Obiela (Exochorda)
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Obiela
I to by było na tyle. Obiela zakończyła kwitnienie. Kwitła ok.miesiąca. Prześliczna jest. Żałuje, że nie mam więcej miejsca, bo sprawiłabym sobie jeszcze jedną.
Dzień dobry,
nie udzielam się forumowo, tylko czytam interesujace mnie wątki mam jednak pytanie co do obieli - moze ktoś z forumowiczów miał z nią kiedys taki problem. W zeszłym roku w sierpniu w pełni lata obumarła w zasadzie połowa krzewu. Wyglądało to jak porażenie jakąś grzybiozą i być może był to rezultat tego co zazwyczaj w mojej okolicy, czyli kwaśnych deszczy. Może jednak powód był inny i jezeli ktoś ma jakieś pomysły co to było to bardzo prosze o sugestie. W tym roku została jedna duża gałąż i mnóstwo młodych pędów wychodzących od korzenia, dlatego kwitnienie ograniczone było tylko do tej jednej starej gałęzi. Tak czy siak moja obiela jest jakaś dziwna. To 7-8 letni krzew, nie ma płożącego ani pokładajacego sie pokroju tylko wyprostowany na silnych gałęziach. Kwitnie tez o wiele krócej niż miesiac, maksymalnie dwa tygodnie. Tak, jestem w 100% pewien, że to obiela
nie udzielam się forumowo, tylko czytam interesujace mnie wątki mam jednak pytanie co do obieli - moze ktoś z forumowiczów miał z nią kiedys taki problem. W zeszłym roku w sierpniu w pełni lata obumarła w zasadzie połowa krzewu. Wyglądało to jak porażenie jakąś grzybiozą i być może był to rezultat tego co zazwyczaj w mojej okolicy, czyli kwaśnych deszczy. Może jednak powód był inny i jezeli ktoś ma jakieś pomysły co to było to bardzo prosze o sugestie. W tym roku została jedna duża gałąż i mnóstwo młodych pędów wychodzących od korzenia, dlatego kwitnienie ograniczone było tylko do tej jednej starej gałęzi. Tak czy siak moja obiela jest jakaś dziwna. To 7-8 letni krzew, nie ma płożącego ani pokładajacego sie pokroju tylko wyprostowany na silnych gałęziach. Kwitnie tez o wiele krócej niż miesiac, maksymalnie dwa tygodnie. Tak, jestem w 100% pewien, że to obiela
iwciach pisze:A moja cały czas kwitnie . Powoli kończy, ale to jest młody krzak i jeszcze wszystko przed nią.
miesiąc to przyjemny wynik, dzięki za relację
Może powodem była wariacka pogoda w ubiegłym roku upały, potem powodzie i znowu upały...łatwo było o choroby grzybowe od zalania korzeni.stako pisze:W zeszłym roku w sierpniu w pełni lata obumarła w zasadzie połowa krzewu. Wyglądało to jak porażenie jakąś grzybiozą i być może był to rezultat tego co zazwyczaj w mojej okolicy, czyli kwaśnych deszczy. Może jednak powód był inny i jezeli ktoś ma jakieś pomysły co to było to bardzo prosze o sugestie.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pikne Wasze Obiele. Moja zakupiona 2 lata temu na Allegrooo jako malutki krzaczek nie zakwita ani razu, ale za to pieknie sie rozrosla.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
U mnie to się nie zdarzyło..co roku kwitnie baardzo obficie.Gdyby nie cięcie to już byłby olbrzymi krzew ale rośnie w miejscu gdzie muszę ją ograniczać.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 sie 2011, o 14:42
Witam serdecznie:)
Podłączę się pod temat obieli, bo jest to jeden z moich ulubionych krzewów.
Mam go od 4 lat i kwitnie ślicznie:)
Kupiłam go jako maleńką roślinkę.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Czym dokarmiacie Wasze Obiele?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 sie 2011, o 14:42