Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

U mnie wyginają się w drugą stronę-znaczy chyba nadmiar azotu.W takim razie nie ma ratunku,znowu będę miał sianokosy zamiast żniw ;:14
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie dostałam odpowiedź, nie zadając pytania, bo moje pomidorki zaczynają reagować jak u Agi :). Wczoraj popryskałam je , bo dziwnie zwijały czubki i okazało się, że miały mszyce. Te w gruncie też :x Ale rozpadało się wieczorem i już ich nie zdążyłam prysnąć. Może dzisiaj mi się uda.
Zauważyłam, że większość krzaków w szklarni ma bardzo grube łodygi. Wyjątkiem są tylko Malinowe zebry z dzióbkiem. Nigdy takich potężnych krzaków nie miałam ...Większość z nich kwitnie i ma już jakieś owoce :D.

To ogólny obraz szklarenki. Wczoraj usunęłam zbędne kwiaty. Na Orange strawberry w górnym gronie było ich aż 16 :shock: Wszystkie pięknie wiążą. Praktycznie każdy kwiat, który się rozwinął do zapylenia, ma pomidorka ;:138
Obrazek

Obrazek
A to, mój megagroniasty. Też ma grubą łodygę i całkiem masywne liście. Grono rośnie z każdym dniem :lol: Dwa pozostałe rosną w gruncie i tez mają po pierwszym gronie. Pomidory rosnąca na zewnątrz nie są już takie masywne. Dzisiaj znowu podleję je pokrzywówką.

Obrazek
Wśród gruntowych , najładniej na razie wiążą Black pearl+ Copia. Maja po 5 pomidorków na gronie. Na razie malutkich. Idą na 2 pędy bo mam tam miejsce na to :).

Zdecydowałam się niczym ich nie zapylać. Wchodzę do szklarni, potrząsam regularnie gronami i proszę, są owoce :D.
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ktoś ma już grona na megagroniastym?,moje mają tylko kwiaty,siane 22.02 pokowane 12.03. :wit
Pozdrawiam Marian
------------------
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

MENA515 a co stosujesz na mszyce?? ja tez mam ich strasznie dużo;/ w jaki sposób one mogą szkodzić pomidorowi?? i czy macie jakieś fajne sposoby pozbycia się ich???
Dąbek
11krzych

Post »

Dąbek pisze:MENA515 a co stosujesz na mszyce?? ja też mam ich strasznie dużo;/ w jaki sposób one mogą szkodzić pomidorowi?? i czy macie jakieś fajne sposoby pozbycia się ich???
Można usuwać fizycznie np. silnym strumieniem wody. Na warzywa polecam różne gnojówko/ wywary (np. z petów). Na rośliny niejadalne (róże) stosuję Mospilan - jest układowy deszcz mu nie szkodzi.
A w ogóle, to skorzystaj z wyszukiwarki.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na swoich pomidorach czasem widuje mszyce ,ale są to uskrzydlone emigrantki. Owady te są o tyle na pomidorze grożne, że mogą roznosić choroby wirusowe. Ale bez paniki. Przez 40 lat tylko raz widziałem porażone wirusem pomidory. Zresztą , tak po prawdzie,większe prawdopodobieństwo wszczepienia wirusa pomidorom występuje przy nieumiejętnym usuwaniu bocznych pędów czy liści. Działkowicz czasem jest grożniejszy dla pomidora niż mszyca.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Dąbek , na pomidory najlepiej użyć pokrzywówki. Są środki chemiczne, ale są dość trujące. Zważywszy na to, że podczas chorób pomidora używamy już chemii, lepiej na mszyce itp działać naturalnie.
Marianzet1, ja dzisiaj właśnie zobaczyłam, że 3 kwiatuszki na megagroniastym w szklarni są gotowe do zapylenia :D. Na te w gruncie muszę jeszcze troszkę poczekać :).
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marian , uprawa pomidorów wymaga cierpliwości.Daj im co potrzeba do jedzenia, doglądaj plantacji codziennie wręcz ,ale nie załamuj rąk nad każdym kwiatkiem .

:wit :wit
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Dokładnie tak :). Ja po raz pierwszy przeprowadziłam redukcję kwiatów. Każdego było mi szkoda. wynik był taki, że krzak i tak nie był w stanie wyżywić tych 10-12 pomidorków na każdym gronie. specjalista pewnie by sobie poradził :D. Ale nie ja :). Grunt, to dobre nawożenie :).
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Marianzet1 pisze:Czy ktoś ma już grona na megagroniastym?,moje mają tylko kwiaty,siane 22.02 pokowane 12.03. :wit
Ja siałam 16.II., megagroniasty ma po około 15 owoców na dolnym gronie.Jaki kwiatostan potężny ;:136 i ciągle dorastają nowe kwiaty. :tan
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

MENA515 pisze:Grunt, to dobre nawożenie
Dokładnie. Dodałbym jeszcze, ze nawożenie przemyślane ,a nie interwencyjne. Jak niedobór, to go pryskam. Co to, to nie . Znasz swoją glebę i wiesz co masz i kiedy dać. Słońce to już sprawa Nieba.

:wit :wit
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapytałem z ciekawości, bo umnie pokazują się już trzecie kwiatostany a owoców na razie nie ma. Na innych pomidorach mam już po dwa grona owoców i trzeci kwiatostan.Mam dopiero megagroniastego pierwszy raz.Poczekam cierpliwie na owoce.
Pozdrawiam Marian
------------------
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Marianzet1 pisze:.Poczekam cierpliwie na owoce.
Megagroniasty, to chyba inna para kaloszy :). Myślę, że jak się rozwinie grono , to i one zaczną owocować. Poczekaj grzecznie, owoce na pewno będą :). U mnie widać dokladnie II grono a trzecie jest w zalążku :).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”