Ja go sadzę pojedynczo, w rządku. To co zostanie zostawiam na drugi rok. Wyrastają na wiosnę nowe cebulki ze szczypiorem, potem rośnie pęd z kwiatem.glohal pisze:Czy mówisz tu o szczypiorze "Sprint"? Siałam go już. Był świetny, tak jak piszesz. Super do sałatek.Tylko ja wysiewałam go pojedynczo i nie zostawiałam na zimę. O ile się nie mylę siedmiolatka rośnie w grupie. A ten jak? Czy pojedynczy też mogę pozostawić na zimę?witia
Jeśli lubisz delikatne cebule polecam szczypior "Sprintesa". Jest to cebula siedmiolatka pozostawiona w gruncie przez zimę na wiosnę wypuszcza szczypior. Szczypior jest gruby i delikatny w smaku. Część cebulowa jest długa, biała i nie grubiejąca. Ja wyrywam cebulkę razem ze szczypiorem.
Miniszklarenki i siew nasion
Re: Miniszklarenki i siew nasion
wodnik
Ok. dzięki. Już kupiłam nasionka W tamtym roku nie udało mi się ich kupić.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Ja jednak chyba skuszę się ma krążki torfowe i powstawiam je w plastiki po kiwi , ale tak tylko dumam jakiej wielkości kupić do papryki? 38 mm? czy 50 mm?
Ja jednak chyba skuszę się ma krążki torfowe i powstawiam je w plastiki po kiwi , ale tak tylko dumam jakiej wielkości kupić do papryki? 38 mm? czy 50 mm?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Ja od trzech lat mam szklarenki do wysiewu.
Estetyczne, czyste, mieszczą się na parapecie. Nie miałam wyjścia mięsa, lodów, cukierków, śmietany czy jogurtów nie kupuję
Estetyczne, czyste, mieszczą się na parapecie. Nie miałam wyjścia mięsa, lodów, cukierków, śmietany czy jogurtów nie kupuję
Kasia
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Ganio4 a powiedz mi jakiej wielkości kupujesz krążki?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
Krążków nie kupuję, tylko miniszklarenki posiadam, takie większe A4. Mam je trzeci sezon a wyglądają jak nowe.
Zapewne wiele lat jeszcze posłużą. Polecam.
Zapewne wiele lat jeszcze posłużą. Polecam.
Kasia
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witam wszystkich chciałam się pochwalić moją miniszklarenką.
Wykonuję je z butelek kwadratowych lub takich długich prostokątnych po wodzie,butelkę przecinam wzdłuż od góry tak na jedna trzecią, zostawiam jeden bok dluższy nie przecięty tworzy wieko wsypuję ziemię i sieje roślinki wieko zamykam. przez nacięcie jest mnimalny dostęp powietrza.Takie szklarenki z tych dłuższych węższych butelek morzna ustawić na oknie jedna na drugą.Prosty sposób i nic nie kosztuje i nie musimy przetrzymywać do następnego siania jak nie mamy miejsca bo robimy nowe.
Wykonuję je z butelek kwadratowych lub takich długich prostokątnych po wodzie,butelkę przecinam wzdłuż od góry tak na jedna trzecią, zostawiam jeden bok dluższy nie przecięty tworzy wieko wsypuję ziemię i sieje roślinki wieko zamykam. przez nacięcie jest mnimalny dostęp powietrza.Takie szklarenki z tych dłuższych węższych butelek morzna ustawić na oknie jedna na drugą.Prosty sposób i nic nie kosztuje i nie musimy przetrzymywać do następnego siania jak nie mamy miejsca bo robimy nowe.
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, świetny pomysł z taką szklarenką. Z miłą chęcią wykorzystam pomysł (jeśli nie opatentowany ).
- eukomis
Moniko polecam tylko szukaj tych butele dlugich białych chyba na tych butelkach była etykietka mamy z dzieckiem te są doskonałe.
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Halinko, a jak poradziłaś sobie z odpływem nadmiaru wody? W zwykłych doniczkach są dziurki, a tu? I jeszcze jedno pytanie: czy zakręcać te butle, czy tak jak masz na zdjęciu bez nakrętek? Sorki, ale ja z tych "blond-ogrodniczo" jestem
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
A ja pokażę jak to wygląda u mnie, wykorzystuje pudełka np. po lodach, czy słodyczach auchan
Na zdjęciu:
pudełka po surówce z polo
po lodach:
Na zdjęciu:
pudełka po surówce z polo
po lodach:
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Moim zdaniem miniszklarenka oraz krążki torfowe są wartę zakupu. Jeśli wysiejemy roślinę to takiego torfu sadzimy go razem z nią. Co do miniszklarenki też dobry pomysł; roślinką jest cieplej, lepiej się rozwijają. Wiem, bo sam posiadam taki sprzęt.BRZOSKWINKA pisze:
Jakie macie doświadczenie z miniszklarenkami i krążkami torfowymi? Czy warte są zakupu?
- eukomis
Moniko jest otworek a butelkę można postawić na podstawce od skrzyki balkonowej .ale mnie nie przecieka bo ja tylko spryskuję wodą a nie podlewam u mni ebrak nakrętki bo mi gdzieś zgineła ale trzeba zakrecić bo powietrze dostaje się przez rozcięcie.