a gdy sie spiją - pozbierać i zanieść do parku :wink: ...
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

neil pisze:Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się :)
O ile pamiętam , to piwo musi być swieże , dobrej jakosci i niepasteryzowane ... Nie wiem czy jest jeszcze takie ?
basiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

frant pisze:
neil pisze:Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się :)
O ile pamiętam , to piwo musi być swieże , dobrej jakosci i niepasteryzowane ... Nie wiem czy jest jeszcze takie ?
Moje to może nalewkę ziołową by chciały - tyle co przesadziłam zioła do ziemi, to już chciały je schrupać :>
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Muszę chyba zainwestować w coś lepszego, bo kupiłam najtańsze piwo z biedronki ;:136
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44

Post »

O matko--czy Wy chcecie ich wpędzić w nałóg heheheh .Moje ukochane ślimaczki zjadły mi młodą sałatę a teraz zabrały się za pomidory w tunelu foliowym.Dziś rano odkrywam pomidory (zimna ta noc była ,czy u Was też?)a tu jeden ma liście podjedzone a drugi czubek,reszty nie tknęły bo im pewnie też zimno było.Nic tylko muszę w nocy przynajmniej pod folią zbierać to paskudztwo bo nici z pomidorów. ;:14
basiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wczoraj wysypałam na te małe dziady trochę granulek a dzisiaj było wyraźnie widać obślizgłe ścieżki
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie była bardzo zimna noc , trochę mi w foli pomarzło ale dobrze ze część pomidorów w domu zostało ..
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

frant pisze:Oj , musicie wiedzieć , ze wiele z tych wielkich ślimaków np. pomrow wielki , jest pod ochroną ! Więc unikajcie konfliktu z prawem , coby pod klucz nie trafić :? . Co najwyżej można dać im piwa 8-) , a gdy sie spiją - pozbierać i zanieść do parku :wink: ...
Ciekawi mnie informacja jakoby ten obcy (uznany za zawleczony z Europy południowej i zachodniej) pomrów wielki był objęty ochroną. Nie widzę go na liście mięczaków chronionych w Polsce. Widnieje tam natomiast Tandonia rustica (Pomrów nakrapiany). Ale głos jest zasadny- nie wiemy co mamy w ogródkach, czy się jakiś rarytas ślimaczy nie trafi.
Ja również jestem przeciwnikiem sypania granulatów. Niestety nie tylko malakofauna pada ich ofiarą.
anet
50p
50p
Od: 13 mar 2009, o 10:45

inwazja ślimaków

Post »

Czy ktoś może udzielić mi rady jak walczyć ze ślimakami. Posadziłam w tym roku po raz kolejny georginie, planowałam zrobić taki szpaler, ale chyba nic z tego nie wyjdzie, wszystkie nowe pędy zjadają ślimaki, zbieranie nic nie daje, nie wiem jak z nimi walczyć. Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Re: inwazja ślimaków

Post »

Ja kupiłam takie niebieskie granulki- Bross na ślimaki -i one się do tego złażą -robi im się cienitka skorupka i zdychają, nagie wysychają - opakowanie 1 kg -21,90 :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”