Adenium (róża pustyni) cz.4
- czarny07
- 100p
- Od: 10 lut 2012, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.4
korci mnie żeby już siać ale chyba nie warto skoro mam taką temp w pokoju...
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak do 17 to powinny dać radę oby mniej nie było . Dodam jeszcze że u mnie na na 11 Arabica wszystkie wykiełkowały tylko chyba jedna siewka padła .
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
wysiałam wczoraj swoje, tym razem na inne podłoże i przysypałam dosłownie warstwą 1mm podłoża. Stoją w szklarence 26*C, jak nie wzejdą to już nie wiem gdzie jest błąd.
.
.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Metodą przemo, czyli jaką?eikoden pisze: 1. Najwięcej siewek otrzymałem metodą przemo i najszybciej rosną !!
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Farel pisze:Metodą przemo, czyli jaką?eikoden pisze: 1. Najwięcej siewek otrzymałem metodą przemo i najszybciej rosną !!
przemo1413 pisze: Jak już mowa o sianiu moją metodą czyli kładziemy nasionko na podłoże i na to dajemy folię to dodam jeszcze tyle że ja moczę od 8 do 12 godzin ( zależy kiedy sobie o nich przypomnę ) Moja pierwsza partia już prawie w całości wykiełkowała albo już ma spore kiełki a reszta czyli coś koło 20 % już pewnie szlak trafił ale i tak jest dobrze bo nasiona miałem za pół darmo w najbliższych dniach będę wysiewał Adenium Arabica i za jakiś miesiąc pozostałe nasiona Adenium czyli coś koło 200
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Czyli moczysz nasiona (ja moczę od 8 do 12 godzin) i kładziesz je na podłoże i nie przykrywasz ziemią . Wiadomo ziemia wcześnie przygotowana musi być dobrze wilgotna . Jak już poukładasz nasiona to przykrywasz je folią albo jakąś reklamówką i odstawiasz w ciepłe miejsce ( musi być w miarę szczelnie przykryte żeby dobrze zaparowało ) . To wszystko pięknie zaparuje i po 24 godz pierwsze nasiona powinny już mieć kiełki . Niektóre nasiona mogą mieć problem z " wbiciem " korzenia w ziemię ale wtedy robisz w podłożu małą dziurkę i wkładasz tam korzonek i wszystko jest ok . Jak już wszystkie będą miały listki na wierzchy to odkrywasz ( można też wcześnie lekko uchylać żeby wpadało powietrze Mi ta metoda wychodzi najlepiej bo siałem już różnymi sposobami i różnie to bywało a tutaj masz prawie 100 % wschodów ( bynajmniej tak jest u mnie )
- czarny07
- 100p
a ja zamówiłem adenium sadzonkę z Tajlandii nie wy3małem z deczka siew siewem ,ale sadzonka dość tanio mnie wyszła bo namówiłem jeszcze kogoś
- eikoden
Albinos ze wstydu się różowi
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
he he normalnie słodki cukiereczek, szkoda że nie ma patentu na utrzymanie go przy życiu w takiej formie jakiej jesteikoden pisze:Albinos ze wstydu się różowi
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
A wystarczyłby jeden zielony listek, najwyżej albilos nie rósłby, ale z zielonum listkiem to nie byłby już albinos.galaxy pisze:he he normalnie słodki cukiereczek, szkoda że nie ma patentu na utrzymanie go przy życiu w takiej formie jakiej jesteikoden pisze:Albinos ze wstydu się różowi
- eikoden
Ja nie mam za bardzo roślinki na której mógłbym zaszczepić tego albinos-a.
Ale jak by ktoś miał warunki i chęci do spróbowania to wyślę go na swój koszt... oczywiście jak jeszcze trochę podrośnie...
[Pierwszeństwo ma Akwelan]
Musze znaleźć swoje zeszłoroczne wpisy by sprawdzić ile mój poprzedni albinos rósł..
Jedno jest pewne tamten nie zmieniał barwy na różową
Ehh Czarny pochwal się jak już dostaniesz, średnio patrząc po wpisach paczki z Tajlandii idą 5 dni
Ale jak by ktoś miał warunki i chęci do spróbowania to wyślę go na swój koszt... oczywiście jak jeszcze trochę podrośnie...
[Pierwszeństwo ma Akwelan]
Musze znaleźć swoje zeszłoroczne wpisy by sprawdzić ile mój poprzedni albinos rósł..
Jedno jest pewne tamten nie zmieniał barwy na różową
Ehh Czarny pochwal się jak już dostaniesz, średnio patrząc po wpisach paczki z Tajlandii idą 5 dni
- czarny07
- 100p
spoczko zakochałem się od pierwszego wejrzenia ... normalnie bym nie kupił ale taka fajna gruba ta sadzonka i wygląda jakby nie była wcale przycięta bo ma pięć gałązek u góry i 2 są na samym czubku ,ciekawe jak szybko puści listki.5 dni powiadasz? ehhh poczekam nawet i więcej niby 2letnia to ciekawe czy zakwitnie? szału sie nie spodziewam pewnie standard-różowe.Powiem Ci że nie dość że różowe to Twoje adenium to jeszcze w porównaniu do tych normalnych jest grubsze
- eikoden
No dokładnie proces różowienia postępuje... może wstydzi się właśnie nadwagi