Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotrek Dz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2008, o 09:11

Post »

Paco, przyznam że Twój temat zasmucił mnie. Za późno na niego trafiłem. Mam już kupione płyty chodnikowe ale one nie mają sie co porównywać do Twojego chodnika.
Szkoda. Może wykorzystam Twój pomysł w ogrodzie.
Chodnik wyszedł Ci rewelacyjnie, tym bardziej za taką cene.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Rewelacja Paco a można Cię wypożczyć :roll: ???? Mój mąż ma dwie lewe ręce do takiej roboty, a sama padłbym chyba ..... :oops:
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dynka pisze:...Mój mąż ma dwie lewe ręce do takiej roboty, a sama padłbym chyba ..... :oops:

To nie rób mu obiadów do czasu gdy obie ręce będzie miał chętne do pracy fizycznej. ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:
Dynka pisze:...Mój mąż ma dwie lewe ręce do takiej roboty, a sama padłbym chyba ..... :oops:

To nie rób mu obiadów do czasu gdy obie ręce będzie miał chętne do pracy fizycznej. ;:113
To można by zatytułować " przez żołądek nie tylko do serca mężczyzny..." :;230
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Erazm pisze:

Moj mąż jest kucharzem to chwyt nie dla niego......................... :cry: ale za to mogę dogadzać Paco ile wlezie obiadkami oczywiście , ja również jestem kucharzem
Obrazek
to na zachętę dodam zdjęcie autorskie :lol:
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paco, byłam, widziałam jesteś naprawde pomysłowy ale i cierpliwy, to sie chwali.
Jestem miłosniczka kamienia, mam tez nieco tej kostki i zamierzam zrobić obwódki/nie wiem jak to się nazywa fachowo/ do klombów kwiatowych. Mam teren podmokły i jeszcze nie do końca zagospodarowany, ale marzenia są po to by je mieć i realizować, może i ja skopiuję Twoje pomysły, delikatnie pytam o zgodę? Dodam że u nas na Pomorzu kamień czy kostka jest w cenie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Za taki poczęstunek to ja sama ci przekopię pół ogródka :D

Trochę to potrwa, bo siły mam całkiem nie-męskie, ale dłużej miałabym niewątpliwą przyjemność obcowania ze sztuką kulinarną :lol:

A z drugiej strony patrząc drogi nie zrobię, bo nie umiem, więc dla ciebie to chyba jednak byłby kiepski biznes. Hm, szkoda, bo już mi ślina kapie :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dynka pisze:

Moj mąż jest kucharzem to chwyt nie dla niego......................... :cry: ale za to mogę dogadzać Paco ile wlezie obiadkami oczywiście , ja również jestem kucharzem
Obrazek
to na zachętę dodam zdjęcie autorskie :lol:
No!!! :shock: To dobraliście się wspaniale. :D
A za tą ucztę (przynajmniej dla oczu) masz radę co zrobić z Twoim planem ogrodu - porada oczywiście w Twoim wątku. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super chodniczek, my zamierzamy również wykonać ścieżki z kamienia niestety sytuacja nas zmusi raczej do zrobienia tego z kamienia polnego ;( bo tego mamy bardziej dostępnego wystarczy pozbierać z pół ;)

Zastanawiają mnie tylko obrzeża z czego zrobić by te kamienie nie "wychodziły", że tak powiem ze ścieżki rozjeżdżały sie itp i by te obrzeża ładnie współgrały ze ścieżka otoczakową i by sie dość łatwo kosiło trawę przy nich. Wolałabym nie latać z nożyczkami i docinać tam gdzie kosiarka nie dojedzie. :lol:
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Plan jest wkejony tylko niewyraźny , a względem uczty się polecam :lol: przez żłądek do chodniczka też dobra droga. A tak poważnie myślę o kostce, ale tylko z frontu reszta trawa, później jak się ścieżki wydepczą coś pomyślę.
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dynka pisze:(...) później jak się ścieżki wydepczą coś pomyślę.
I to jest genialne podejście!
Rodzice wytyczyli piękne proste jak strzały ścieżki, które przez wieki, były nie używane.
Ot, wymyślone sobie a muzom , by dobrze wyglądało na projekcie.

Tam, gdzie faktycznie trzeba było dojść ( huśtawka, piaskownica, siedzonko), wydeptywało się w trawniku łysiny :?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

harwi pisze:
Zastanawiają mnie tylko obrzeża z czego zrobić by te kamienie nie "wychodziły", że tak powiem ze ścieżki rozjeżdżały się itp i by te obrzeża ładnie współgrały ze ścieżka otoczakową i by się dość łatwo kosiło trawę przy nich. Wolałabym nie latać z nożyczkami i docinać tam gdzie kosiarka nie dojedzie. :lol:
Z otoczaków mam zrobione ścieżki przy skalniakach - (metoda wykonania w zasadzie taka sama) od strony trawnika nie stosowałem żadnych obrzeży. Poziom chodnika jest wykonany tak jak trawnika, co pozwala bez problemu jeździć kosiarką po chodniku i dokładnie kosić przy nim trawnik.
Możesz zobaczyć to tutaj (i w innych miejscach mojego wątku ogrodowego).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=128
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki właśnie mam zamiar robić taką ścieżkę z otoczaków :D i bardzo mi się twoja pomoc przydała. Po twoim ogrodzie również buszuje 8) Cudowny
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

harwi pisze: Proszę o ogólne odczucia w trakcie pracy i teraz w trakcie użytkowania i masz może ewentualnie fotki samych ścieżek najlepiej z bliska :D
Pozwoliłem sobie (powyżej) zacytować fragment wiadomości z P.W. którą otrzymałem od Wioli.
Mam nadzieję Wiolu, że nie będziesz miała mi tego za złe, :? - ale doszedłem do wniosku, że może i innych użytkowników zainteresują, a być może zainspirują te zdjęcia i informacje.

Przed domem ma tym sposobem zrobiony wjazd na posesję - od wielu lat jeżdżą po nim również samochody ciężarowe i trzyma się nie najgorzej. To nie najgorzej ma oznaczać tyle, że taki podjazd jest dość trwały, choć nastąpiło pęknięcie i drobne wyłamanie kilku kamieni. Spowodowane to jednak było nie sposobem wykonania, ale już po wykonaniu podjazdu przebijaniem się pod nim (kretem) przez firmę Dialog, która w tym miejscu przeprowadzała podziemną sieć telefoniczną (wstrząsy i jednak małe ugięcie się terenu nie były bez znaczenia dla tej konstrukcji.

A teraz zdjęcia (oczywiście według życzenia Wioli z bliska) fragmentów wykonanych przeze mnie ścieżek między skalniakami i oddzielających skalniaki od trawnika.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chodnik taki wykonywałem, podobną metodą, jak chodnik z odpadów. Pierwszy chodnik z otoczaków wykonałem na podsypce z piasku (z piaskowni jak i z piasku granitowego) jednak był to ogromny błąd - po jednym sezonie wszystkie fugi były przerośnięte trawą i chwastami. Wyciągnięcie tych chwastów było wręcz nie możliwe, a przy potraktowaniu Roundup-em pozostawały uschnięte badyle. Problem rozwiązało zastosowanie jako podsypki i do fugowania "suchego betonu”. Trawa nie przerasta, a pojedyncze chwasty (nasiona jakieś zawsze znajdą miejsce do kiełkowania) nie zakorzeniają się i są łatwe do usunięcia. Problemem może być to, ze fugi z czasem pokrywają się mchem - ale jest to rzecz gustu, mi nawet się to podoba (zielone fugi).
Po wykonaniu chodnika tą metodą, dla osób, które nie mają bieżącej wody może stanowić problem polanie go wodą w postaci mgły. Nie jest to niezbędny zabieg, gdyż cement będzie ciągnął wilgoć z podłoża, rosy czy powietrza i z czasem stwardnieje. Jednak zalecałbym to wykonać, choćby jednorazowo nawet przy pomocy ręcznego opryskiwacza (a jeżeli już to oczywiście firmy Marolex), gdyż pozwala to na zmycie pyłu cementowego z widocznych fragmentów kamieni (poprawia estetykę) i co najważniejsze pozwoli związać powierzchniową warstwę fugi. A wtedy już nie będzie straszna ani wichura, ani nagły deszcz - które mogły by spowodować wydmuchanie lub wypłukanie cementu z "suchego betonu". Następnego dnia można już polewać całość konewką i nie spowoduje to uszkodzenia powierzchni chodnika, a częstsze polewanie pozwoli na szybsze stwardnienie i możliwość szybszego rozpoczęcia użytkowania chodnika (to jednak są otoczaki i do póki zaprawa dobrze nie stwardnieje może następować ich przemieszczanie pod wpływem punktowego nacisku.

To na razie tyle, chyba że będą jeszcze jakieś pytania. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Przepiękne!