Storczykomania ;)

ODPOWIEDZ
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykomania ;)

Post »

Eksperyment wart zaryzykowania i wypróbowania

Miltonia piękna...moja ciocia ma taką samą...jak byłam uniej kwitła na taki sam kolor a 2gi pędzik wypuściła i na drugim pędziku z tej samej bulwy były kwiatki białe i różowy środek...ciekawe
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Widzę na Dendrobium ślady po przędziorkach, u mnie też bardzo zaatakowały, już je zwalczyłam i się odnowiły na jednym, a jak u Ciebie? Zwalczyłaś je ?
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko, każdy eksperyment, łączy się z ryzykiem i warto go zrobić choćby pop to by się dowiedzieć czy się uda czy nie ;:108 Ja życzę sukcesu ;:138 ;:138

Miltonia pięknie zakwitła .
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Co do eksperymentu to powiem, że ja również spróbowałam kiedyś... Ach ta ludzka ciekawość :roll:
Po zerwaniu łuski nic nie urosło. Po przeczytaniu wielu for internetowych dowiedziałam się, że pomidor (a właściwie jego miąższ) ma w sobie cytokininy czyli tzw. hormony wzrostu.
Wykroiłam maleńki kawałek pomidora i położyłam na łusce (niezerwanej) tak, żeby nie spadła. Po paru dniach po pomidorze nie było za wiele śladu - przeschnął i zrobił się twardy. Nie wiem dlaczego, ale pozwoliłam mu tak pozostać. Z czasem zapomniałam o nim. Po jakimś miesiącu, może i dłużej nagle sobie o nim przypomniałam. Okazało się, że eksperyment się udał. w miejscu łuski pojawił się 1cm pędzik. Mimo sukcesu nie zamierzam tego w przyszłości powtarzać. Nie lubię ingerować w przyrodę. Wolę jak kwiaty same o tym decydują :roll:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

śliczna Miltonia :) powodzenia w jej i dendrobium uprawie :)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42

Post »

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny, miłe słowa i przede wszystkim za wsparcie w eksperymencie ;:138

Filigranowa27 gdyby moja Miltonia tak zrobiła, to moja radość nie miała by końca :tan a swoją droga to marzy mi się tak biała z żółtym środeczkiem ;:167

Kasialb1 ja cały czas myślałam, że nie mam ręki do sadzonek (może za sucho/za wilgotno) w życiu nie widziałam tam żadnego przędziorka :shock: Dlatego nie wiem czy już je wyeksmitowałam. Popryskałam wczoraj środkiem na przędziorki i zwiększyłam wilgotność, ale liście naprawdę kiepsko wyglądają :oops: Długo nie zaglądałam do tej sadzonki, bo spisałam ją na straty. Boję się czy "ci goście" nie przeszły na inne storczyki bo stały obok. Na jednym falku pojawił się rdzawy odcień na korzeniach powietrznych- czy to mogą być też te paskudztwa?!

Klaudia89 masz rację, lepiej nie ingerować w naturalny cykl, ale to zawsze kusi taki mały eksperyment. Jak kwiat sam zakwitnie to znaczy, że mu jest dobrze i wtedy radość jest o wiele większa ;:138
Dlatego robię to pierwszy raz i tylko na jednym storczyku. Myślałam jeszcze o tym, żeby spryskać łuski Ashai, używam go przy reanimacjach.
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miltonia przepiękna. Co do eksperymentowania jestem również za tym aby przyroda sama zadecydowała.
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Mirku dziękuję bardzo :D myślę, że przyroda i tak sama zdecyduje :wink:

To moja Cambria, kolor nieznany, kupiona chyba w marcu/kwietniu. Byłam cała przeszczęśliwa, gdyż z dojrzałej bulwy coś zaczęło wystawać....oczywiście liczyłam na pęd...a tu kolejna psb ;:223 .
Od wiosny wypuściła u mnie 2 nowe psb, więc myślałam że pora na kwiatki, trudno czekam dalej.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Żeby dowiedzieć się czy są przędziorki łatwy test, zwilżyć wacik i przetrzeć liście, jeżeli będzie w pomarańczowe kropki to znaczy, że są, najwięcej pod spodem liści się gromadzi ;:108
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Skoro są nowe psb to i kwiaty są w drodze :wink: wygląda dobrze, więc pewnie zbiera siły do obfitego kwitnienia :wink:
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Małgosiu, Klaudio dziękuję za słowa otuchy :wink: też mam nadzieję, że w końcu się doczekam bo ciekawość mnie zżera, ale na wypasione kwitnienie nie liczę, bo całe lato Cambria stała w ogródku i trochę o niej zapomniałam - to ja zalało to przesuszyło :?

Kasiu dzięki za radę, niestety złe wiadomości przynoszę z frontu, wróg jest ciągle na stanowisku pracy :x jutro zrobię kolejny oprysk, ale zwiększę dawkę, a storczyk ledwo dycha....

Dzisiaj przy podlewaniu doznałam szoku...mój reanimowany falek (zdjęcie na poprzednich stronach) będzie znowu kwitł na starym pędzie. On chyba oszalał, nie ma jeszcze zdrowych korzeni, wygląda ciągle jak wiecheć, a ma siły żeby zakwitnąć...niedługo wkleję fotki.

Jeszcze zdjęcie mojej Cattlei, młode psb dorastają...może tutaj też coś się wykluje :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Nowe przyrosty dają nadzieję na pochewki, a tym samym na pączki... też mam w sumie 4 młode przyrosty, w tym jeden z pochewką i czekam :roll:
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Klaudio to moje pierwsze przyrosty i debiut z Cattleyą, coś takiego się obecnie wyłania, ale to chyba jest listek, :( a nie pochewka

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”