Rośliny - cieniolubne do mieszkania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tetrastigma rosnie szybko i może ,a nawet powinna stać w cieniu ,tylko to jest pnącze więc wymaga podpory :roll:
slawek0219
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2009, o 11:10

Jakie rośliny wybrać?

Post »

proszę o pomoc w wyborze roślin, które mógłbym powiesić na ścianach.
rośliny te miałyby być zawieszone na ścianach w pokoju, w którym jest bardzo mało światła. niby jest to pokój z balkonem, ale na balkonie są kraty, a przed balkonem pełno drzew. to wszystko powoduje, że do pokoju wpada mało słoneczka. miałem już na tych ścianach kilka roślinek ale niestety wszystkie prędzej czy później padły (może troche przyczyniło się do tego moje lenistwo i brak wiedzy jak o nie prawidłowo zadbać).
tak więc proszę, napiszcie jakie rośliny tolerują małą ilość słońca.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Scindapsus. Rośnie u mnie w północnych pomieszczeniach 3 metry od okna. Dałam znajomej piękny okaz, postawiła na szafie, chyba ani razu nie podlała i oczywiście padł. Ale ta osoba ma wyjątkowy talent do marnowania roślin.
Paprotki. U mnie wyjątkowo nie trzymają się. Nie lubią mnie, czy co? U innych rosną wspaniale.
Strzałkowiec, bluszcz, cissusy - też mam w północnym pokoju,2 metry od okna.
Całe to towarzystwo jest codziennie rano pryskane i pilnuję podlewania.
Waleria
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Rośliny do zacienionego korytka w pokoju

Post »

Chcę zrobić aranżację z roślin, mam długie korytko (ok. metra) z podstawkiem (wlewam w niego wodę, kiedy podlewam) i posadziłem tam Marantę, Skrzydłokwiata, Paproć Orliczkę i Cissus Rombolistny, korytko stoi raczej w cieniu (ale nie w półcieniu, jest tam rozproszone światło), dobrałem rośliny o podobnych wymaganiach, codziennie zraszam miękką wodą, no i Cissus się prawie wykończył, stracił liście, skrzydłokwiat niby puszcza nowe liście, ale stracił stare, paproć nie chce wypuścić nowych pędów (miała już tak wcześniej) a Maranta rośnie jak oszalała, ciągle wypuszcza nowe liście. Podlewam, gdy ziemia zaczyna pszesychać.
Dlaczego tamte rośliny marnieją, a maranta nie, z koro mają zbliżone wymagania? Co zrobić, może ktoś mi zaproponuje, jakie rośliny nadają się do takiej aranżacji?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w północnym pokoju, 3 metry od okna, świetnie rośnie scindapsus, bluszcz i strzałkowiec.
Waleria
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Do Scindapsusa, to mam do niego złą rękę, rośnie u mnie TYLKO w terrarium, zobaczę z bluszczem. A są jakieś paprocie, które dobrze by tam rosły? Wiem, że paprocie doniczkowe są raczej światłorządne, ale niektóre mają durzą tolerancję. Może Nephrolepsis? Albo zielistka? (tak, wiem, że to nie paproć).
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro rośnie dobrze Ci tam maranta to może dosadź tam inne roślinki z marantowatych typu stromanthe lub stenanthe?
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Też o tym myślałem. Ostatecznie mogę porozsadzać Marantę na całe korytko, ale wolałbym, aby była jakaś różnorodność, czyli żeby były rośliny o różnych krztałtach liści.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może dla cissusa i skrzydłokwiata jest za wilgotno? U mnie rosną najładniej, jak nie mają mokro, czesto ziemia powinna przesychać.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

No Cissus się już całkiem wykończył :cry: Może i miał za mokro, ale skrzydłokwiat? Nawet w akwarium (z rybkami) go miałem. A jak go nie podleję, to zaraz mu liście zwisają, a jak podleję, to się podnoszą.
Jakie rośliny, lubią wilgoć i cień.
Teraz wsadziłem tam odnóżkę Scindapsusa i chyba mi się przyjęła.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy te rośliny, które padły, pochodziły z kwiaciarni? Mam bardzo przykre doświadczenia właśnie z cissusami i paprociami z kwiaciarń. Wolę teraz poczekać, wyhodować od małego.
Waleria
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Cissus był z marketu, paproć też. Zawsze kupuję jak najmniejsze, bo lepiej się dostosowują i są tąńsze. Daaaawno temu, jak byłem mały, to rusł u mnie Cissus Rombolistny i mam do niego sentyment, ale jakoś każdy inny, czy odnóżka, czy kupny, ginie, choć stoi dokładnie w tym samym miejscu. Duch tamtego się mści, czy co? ( :evil: ) W paprocie kupne, już przestałem wierzyć, ale jakoś nie mam, od kogo wziąść odnóżkę, a paproć, to moja ulubiona roślinka, więc chciałbym mieć najlepiej to korytko z trzema, czterema paprociami. Rośliny są ekspansywne, więc opanowały by całe, a marancie raczejbyto nie zaszkodziło, bo ma bardziej rozwinięte korzenie.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ pisze:Cissus był z marketu, paproć też. Zawsze kupuję jak najmniejsze, bo lepiej się dostosowują i są tąńsze. Daaaawno temu, jak byłem mały, to rusł u mnie Cissus Rombolistny i mam do niego sentyment, ale jakoś każdy inny, czy odnóżka, czy kupny, ginie, choć stoi dokładnie w tym samym miejscu. Duch tamtego się mści, czy co? ( :evil: ) W paprocie kupne, już przestałem wierzyć, ale jakoś nie mam, od kogo wziąść odnóżkę, a paproć, to moja ulubiona roślinka, więc chciałbym mieć najlepiej to korytko z trzema, czterema paprociami. Rośliny są ekspansywne, więc opanowały by całe, a marancie raczejbyto nie zaszkodziło, bo ma bardziej rozwinięte korzenie.
;:82 No to mamy podobne doświadczenia z duchami roślinek!
Miałam kiedyś olbrzymią paproć, stała na szafie. Wzięłam się za jej przesadzanie i rozdzielanie - padło wszystko, i od tego czasu żadna mi się nie uchowała, chociaż miałam z różnych źródeł.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”