Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

korci mnie żeby już siać ale chyba nie warto skoro mam taką temp w pokoju...
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak do 17 to powinny dać radę oby mniej nie było . Dodam jeszcze że u mnie na na 11 Arabica wszystkie wykiełkowały tylko chyba jedna siewka padła . :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

wysiałam wczoraj swoje, tym razem na inne podłoże i przysypałam dosłownie warstwą 1mm podłoża. Stoją w szklarence 26*C, jak nie wzejdą to już nie wiem gdzie jest błąd.
.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

eikoden pisze: 1. Najwięcej siewek otrzymałem metodą przemo i najszybciej rosną !!
Metodą przemo, czyli jaką?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Farel pisze:
eikoden pisze: 1. Najwięcej siewek otrzymałem metodą przemo i najszybciej rosną !!
Metodą przemo, czyli jaką?
przemo1413 pisze: Jak już mowa o sianiu moją metodą czyli kładziemy nasionko na podłoże i na to dajemy folię to dodam jeszcze tyle że ja moczę od 8 do 12 godzin ( zależy kiedy sobie o nich przypomnę :D ) Moja pierwsza partia już prawie w całości wykiełkowała albo już ma spore kiełki a reszta czyli coś koło 20 % już pewnie szlak trafił ale i tak jest dobrze bo nasiona miałem za pół darmo :) w najbliższych dniach będę wysiewał Adenium Arabica i za jakiś miesiąc pozostałe nasiona Adenium czyli coś koło 200 :)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Czyli moczysz nasiona (ja moczę od 8 do 12 godzin) i kładziesz je na podłoże i nie przykrywasz ziemią . Wiadomo ziemia wcześnie przygotowana musi być dobrze wilgotna . Jak już poukładasz nasiona to przykrywasz je folią albo jakąś reklamówką i odstawiasz w ciepłe miejsce ( musi być w miarę szczelnie przykryte żeby dobrze zaparowało ) . To wszystko pięknie zaparuje i po 24 godz pierwsze nasiona powinny już mieć kiełki . Niektóre nasiona mogą mieć problem z " wbiciem " korzenia w ziemię ale wtedy robisz w podłożu małą dziurkę i wkładasz tam korzonek i wszystko jest ok . Jak już wszystkie będą miały listki na wierzchy to odkrywasz ( można też wcześnie lekko uchylać żeby wpadało powietrze :) Mi ta metoda wychodzi najlepiej bo siałem już różnymi sposobami i różnie to bywało a tutaj masz prawie 100 % wschodów ( bynajmniej tak jest u mnie ;:215 ) ;:333
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

a ja zamówiłem adenium sadzonkę z Tajlandii :wit nie wy3małem z deczka siew siewem ,ale sadzonka dość tanio mnie wyszła bo namówiłem jeszcze kogoś :)
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albinos ze wstydu się różowi ;:219

Obrazek
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

eikoden pisze:Albinos ze wstydu się różowi ;:219
he he normalnie słodki cukiereczek, szkoda że nie ma patentu na utrzymanie go przy życiu w takiej formie jakiej jest :(
bezczegos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2012, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

galaxy pisze:
eikoden pisze:Albinos ze wstydu się różowi ;:219
he he normalnie słodki cukiereczek, szkoda że nie ma patentu na utrzymanie go przy życiu w takiej formie jakiej jest :(
A wystarczyłby jeden zielony listek, najwyżej albilos nie rósłby, ale z zielonum listkiem to nie byłby już albinos. :(
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie mam za bardzo roślinki na której mógłbym zaszczepić tego albinos-a.

Ale jak by ktoś miał warunki i chęci do spróbowania to wyślę go na swój koszt... oczywiście jak jeszcze trochę podrośnie...
[Pierwszeństwo ma Akwelan]

Musze znaleźć swoje zeszłoroczne wpisy by sprawdzić ile mój poprzedni albinos rósł..

Jedno jest pewne tamten nie zmieniał barwy na różową ;:oj

Ehh Czarny pochwal się jak już dostaniesz, średnio patrząc po wpisach paczki z Tajlandii idą 5 dni :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

spoczko zakochałem się od pierwszego wejrzenia ... normalnie bym nie kupił ale taka fajna gruba ta sadzonka :) i wygląda jakby nie była wcale przycięta bo ma pięć gałązek u góry i 2 są na samym czubku ,ciekawe jak szybko puści listki.5 dni powiadasz? ehhh poczekam nawet i więcej :) niby 2letnia to ciekawe czy zakwitnie? szału sie nie spodziewam pewnie standard-różowe.Powiem Ci że nie dość że różowe to Twoje adenium to jeszcze w porównaniu do tych normalnych jest grubsze :D
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dokładnie proces różowienia postępuje... może wstydzi się właśnie nadwagi ;:oj

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”