Ulubione storczyki Art :) cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Asiu cudny ten Polystachyia fallax. Schilleriana wypuściła nowy listek więc może weżmie się w końcu do roboty, powodzenia w ratowaniu cattlei szkoda by było ją stracić. Życzę miłego urlopu i aby obyło się bez strat storczykowych.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawa jestem Asiu, jak dużo czasu potrzebuję psby Polystachy'i, aby dojrzeć i wypuścić pędzik kwiatowy? Hmm...może w tym roku się przekonam...
Kasiu- polecam Ci tego storczyka. Myślałam, że będzie problemowy, ale ładnie przyrasta w korzonki i psby.
Bardzo bym chciała zobaczyć kwiatuszka m. Veitchiana, tak bardzo ją lubię. Może się uda...
Życzę Ci jeszcze raz udanego urlopu
Kasiu- polecam Ci tego storczyka. Myślałam, że będzie problemowy, ale ładnie przyrasta w korzonki i psby.
Bardzo bym chciała zobaczyć kwiatuszka m. Veitchiana, tak bardzo ją lubię. Może się uda...
Życzę Ci jeszcze raz udanego urlopu
No i wróciłam Pogoda nawet nie była najgorsza. Za to dziś na Śląsku tak ponuro, deszczowo i ciemno, że wielką przyjemnością jest dla mnie
oglądanie słonecznego,czy wręcz ognistego kwiatuszka Masdevallia veitchiana, którego zobaczyłam po powrocie w pełni rozkwitu:
Pozostałe masdevallie (które już u mnie kwitły) też nie próżnowały. Łodyżki kwiatowe (z reguły po jednej) mają M. coccinea, M. żółta hybryda, M. sunset jaguar - ta mnie zaskoczyła (na podkładce).
No i M. veitchiana pokazała kolejną łodyżkę
Mam też niestety jedną stratę. Moja drobinka Masdevallia racemosa. Nie wiem, czy uda się 'to to' uratować
Ma jakąś ledwo widoczną grzybnię na listkach i niewidoczne na zdjęciu zmiany
+ ta pozostała cząstka odpadła od systemu korzeniowego
Z lewej - jak było, z prawej - co zastałam:
I dla Justynki - Justus Zdjęcie katlejki od Ciebie. Wreszcie ten uparciuch COŚ pokazał Wybija się młodziutki przyrost:
Napisz mi Justynko, jak długo ona u Ciebie leniuchowała ?
Dziękuję Agnieszko (Agito), Justynko i Kasiu 74, za miłe życzenia urlopowe
Polystachya nie jest trudna w uprawie. Kwiatuszki ma maleńkie, ale nadrabia wyraźnym zapachem, no i zajmuje mało miejsca
Od jutra nadrabiam zaległości w naszym dziale. Kilka ładnych stron świeci mi się na czerwono
oglądanie słonecznego,czy wręcz ognistego kwiatuszka Masdevallia veitchiana, którego zobaczyłam po powrocie w pełni rozkwitu:
Pozostałe masdevallie (które już u mnie kwitły) też nie próżnowały. Łodyżki kwiatowe (z reguły po jednej) mają M. coccinea, M. żółta hybryda, M. sunset jaguar - ta mnie zaskoczyła (na podkładce).
No i M. veitchiana pokazała kolejną łodyżkę
Mam też niestety jedną stratę. Moja drobinka Masdevallia racemosa. Nie wiem, czy uda się 'to to' uratować
Ma jakąś ledwo widoczną grzybnię na listkach i niewidoczne na zdjęciu zmiany
+ ta pozostała cząstka odpadła od systemu korzeniowego
Z lewej - jak było, z prawej - co zastałam:
I dla Justynki - Justus Zdjęcie katlejki od Ciebie. Wreszcie ten uparciuch COŚ pokazał Wybija się młodziutki przyrost:
Napisz mi Justynko, jak długo ona u Ciebie leniuchowała ?
Dziękuję Agnieszko (Agito), Justynko i Kasiu 74, za miłe życzenia urlopowe
Polystachya nie jest trudna w uprawie. Kwiatuszki ma maleńkie, ale nadrabia wyraźnym zapachem, no i zajmuje mało miejsca
Od jutra nadrabiam zaległości w naszym dziale. Kilka ładnych stron świeci mi się na czerwono
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Asiu, ten ognisty kolorek jest marzeniem Czemu tak mało storczyków jest w tej barwie
Myślę, że skoro już wróciłaś to jest jeszcze szansa dla tego maleństwa Jeśli się nie uda [w co wątpię]to znaczy, że pomoc przyszła za późno .
Bardzo się cieszę, że Cattleya wzięła się do pracy, uwielbiam ich kwiaty
Myślę, że skoro już wróciłaś to jest jeszcze szansa dla tego maleństwa Jeśli się nie uda [w co wątpię]to znaczy, że pomoc przyszła za późno .
Bardzo się cieszę, że Cattleya wzięła się do pracy, uwielbiam ich kwiaty
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Nareszcie zawitałaś Asiu poleniuchowałaś wystarczająco, to teraz pokazuj co u Twoich pupili widać Piękny ognisty kolor kwiatka masd.
- justus27
Widziałam Asiu, Twoje wpisy w niektórych wątkach i już miałam pisać, Żebyś swój - własny wątek Odwiedziła i coś Skrobnęła...
A tu wchodzę i co widzę na powitanie... Ślicznego, jaskrawego kwiatuszka masd. Veitchiana.
Brawa dla niego Widzisz...czekał kwiatuszek na Twój powrot z wakacji
Żal maleńkiej m.racemosa. Tak jej kibicowałam...Może spagnum i słoik by pomogły, tak jak Opisała reanimację Żabka_Monis...
Jejciu...katlejka puściła Ci przyrost, Zapisz w kalendarzu, bo temu leniuchowi, to się rzadko zdarza. U mnie wypuściła tylko jedną psb w ciągu półtora roku hodowli.... (chyba gdzieś w lutym tego roku )
Cieszę się, że Twoja cierpliwość, pozwala na jej rozwój
A tu wchodzę i co widzę na powitanie... Ślicznego, jaskrawego kwiatuszka masd. Veitchiana.
Brawa dla niego Widzisz...czekał kwiatuszek na Twój powrot z wakacji
Żal maleńkiej m.racemosa. Tak jej kibicowałam...Może spagnum i słoik by pomogły, tak jak Opisała reanimację Żabka_Monis...
Jejciu...katlejka puściła Ci przyrost, Zapisz w kalendarzu, bo temu leniuchowi, to się rzadko zdarza. U mnie wypuściła tylko jedną psb w ciągu półtora roku hodowli.... (chyba gdzieś w lutym tego roku )
Cieszę się, że Twoja cierpliwość, pozwala na jej rozwój
Dziękuję Lucynko, Halinko, Iwka, Klaudia i Justynko za odwiedziny
Maleńka Masdevallia racemosa już wymoczona w Topsinie, położona swobodnie na luźno ułożonym sphagnum i przykryta przeźroczystą pokrywą z dziurkami.
Poczekam od 7 -10 dni i popryskam ją Asahi SL. Zobaczymy, czy uda mi się ją odratować ???
A dziś pokażę trochę fotek aktualnie kwitnących Phalaenopsis. Nie sfotografowałam jeszcze dwóch dość popularnych, ale myślę, że wystarczy to, co poniżej:
Pistacjowy w dwóch odsłonach (drugi w )
No i dwa białe - 'gigant'staruszek (chyba to szóste jego kwitnienie) i z jaśniejszą warżką, pierwsze moje kwitnienie:
I na koniec - jestem tak zauroczona Masdevallią veitchiana, że wybaczcie jeszcze dwie fotki
Maleńka Masdevallia racemosa już wymoczona w Topsinie, położona swobodnie na luźno ułożonym sphagnum i przykryta przeźroczystą pokrywą z dziurkami.
Poczekam od 7 -10 dni i popryskam ją Asahi SL. Zobaczymy, czy uda mi się ją odratować ???
A dziś pokażę trochę fotek aktualnie kwitnących Phalaenopsis. Nie sfotografowałam jeszcze dwóch dość popularnych, ale myślę, że wystarczy to, co poniżej:
Pistacjowy w dwóch odsłonach (drugi w )
No i dwa białe - 'gigant'staruszek (chyba to szóste jego kwitnienie) i z jaśniejszą warżką, pierwsze moje kwitnienie:
I na koniec - jestem tak zauroczona Masdevallią veitchiana, że wybaczcie jeszcze dwie fotki
Pozdrawiam, Joanna
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Piękne Tak kolorowo u Ciebie
Pistacjowy w mnie oczarował
Pistacjowy w mnie oczarował
- victorys
- 200p
- Od: 11 lut 2011, o 20:21
Art, bordowe dendrobium z pierwszej strony jest... mmmmmmmmmm świetne! Muszę go dopisać do swojej listy. Dobrze by było też znać jego pełną nazwę. Nie rozmnaża ci się przypadkiem? )
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
No właśnie Lucynko, sama byłam zdumiona tym kolorem w świetle słońca (gdy wreszcie się pojawiło )
Czasem, gdy światło pada pod innym kątem, jeszcze warżka robi się pomarańczowa i ładnie kontrastuje z zielenią.
Wiktorio, u mnie po chorobie, roślina musi dopiero odbudować nowe przyrosty. Póki co, jest jeden stary i jeden młody, więc poczekamy sobie na podział.
Zobacz też w wątku Kasi 74 na 5 str. Czy przypadkiem to nie jest to samo ? Może Kasieńka ma już rozrośnięty okaz
Czasem, gdy światło pada pod innym kątem, jeszcze warżka robi się pomarańczowa i ładnie kontrastuje z zielenią.
Wiktorio, u mnie po chorobie, roślina musi dopiero odbudować nowe przyrosty. Póki co, jest jeden stary i jeden młody, więc poczekamy sobie na podział.
Zobacz też w wątku Kasi 74 na 5 str. Czy przypadkiem to nie jest to samo ? Może Kasieńka ma już rozrośnięty okaz
Pozdrawiam, Joanna
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Biały ,ten jaśniejszy /za kompozycję/i Masdevallia za wdzięk
A jak chodzi o "pistację" to dla mnie bez
Ogólnie,powitanie po urlopie b.udane.Trzymamy kciuki za Racemosę.
A jak chodzi o "pistację" to dla mnie bez
Ogólnie,powitanie po urlopie b.udane.Trzymamy kciuki za Racemosę.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Asiu, witaj po przerwie!
Szkoda strasznie masdevallii racemosa, choć i tak myślę, że sobie poradzisz z jej ratowaniem (mam nadzieję, że to co zostało w doniczce, jest zdrowe) ;) Umówmy się więc, że szkoda jedynie tylu listków, bo o tyle byłaś bliższa kwitnienia
Ratuj ją więc dzielnie - mam nadzieję, że z urlopu wróciłaś z nowymi siłami - a pozostałe piękne i radosne kwitnienia na pewno zadbają o to, żebyś nie traciła werwy
Mówiłaś, że nie masz obfitych kwitnień, a tu proszę, co pokazały stare, dobre, poczciwe hybrydki...
Szkoda strasznie masdevallii racemosa, choć i tak myślę, że sobie poradzisz z jej ratowaniem (mam nadzieję, że to co zostało w doniczce, jest zdrowe) ;) Umówmy się więc, że szkoda jedynie tylu listków, bo o tyle byłaś bliższa kwitnienia
Ratuj ją więc dzielnie - mam nadzieję, że z urlopu wróciłaś z nowymi siłami - a pozostałe piękne i radosne kwitnienia na pewno zadbają o to, żebyś nie traciła werwy
Mówiłaś, że nie masz obfitych kwitnień, a tu proszę, co pokazały stare, dobre, poczciwe hybrydki...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- justus27
Asiu... u Ciebie, jak zwykle kolorowe lato... z bujnymi kwitnieniami hybryd falków ;)
Masd. Veitchiana też jestem zauroczona i ciągle mi mało jej zdjęć
Pięknie u Ciebie
Masd. Veitchiana też jestem zauroczona i ciągle mi mało jej zdjęć
Pięknie u Ciebie