Przedplon
Re: Przedplon
Kupiłam łubin na zielony nawóz, kiedy mogę go najwcześniej wysiac i jak to się robi-czy rozrzucic nasiona i zagrabic ? Ziemia u mnie lekka, piaszczysta. Czy ten łubin zdąży wyrosnąc zanim przyjdzie pora na sadzenie pomidorów, bo taki mam plan -najpierw łubin, a po nim pomidory i ogórasy. Kto mi rozjaśni w głowie ?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łubin nia zdąży urosnąć, pomyśl o peluszce lub bobiku, które można wysiewać znacznie wczesniej.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
Łubin-najwcześniej możesz siać w kwietniu. Głębokość siewu 2-6 cm, 20g łubinu na 1m2.
Teraz to możesz siać peluszkę.
Teraz to możesz siać peluszkę.
Dziękuję za porady Rozejrzę się za peluszką a dla łubinu może wymyślę jakieś inne zastosowanie.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na grządki dla warzyw ciepłolubnych, można wysiać gorczycę,urośnie do końca maja.Gorczycę pociąć i rozsypać jako ściółkę-nie warto przekopywać, warzywa posiać,posadzić w gorczycowe rżysko.Gorczyca wzbogaca podłoże w azot,próchnicę i ogranicza występowanie szkodników glebowych.Warzywa c.-pomidor,ogórek,papryka,dynia,cukinia,fasola.W pogotowiu ,widły amerykańskie,gdyby były potrzebne
Pozdrawiam Ewa
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
W miejscu na pomidory posiałem jesienią zeszłego roku jako poplon żyto.
Ładny trawniczek mam teraz
Z tego co się doczytałem powinienem żyto skosić i przekopać.
Pomidory będą nawożone rzędowo, nawozić docelowo będę więc w połowie kwietnia.
Podpowiedzcie proszę:
- kiedy żyto ściąć i przekopać ?
- czy i w jakiej dawce jednocześnie z przekopaniem dać azot (jak już to saletra ?)
- planuję wykonanie badania gleby a próbki będą pobrane przed przekopaniem żyta i zasileniem azotem - pominąć wtedy ten azot przy wyliczaniu dawki nawozu dla nawożenia rzędowego ?
Ładny trawniczek mam teraz
Z tego co się doczytałem powinienem żyto skosić i przekopać.
Pomidory będą nawożone rzędowo, nawozić docelowo będę więc w połowie kwietnia.
Podpowiedzcie proszę:
- kiedy żyto ściąć i przekopać ?
- czy i w jakiej dawce jednocześnie z przekopaniem dać azot (jak już to saletra ?)
- planuję wykonanie badania gleby a próbki będą pobrane przed przekopaniem żyta i zasileniem azotem - pominąć wtedy ten azot przy wyliczaniu dawki nawozu dla nawożenia rzędowego ?
pozdrawiam, Tomek
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
Skoś i przekop, pamiętając o siewie kolejnych gatunków w tym miejscu. Warto pamiętać, że okres między siewami trwa około 3-5 tygodni.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
To chyba pomidorów kolega Tomek nie posadzi jak będzie siał poplony co 3 do 5 tygodni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jak zaraz posieje np gorczycę to własnie będzie pod pomidory w sam raz.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
No to masz racje .Ja tez czasami sieje cos przed , wtedy rosnie znacznie leiej.No ale nie każdemu sie chce.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przeczytałam we wcześniejszych postach, że gryka odchwaszcza glebę. Jakich chwastów można pozbyc się siejąc grykę?
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Pisałam wcześniej o eksperymencie z peluszką jako przedplonem.
Po ponad miesiącu efekt jest średni. Przyczyna - gołębie jednego z sąsiadów Skubańce wyjadają wszystko - każde kiełkujące ziarenko, a tym które wyrosną objadają listki. Trochę peluszki umknęło ich uwadze i te są całkiem spore, niedługo można by je ścinać i przekopać. U mnie nie ma za bardzo czego ścinać, bo masy zielonej jest niewiele. Następnym razem posieję peluszki tylko tyle, ile będę w stanie przykryć agrowłókniną. Tylko takie rozwiązanie uchroni przedplon przed spragnionymi urozmaiconej diety gołębiami. Póki co na zagonek z peluszką wyrzucam wszystkie uschnięte pędy bylin, które obcinam. Może to przechytrzy "ptasiory"?
Po ponad miesiącu efekt jest średni. Przyczyna - gołębie jednego z sąsiadów Skubańce wyjadają wszystko - każde kiełkujące ziarenko, a tym które wyrosną objadają listki. Trochę peluszki umknęło ich uwadze i te są całkiem spore, niedługo można by je ścinać i przekopać. U mnie nie ma za bardzo czego ścinać, bo masy zielonej jest niewiele. Następnym razem posieję peluszki tylko tyle, ile będę w stanie przykryć agrowłókniną. Tylko takie rozwiązanie uchroni przedplon przed spragnionymi urozmaiconej diety gołębiami. Póki co na zagonek z peluszką wyrzucam wszystkie uschnięte pędy bylin, które obcinam. Może to przechytrzy "ptasiory"?
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Spróbuj poprzykrywać obsianą grządkę gałązkami, najlepiej mocno rozrzewionymi. U mnie jest to skuteczne i chroni groch przed ptaszorami. A jak podrośnie gałązki pionizować i będzie miejsce do wspinaczki dla grochu
Pozdrawiam