Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
finestramonika
50p
50p
Od: 4 cze 2011, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogorki- ktore z szybko rosna

Post »

forumowicz dziekuje bardzo :)
Zrobie tak ja mi radzicie :) I ja wysieje w ten wekeend :tan
Zycze wszystkim milego i pracowitego dlugiego wekeendu :).
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - urawa z rozsady.

Post »

Ile z jednego krzaka/rozsady mozna przeciętnie uzyskać kg ogórka. W uprawie amatorskiej ...
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41

Post »

ja nie robie rozsady ani ogórków ani dyni, ani cukini, moim zdaniem szkoda pracy. Wysiewam w zależnosci od pogody od początku maja wprowst do gruntu. kiedyś robiłam rozsadę i praktycznie nie było róznicy w zbiorach (moze tydzień wczesniej były te z rozsady). Ogórki nie lubia przesadzania i nawet jak się je traktuje super delikatnie to i tak dochodzą do siebie tydzień czy kilkanaśćie dni po przesadzeniu (w tym czasie nie rosną). Rośliny wysiane z nasion wprost do gruntu szybko doganiają te roślinki z rozsady.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szybko doganiają... pod warunkiem, że uda im się powschodzić. U mnie przez dwa kolejne lata nasiona wygniwały. Trafiłam akurat tak, że było wilgotno i zimno. Czekałam i czekałam, bo miałam nadzieję, że jednak w końcu wzejdą, a potem siałam drugi raz, więc były bardzo późno.
W tym roku robię rozsadę, wysadzę ją tak jak pomidory po 15 maja. Jak się wysadzi takie podrośnięte, to nawet kilka dni chłodu (nie mrozu!) nie zrobi im wielkiej krzywdy, a z nasionami to jakoś nie mam szczęścia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

W uprawie amatorskiej warzyw , jak nigdzie indziej , jest pełna demokracja. Suszony chleb, skórki z banana, pokrzywy, mleko prosto od krowy, rumianek , ziemia kreta, Miedzian na wszelkie dolegliwości , sadza z komina i tym podobne duperele.
Uprawiaj Dorota ogórki tak, jak uprawiałaś, bo jest to ze wszech miar racjonalny sposób choć pracochłonny. Ja też uprawiam dyniowate z rozsady nie dla jakiegoś kaprysu lecz po latach niepowodzeń z uprawą z siewu bezpośredniego. Argumentów rzeczowych za taką uprawą jest wiele,nie tylko taki, że mnie się udało.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na szczęście jest tak, że tutaj każdy może powiedzieć co i jak robi, wysłuchać innych, a i tak robić po swojemu :)
Ja moim ogórkom przez dwa lata dałam szansę żeby sobie rosły bez przesadzania, ale nie chciały. Nie, to nie :)
Jedno co zmienię, to to, że do rozsady ogórkowej nie będę używała pół litrowych kubków po jogurtach. Użyję nieco szerszych, a niższych doniczek. Gdy wysadzam ogórki, to ta moja rozsada nie jest jakaś szczególnie wielka, ma jeden lub najwyżej dwa liście właściwe, więc i korzeni nie ma za wiele. Jak ją wystukuję z tych długich kubków, to zdarza się, że odpada mi ten nie przerośnięty korzeniami kawałek ziemi. W mniejszych doniczkach wszystko "trzymało się kupy", podobnie jak w pomidorach, które zwykle przerastają korzeniami aż do dna.
Gdyby u mnie udawały się ogórki z siewu bezpośredniego, to też nie zawracałabym sobie głowy rozsadą, ale się nie udają.

PS A z tą sadzą, to o co chodzi? Bo nie natknęłam się na nic takiego :)
katmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2013, o 21:56

Post »

Witam wszystkich.
Jestem raczkującą ogrodniczką. Czytam forum od jakiegoś czasu i jak głupia byłam tak jestem. Połowę ogórków wysieję wprost do gruntu, a połowę do pojemniczków. Nie wiem tylko czy dobrze wybrałam odmianę. Chcę wysiać Cezara, ale ze względu na to, że mam mało miejsca do dyspozycji, myślę o poprowadzeniu ich po płocie z siatki. Jak myślicie, uda się?
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Katmar, jeśli masz mało miejsca, to tym bardziej zrób rozsadę, czyli siej do mniejszych kubków np po jogurtach 150 gr. Wówczas masz pewność, że rządek nie będzie miał pustych placów.
Cezar może być. Jeśli złapie choróbsko,to czy to Cezar,Parys czy Izyd , jednakowo padną.
Jeśli im pomożesz, to na pewno pójdą po siatce. Tylko czy w zbieraniu plonów nie uprzedzi Cię sąsiad lub przypadkowi przechodnie, jeśli to płot graniczny.
katmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2013, o 21:56

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Sąsiadka jest niegroźna. A nawet jak sobie mizerię zrobi to nie pogniewam się.
Byle byłoby czym się dzielić :wink:

-- 9 lut 2013, o 23:13 --

Grania poradź jeszcze proszę kiedy mam siać do pojemniczków.
Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Starsi ludzie zawsze mawiali: siane w Stanisława- będą ogórki jak ława :)
Ja sieję część wcześniej, ok połowy kwietnia, gdyż mam możliwość przykrycia folią.
Resztę później, pod koniec kwietnia. Wszystko z rozsady. Wiele zależy od pogody. W zeszłym roku 18 maja było u mnie -5*.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

GRANIA pisze:Cezar może być
Miałem Cezara przez ostatnie trzy lata wespół z Hermesem, Kronosem i Izydem i muszę powiedzieć, że mnie zadowalał szczególnie pod względem zdrowotności.

Graniu nie mów, bo są różnice w zdrowotności poszczególnych odmian.
GRANIA pisze:W zeszłym roku 18 maja było u mnie -5*.
No właśnie. Podobnie jak u mnie. I gdybym wsiał do gruntu ,to z następnego siewu ogórki miałbym o wiele później ,jeśli w ogóle miałbym.A tak, rozsadę przetrzymałem parę dni w domu/ ona i tak cały czas rośnie więc żadna strata/ i wysadziłem po tych fatalnych przymrozkach i ogórków miałem nie do przejedzenia.
Awatar użytkownika
Molucella
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2013, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie siałam ogórków z rozsady i nigdy nie miałam szczególnych sukcesów w ich uprawie, przeważnie siewki w gruncie albo miały za zimno albo ślimaki się do nich dobierały.
W tym roku, chociaż mam w planach mnóstwo innych rozsad, ogórki też wysieję w domu. Dyniowate szybko rosną, nie wiem, może koniec kwietnia ( po dyniach) to będzie dobry termin?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli będziesz siać do palety, to optymalny rozmiar jest 6x9 ale nie mniejszy niż 5x9. Wystarczy wysiew w okolicy 1 maja. Najlepiej, gdy rozsada ma zaczątek liścia właściwego. I musi być oczywiście zahartowana.

Obrazek

Ja wystawiam rozsadę na balkon jak tylko rozłoży liścienie/ by nie wybiegała/

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”