Mały sucholubny zbiorek
- julita20
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
Rarytaski,na pewno im się spodoba.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie takie stoją w pełnym słońcu - tyle, że na zachodniej wystawie.chciałam zapytać, czy mogę je wystawiać na zewnątrz na słońce, czy są zbyt młode na takie bezpośrednie naświetlanie?
Ty też możesz je wystawić ale na początek proponuję je troszkę przycieniować (położyć na nie w czasie największych upałów kalkę techniczną lub zwykłą gazetę) po to aby się nie przypaliły. Po tygodniu takich zabiegów można je pozostawić śmiało na słoneczku. To rośliny które go kochają!
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Panie Henryku zawsze można na Pana liczyć
Mam zachodni parapet, ale przeszperałam forum i znalazłam dość wyraźne wskazówki, jakoby ten nie nadawał się w zasadzie do żadnych kaktusów. Chodzi właśnie o poparzenia po długim czasie stania w cieniu.
Mam zachodni parapet, ale przeszperałam forum i znalazłam dość wyraźne wskazówki, jakoby ten nie nadawał się w zasadzie do żadnych kaktusów. Chodzi właśnie o poparzenia po długim czasie stania w cieniu.
- hen_s
W takim razie gdzie ja przeszło 30 lat hoduję swoją kolekcję? Kaktusy (różne rodzaje), sukulenty (haworcje, conofyta, litopsy) - ba, epies nawet rosną u mnie nieźle. Ewentement?Mam zachodni parapet, ale przeszperałam forum i znalazłam dość wyraźne wskazówki, jakoby ten nie nadawał się w zasadzie do żadnych kaktusów
Nie bój się - będzie dobrze! Nie każde wskazówki dobrze wskazują...
- sokolica
No to mnie Pan pocieszył Wschodni mam zapchany co do cm. Myślałam, że przyjdzie mi zakończyć na tym, co mam swój zbiorek.
- sokolica
Marzył mi się kiedyś parapet Echeverii, jednak wygrały kłujaki
Skończyło się więc na jednej, plus paru innych bezciernistych. Kilkoro zabłąkanych domowników:
Frithia pulchra
Jakiś Lithops
Haworthia attenuata lub reinwardtii
Crassula (?)
Echeveria purpusorum
Aloe variegata plus jego odnóżki
Z racji pilnie potrzebnego miejsca, chciałabym je wyeksmitować na zachodnie okno. Czy bardzo im w ten sposób zaszkodzę?
Skończyło się więc na jednej, plus paru innych bezciernistych. Kilkoro zabłąkanych domowników:
Frithia pulchra
Jakiś Lithops
Haworthia attenuata lub reinwardtii
Crassula (?)
Echeveria purpusorum
Aloe variegata plus jego odnóżki
Z racji pilnie potrzebnego miejsca, chciałabym je wyeksmitować na zachodnie okno. Czy bardzo im w ten sposób zaszkodzę?
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja Ci nie pomogę, mogę jedynie powiedzieć, że śliczne te Twoje sukulenty. Echeveria - miodzio
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Powiem tak .Ja wszystkie zielone mam na zachodnim.
Mam kaktusy jak i Hawortia ,kilka Gasteri , Crassulki ,Stepelki i trochę innych .
Jakoś do tej pory maja się dobrze
Mam kaktusy jak i Hawortia ,kilka Gasteri , Crassulki ,Stepelki i trochę innych .
Jakoś do tej pory maja się dobrze
- sokolica
Dziękuję dziewczyny
Czasami człowiek chyba za dużo czyta, albo za dużo bierze sobie "do serca". Bałam się tego zachodniego parapetu, jak wody. Skoro jednak kilka już osób z powodzeniem hoduje swoje roślinki na takim, to widocznie można W takim razie mam dodatkowe półtora metra do zagospodarowania
Czasami człowiek chyba za dużo czyta, albo za dużo bierze sobie "do serca". Bałam się tego zachodniego parapetu, jak wody. Skoro jednak kilka już osób z powodzeniem hoduje swoje roślinki na takim, to widocznie można W takim razie mam dodatkowe półtora metra do zagospodarowania
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja do echeveria nie mam ręki, ale Twoja bardzo mi się podoba!
Miogę jeszcze dodać, że również i aloesy na zachodnim parapecie będą wdzięcznie rosnąć.
Podobało się również hobbitowi, gasterii
Chyba o zachodniej wystawie sporo może powiedzieć Artur (o ile dobrze pamiętam)
Miogę jeszcze dodać, że również i aloesy na zachodnim parapecie będą wdzięcznie rosnąć.
Podobało się również hobbitowi, gasterii
Chyba o zachodniej wystawie sporo może powiedzieć Artur (o ile dobrze pamiętam)
- hen_s
Gymnokalicja - zachodni parapet dla nich niestraszny. A jak czytam zaczynają się podobać. :P
- sokolica
Oj, zaczynają Przypuszczam, że bardziej zdecydowanie określę się dopiero po zimowaniu (jak tylko wymyślę sposób), ale tak powolutku zaczynam sobie wyrabiać upodobania.
Gymnokalicja jednak zostaną na wschodnim, tak jak Rebucje, i pewnie Mammillarie. W miarę zaopatrywania się w kolejne, powolutku zacznę przenosić pozostałe kaktusy na zachodni.
Gymnokalicja jednak zostaną na wschodnim, tak jak Rebucje, i pewnie Mammillarie. W miarę zaopatrywania się w kolejne, powolutku zacznę przenosić pozostałe kaktusy na zachodni.