Wióry,trociny jako ściółka
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trociny i pelet jako ściółka?
Dziękuję za wyjaśnienia. Nic na to nie poradzę, ale od urodzenia jestem ciekawska.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aisyrk
Ten kto pyta jest głupcem przez pieć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem cale życie.
Ten kto pyta jest głupcem przez pieć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem cale życie.
brak polskich znaków
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
majs - chyba zgodzimy się, że sypanie tego bezpośrednio pod rośliny nie jest najlepszym pomysłem. Trzeba więc znaleźć inne rozwiązanie. Moim zdaniem szkoda taki materiał organiczny pakować w worki i wyrzucać jak inne śmieci nieposegregowane. Dla mnie przerzucenie czasem kompostu nie jest problemem ale to kwestia podejścia. Lubię rozwiązania ekologiczne. A może masz lepszy pomysł co zrobić z tą ściółką?
- majs
bystrzanka
Oczywiście ze się zgodzę, sypanie tego pod rośliny to całkowita porażka, no chyba, ze ktoś lubi pielenie, a fibius chciał z tego zrobi jak podejrzewam warstwę chroniąca przed chwastami i zatrzymująca wilgoć.
Trociny przekompostowane (a zwłaszcza sosnowe) podwyższają kwasowość gleby, wiec trzeba je stosować tylko tam gdzie potrzebujemy zakwasić lub kwaśną glebę. No i co robić z taka ilością kwaśnego kompostu?
Naprawdę nie wiem co zrobić z taka ilością trocin, tutaj bym wywoził raz na tydzień na wysypisko śmieci, jest tam specjalny plac z kontenerami do selektywnej zbiórki odpadów miedzy innymi na odpady organiczne..
Oczywiście ze się zgodzę, sypanie tego pod rośliny to całkowita porażka, no chyba, ze ktoś lubi pielenie, a fibius chciał z tego zrobi jak podejrzewam warstwę chroniąca przed chwastami i zatrzymująca wilgoć.
Trociny przekompostowane (a zwłaszcza sosnowe) podwyższają kwasowość gleby, wiec trzeba je stosować tylko tam gdzie potrzebujemy zakwasić lub kwaśną glebę. No i co robić z taka ilością kwaśnego kompostu?
Naprawdę nie wiem co zrobić z taka ilością trocin, tutaj bym wywoził raz na tydzień na wysypisko śmieci, jest tam specjalny plac z kontenerami do selektywnej zbiórki odpadów miedzy innymi na odpady organiczne..
brak polskich znaków
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Tobie to dobrze, u nas takiej cywilizacji nie ma. Ja żyję na kwaśnej glebie i nie mam z tym problemów, jest wiele roślin lubiących takie warunki.
Jednak my tu sobie dyskutujemy, a autor wątku nam gdzieś przepadł... Nie wiemy nawet ile tych trocin jest.
Jednak my tu sobie dyskutujemy, a autor wątku nam gdzieś przepadł... Nie wiemy nawet ile tych trocin jest.
- majs
bystrzanka
Duży wór co kilkanaście dni-tak napisał zainteresowany, usunęli mu link do jego firmy, może to tylko reklama?
A co do cywilizacji, to rozmawiałem kilka dni temu z moimi znajomymi mieszkającymi w okolicach Łodzi, dostali mandat od strażników miejskich za palenie liści w ogrodzie, okazało się, ze miasto ma wyznaczone miejsce do wywożenia materiału organicznego (liście trawa itp.) i spalanie tego w przydomowych ogniskach jest karalne, tu jeszcze nikt mandatu za spalanie liści nie dostał.
Duży wór co kilkanaście dni-tak napisał zainteresowany, usunęli mu link do jego firmy, może to tylko reklama?
A co do cywilizacji, to rozmawiałem kilka dni temu z moimi znajomymi mieszkającymi w okolicach Łodzi, dostali mandat od strażników miejskich za palenie liści w ogrodzie, okazało się, ze miasto ma wyznaczone miejsce do wywożenia materiału organicznego (liście trawa itp.) i spalanie tego w przydomowych ogniskach jest karalne, tu jeszcze nikt mandatu za spalanie liści nie dostał.
brak polskich znaków
Duży wór,to jest do przekopania na 1m kw,najwyżej na dwóch.A ziemia po tym wychodzi jak puch.
Zakwaszenie trocinami nie ma żadnego znaczenia,można przecież sypnąć garść wapna nawozowego,dolomitu czy kredy.
Zakwaszenie trocinami nie ma żadnego znaczenia,można przecież sypnąć garść wapna nawozowego,dolomitu czy kredy.
- majs
mirzan
Duży wór to może być 60 albo i 200l co kilkanaście dni, to troszkę tego się nazbiera, a hodowca gryzoni podejrzewam nie ma warzywniaka.
Duży wór to może być 60 albo i 200l co kilkanaście dni, to troszkę tego się nazbiera, a hodowca gryzoni podejrzewam nie ma warzywniaka.
brak polskich znaków
Liczę,że duży wór to 80-100 litrów.Jeśli nie ma gdzie przekopać,to trzeba zbić z desek kompostownik,np na 6 kubików.Jak się tam zasiedlą dżdżownice,to można bedzie sypać i sypać,
przez parę lat.Oczywiscie robale suchych trocin nie zjedzą,ale materiał bedzie się kompostował
i stanie się jadalny.
przez parę lat.Oczywiscie robale suchych trocin nie zjedzą,ale materiał bedzie się kompostował
i stanie się jadalny.
- majs
mirzan
My tu gadu gadu a zainteresowany się nie pokazuje.
My tu gadu gadu a zainteresowany się nie pokazuje.
brak polskich znaków
Może zainteresowany nie jest zainteresowany.Szkoda,aby tyle dobrego materiału organicznego
niszczyło się na wysypisku śmieci.
niszczyło się na wysypisku śmieci.
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zainteresowany jest zainteresowany lecz jest także zapracowany i nie zawsze pamięta by oblecieć wszystkie fora na jakich jest zalogowany
U mnie to jest 50l wór co 1-2 tygodnie. Pokarmu i odchodów tam jest niewiele w stosunku do samych trocin. Trociny muszą być regularnie usuwane gdyż chłoną nieprzyjemny zapach i to jest ich główna rola.
Chciałem ich użyć m.in. jako ochronną ściółkę na zimę.
Co do peletu to mój znajomy usuwa co kilka tygodni 200-300 litrów, ale tam jest sporo odchodów (inny gatunek) i on byłby dobry na kompost.
U mnie to jest 50l wór co 1-2 tygodnie. Pokarmu i odchodów tam jest niewiele w stosunku do samych trocin. Trociny muszą być regularnie usuwane gdyż chłoną nieprzyjemny zapach i to jest ich główna rola.
Chciałem ich użyć m.in. jako ochronną ściółkę na zimę.
Co do peletu to mój znajomy usuwa co kilka tygodni 200-300 litrów, ale tam jest sporo odchodów (inny gatunek) i on byłby dobry na kompost.
Trociny stosowane jako ściółka,po jakimś czasie zbijają się i wyglądają jak filc,a pod takie okrycie
wprowadzają się gryzonie.Po rozsypaniu,posyp z wierzchu ziemią,aby szybciej rozkładały się.
Przekopywałem duże ilości,celem rozluźnienie gliniastej ziemi,bardzo dobrze sprawdziły się.
wprowadzają się gryzonie.Po rozsypaniu,posyp z wierzchu ziemią,aby szybciej rozkładały się.
Przekopywałem duże ilości,celem rozluźnienie gliniastej ziemi,bardzo dobrze sprawdziły się.