Ogródek Przemka - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka - cz.3
Witaj Romo! I zachęcam do zabawy w sadzonki.
Bób troszeczkę się pospieszył ale w tunelu mężnieje, a skrzyneczka pozostawiona w domu miała golenie. Por dzielnie rośnie. Kapusta domaga się pikowania ale to już chyba jutro. Dzisiaj posiałem paprykę w mnożarce. Roberta F1 (22 sztuki), Oleńka i Etiuda. Temperatura ustawiona na 24-25*C. Posiałem też różową szałwię.
Bób troszeczkę się pospieszył ale w tunelu mężnieje, a skrzyneczka pozostawiona w domu miała golenie. Por dzielnie rośnie. Kapusta domaga się pikowania ale to już chyba jutro. Dzisiaj posiałem paprykę w mnożarce. Roberta F1 (22 sztuki), Oleńka i Etiuda. Temperatura ustawiona na 24-25*C. Posiałem też różową szałwię.
Przemku , aż tak ogoliłeś bób? Dobrze widzę ,że zostawiłeś tylko część łodygi? Jak długo wschodziła Ci kapusta ?( tak mniej więcej , oczywiście). Właśnie znalazłam u siebie nasiona Ditmarskiej Najwcześniejszej i chcę posiać.
P,S. O pomidorach ,oczywiście, przeczytałam, ale jak zwykle mało mówię....
P,S. O pomidorach ,oczywiście, przeczytałam, ale jak zwykle mało mówię....
Pozdrawiam,Małgorzata
-
Witaj Małgosiu! Kapusta to bardzo wdzięczna do kiełkowania roślinka. Kiełkuje bardzo szybko bo już po 3-4 dniach. Moja była wysiana 15 lutego a dziś wygląda tak... Ma troszeczkę za ciepło ale po przepikowaniu (planuję jutro ją popikować), jak wznowi wzrost trafi do tunelu i powinno być O.K. Kapustne są bardzo wrażliwe na niedobór światła i dlatego przeważnie lutowe wysiewy w warunkach domowych kończą się porażką.
-
Kapusta popikowana, wysiana kapusta pekińska-Optico (na razie 24 nasionka,po 1szt w pierścienie5/6), opryskałem koleusy i je nawiozłem, pobrałem też nowe sadzonki koleusów). Heliotropy muszą poczekać na wysiew bo zostawiłem w szkole mały opryskiwacz.
Na działce zaczyna się coś dziać. Szczypiorek zaczyna wybijać, pietruszka naciowa też niedługo ruszy, ze szpinakiem to jeszcze nie wiadomo ale środki rozetek się zielenią. We wtorek lub w środę przykryję je włókniną. Wśród liści i niezapominajek pojawiają się pierwsze ranniki.
Na działce zaczyna się coś dziać. Szczypiorek zaczyna wybijać, pietruszka naciowa też niedługo ruszy, ze szpinakiem to jeszcze nie wiadomo ale środki rozetek się zielenią. We wtorek lub w środę przykryję je włókniną. Wśród liści i niezapominajek pojawiają się pierwsze ranniki.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Przemku!!
w końcu i ja z biernego czytacza zmieniam się w aktywnego "pisacza"
mój szpinak jeszcze pod śniegiem, posiany pod koniec września, o ile włóknina może przyśpieszyć jego zbiór? nigdy tak nie robiłam, ale cały czas się uczymy
w końcu i ja z biernego czytacza zmieniam się w aktywnego "pisacza"
mój szpinak jeszcze pod śniegiem, posiany pod koniec września, o ile włóknina może przyśpieszyć jego zbiór? nigdy tak nie robiłam, ale cały czas się uczymy
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Witaj Przemku przywędrowałam do Ciebie z postu o rannikach
Moje sadzone jesienią nie wyłażą pewnie były za bardzo przesuszone , trudno popatrzę na Twoje
Moje sadzone jesienią nie wyłażą pewnie były za bardzo przesuszone , trudno popatrzę na Twoje
-
leniawka Przeważnie przyspieszenie wynosi ok. 1-2 tygodnie (to zależy głównie od pogody) ale dodatkowo wzrasta też plon (więcej ładniejszych liści).
agatka123 Na zaprezentowanie swoich wdzięków ranniki mają jeszcze czas. U mnie pojawiają się roślinki z największych bulwek, które dodatkowo były chronione przez wyrosłe w nich siewki niezapominajek. W wielu miejscach gdzie rosną jeszcze nie ma po nich nawet śladu. Tak, że cierpliwie czekaj na swoje, powinny wkrótce się pokazać.
Zaczyna kiełkować kapusta pekińska. Na 24 nasionka pokazało się już 17szt. Wysiane heliotropy oraz szalotka. Kapusta Jetma po przepikowaniu wygląda bardzo dobrze.
agatka123 Na zaprezentowanie swoich wdzięków ranniki mają jeszcze czas. U mnie pojawiają się roślinki z największych bulwek, które dodatkowo były chronione przez wyrosłe w nich siewki niezapominajek. W wielu miejscach gdzie rosną jeszcze nie ma po nich nawet śladu. Tak, że cierpliwie czekaj na swoje, powinny wkrótce się pokazać.
Zaczyna kiełkować kapusta pekińska. Na 24 nasionka pokazało się już 17szt. Wysiane heliotropy oraz szalotka. Kapusta Jetma po przepikowaniu wygląda bardzo dobrze.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
to okryję szpinaczek kołderką , musi zrobić miejsce ogórkom, a to wymaga przygotowania
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
Dzisiaj wysiałem kolejne 3 palety bobu, szpinak Orbita F1 (po 5-6 nasionek a właściwie orzeszków do pierścieni 5x6cm). Kapusta pekińska -skiełkowało 21 na 24 wysiane nasionka. W OBI kupiłem 2 cytryny i jedną mandarynkę. Nie wyglądają najlepiej ale mam nadzieję, że uda się je uratować. Te z pąkami kwiatowymi zostawiłem w sklepie. Wybrałem takie, które wypuszczają młode liście.
-
W cieplarce zaczęła kiełkować papryka Oleńka (posiana 25 lutego). Wykiełkowały następne 2 kapusty pekińskie. W końcu wysiałem 5 opakowań nasionek lobeli lśniącej. W opakowaniach było łącznie może ze 100 nasionek więc zmieściły się w jednej doniczce. Wklepane w ziemię i przykryte szybą trafiły na regał. Podobno mają wykiełkować po 3-4 tygodniach.
-
Dzisiaj w nocy kilkustopniowy mróz. Przebiśniegi poczynają sobie coraz śmielej. W ostrym słonku zakwitł (jeszcze niemrawo) rannik europejski. Przycięty bób rośnie w tunelu a sadzonki (ścięte wierzchołki) w słoiku z wodą puszczają korzonki. Jutro trafią do doniczek, Wysiałem 2 palety (160) cebuli (Globo-inkrustowane nasiona oraz Irka-niezaprawiana), 4 opakowania koleusów (3 rokoko + mieszanka Vilmorin). Zaczyna kiełkować wysiany 1.03 2012r szpinak. (10 pierścieni na 46 posianych). Wykiełkowało 14 papryk Oleńka oraz 2 Roberta F1. Do ziemi powędrowały 3 ocalałe z pogromu sadzonki koleusa Peter Wonder. 2 sadzonki trafiły do słoika z wodą. Ostre słońce przypaliło rozsadę kapusty oraz częściowo selera i lobeli. Jutro muszę pomyśleć o zacieniowaniu.
-
Zaczynają kiełkować heliotropy i koleusy. Papryka Oleńka nieźle sobie radzi niestety Roberta F1 padła. Powtórzę wysiew ale tym razem zaprawię nasiona. Szpinak Orbita F1 prezentuje się poprawnie- docelowo zostawię po 3-4 roślinki w pierścieniu. Por i szałwia proszą się o dokarmienie a szałwi przydałoby się pikowanie ale musi jakoś dotrwać do soboty. Pojawiają się wschody cebuli. Wczoraj przepikowałem selery. Chyba jest ich trochę za dużo ale może parę wysadzę w tunelu na wcześniejszy zbiór więc na razie niech rosną. No i posiana Roberta F1. Tym razem w opakowaniu było 26 nasion.
-
Cebula Globo i Irka kiełkują rewelacyjnie. Sadzonki bobu dzisiaj zostały posadzone w doniczki. Na 12 sadzonek 3 gałązki nie ukorzeniły się. Szpinak trafił do zimnego wychowu (tunel). W wielu miejscach działki pojawiają się przebiśniegi. Powoli startują ranniki. W domu cytrynki i mandarynka zostały opryskane przeciwko przędziorkowi. Wysiane mrozy (nasiona troszeczkę przypominają nasiona żeniszka-wklepane nie przysypywane ziemią, 24 pierścienie szpinaku oraz sałata Jubilatka.