Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Wreszcie mam chwilkę, aby zacząć to co planuję.Mianowicie ogłaszam mobilizację( czytaj prośbę o pomoc). Jeszcze raz przedstawię kawał mojej działki i część roślin, które chciałabym wykorzystać.Podpowiedzcie,czy należałoby pogrupować "choinki", sosenki tak bardziej w grupy.A może pojedynczo, tyklo w zestawie- kolumna,coś o kształcie kulistym,kwitnący krzew?No w ogóle prześlijcie pomysły, będę wdzięczna.
Teraz jeszcze widok ogólny z drogi.Skalniak po lewej(tzn.mój) i skalniak po prawej( teściowej),chciałabym połączyć takim nasadzeniem jak u Ciebie Aniu.Wykorzystać to, co na razie mam,chodzi mi o krzewy.To połączenie, wzdłuż ogrodzenia sąsiadów ( po uprzednim usunięciu krzewów) dalej by szło wzdłuż mojej siatki, przy ulicy, skręczjąc i łącząc się ze skalniakiem teściowej.Skalniak ten,cały jest do przebudowy(zarośnięty strasznie) i myślę czy nie udałoby się go obniżyć.
Zaczynam

Obrazek

Obrazek

tu pokażę co mogę wykorzystać

1 Obrazek
2 Obrazek
3 Obrazek
4 Obrazek Obrazek 5Obrazek 6Obrazek 7Obrazek 8Obrazek 9

ciąg dalszy

Obrazek 10Obrazek 11Obrazek 12Obrazek 13Obrazek14Obrazek 15Obrazek16

dalej krzewy: migdałek, pęcherznica, kalina, złotolin,2 wejgele, dereń i coś jak trznielina (ale to nie trzmielina,nie pamiętam nazwy) Obrazek 17Obrazek 18Obrazek 19Obrazek 20Obrazek21Obrazek 22Obrazek 23
oczywiście nastąpiła pomyłka,zamiast kaliny wyrosła mi sosenka (mój błąd,ale nie będę poprawiać,bo namieszam).Kalina oczywiście jest, ale nie zrobiłam foto.

Do tego mam jeszcze kilka rozet yucci,pewnie i kilka róż teściowa by dołożyła.Chcę też kiedyś dokupić rododendrony i tam je umieścić.
W jednym rogu od ulicy rośnie Robinia lepka, a w linii prostej od niej,wzdłuż drogi Oliwnik, sosna i Tawuła wczesna(?).Oliwnika nie ruszę, bo ciężko się przyjmuje.Sosna też już za duża na przeprowadzkę.Oczywiście powsadzam tam też byliny, u stóp krzewów, ale najtrudniej mi z tymi większymi nasadzeniami.
Starałam sie jasno wypowiedzieć, ale nie wiem czy wyszło.Czekam na Wasze propozycje.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elu, chcesz obniżyć skalniak ? NIEEE!Twój skalniak jest stosunkowo duży ( a ma być , wg. planów jeszcze większy) , więc podniesiony , z różnymi kamieniami , skałkami będzie ciekawszy. Spróbuj sobie wszystko wyrysować na papierze, zrób taki PLAN. Będzie Ci łatwiej całość ogarnąć. :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mój skalniak(po lewej) nie ruszam.Tylko ten niższy,obok robinii.Tam jest wręcz chwastowisko.Miałby być takim wykończeniem,schodziłby łagodnie do ok.50cm ( w stronę domu,garażu).Nie wiem o co chodziło,
( a ma być , wg. planów jeszcze większy)
Ja chcę tylko podsypać wokół trawnika takie podwyższenie, na którym posadzę to co na razie mam.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wczoraj napisałam o ogrodzie w którym byłam.Pokażę troszkę
Obrazek
i to
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Owszem ogród wypieszczony ,słiczny :D ,ale oczko nieudana robota :( tak jak i u mnie.
Ta folia :( ,jest tyle metod jej ukrycia ,ale trudno uniknąć błędów jak się robi coś samemu i to pierwszy raz w życiu i nie słucha się ...żony. :wink: :wink: :wink:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do oczka zgadzam się z KaRo , ja też nie lubię widoku wystającej foli :? ,
ale ogród bardzo mi się podoba ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oczko, fakt z tą folią niezbyt estetycznie.

Obrazek
Górne płatki tego irysa są blado niebieskie.
Obrazek
To o ile pamiętam jest karagana.
Obrazek
Mikołajek.
Obrazek
Obrzaki, są ogromne.
Obrazek
I tylko niewielki fragment nasadzeń, formowanych przez nich.
Obrazek
Lilowy szczodrzeniec.
Posiadają jeszcze sporo ciekawych okazów, na które przyjdzie jeszcze czas.Dodam jeszcze,że b.chętnie oprowadzają po swoim ogrodzie każdego ,kto ma ochotę ich odwiedzić.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A tu pokażę kilka zdjęć zrobionych dzisiaj, ale już u mnie

Obrazek Obrazek Obrazek szczodrzeńce

Obrazek lewizja,naradka,gożdzik niekwitnący jeszcze i rozchodnik brodawkowy,też nie kwitnie

Obrazek kalina
Obrazek czosnekObrazek przelot Obrazek miecznicaObrazek rh.carmesina rosea

Obrazek camassja Obrazek bożykwiatObrazek bratki w tojeści, gdzie planuję odgapić trik z przewrócona doniczką,jak tylko znajdę odpowiednią.

Obrazek nowy c.miss Baterman

Obrazek po raz pierwszy zakwitły te goździki
Obrazek a tu wkrótce rozkwitnie dziewanna
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Piękne roślinki Elu. Moje gratulacje. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Elu - ładny zestaw roślin masz ,gratuluję!

Czy możesz powiedzieć czy roślina którą próbuję rozpoznać to właśnie naradka ?
Tak mi się skojarzyło podczas oglądania Twojego ogródka - zerknij proszę TUTAJ
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KaRo, z całą pewnością nie jest to naradka.Naradka ma rozety trochę podobne do rojników, lub skalnic.
Troszkę popatrzyłam w swoje książki i "zbliżone" podobieństwo wykazuje do Veronica caespitosa ale kolor kwiatów zupełnie inny.Popatrzę jeszcze, poszukam i dam znać Za chwilę postaram się zeskanować( to niestety trudne dla mnie) coś o tym Ver. caes..
p.s. Krysiu, z przyczyn technicznych, niezależnych odemnie nie byłam w Piotrkowie, w szkółce,aby sprawdzić powojnik.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

ok. :D :D :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zeskanowałam, KaRo przyjrzyj się, czy ma to podobne cechy do Twojej niewiadomej Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”