Chwastnica ,komosa i inne trawy niszczące trawnik
Re: Chwastnica jednostronna
Piotradm - myslę, że to słuszna strategia. No i nie da sie ukryć, że chwastnica to trawa, tylko czy akurat najbardziej pożądana na trawniku
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2012, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ponad miesiąc temu posiałem przy domu trawę gazonową firmy Polgrass na obszarze ponad 1000m2. Niestety nie wiedziałem, że to chwasty rosną i obecnie mam więcej chwaśnicy niż trawy.
Proszę o pomoc czy środek PUMA UNIWERSAL pomoże ? Czy ktoś już stosował ten środek ?
Dzwoniłem na pomoc techniczną producenta, to stwierdzili, żeby wypróbować ten środek na małej powierzchni i przetestować bo może pomóc.
Obecnie jestem załamany bo dużo pieniędzy zostało wydane na trawę. Ręczne wyrywanie chwastu odpada na takim obszarze, bo bym w 10 lat tego nie zrobił.
Środek jest skuteczny na ten chwast, a nie szkodzi ponoć nasionom traw (kostrzewina itp...)
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić mi skuteczność tego środka ??
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Krzysiek
Proszę o pomoc czy środek PUMA UNIWERSAL pomoże ? Czy ktoś już stosował ten środek ?
Dzwoniłem na pomoc techniczną producenta, to stwierdzili, żeby wypróbować ten środek na małej powierzchni i przetestować bo może pomóc.
Obecnie jestem załamany bo dużo pieniędzy zostało wydane na trawę. Ręczne wyrywanie chwastu odpada na takim obszarze, bo bym w 10 lat tego nie zrobił.
Środek jest skuteczny na ten chwast, a nie szkodzi ponoć nasionom traw (kostrzewina itp...)
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić mi skuteczność tego środka ??
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Krzysiek
Cześć jestem nowy, ale widzę, że ze starym problemem.
Z trawnikiem ruszyliśmy pod koniec maja. Właściwie jeszcze do końca trawnik nie został założony, a już pojawiła się na niej ONA - Chwastnica. Przeczytałem całą dyskusję i podjąłem decyzję - WALCZĘ. Pierwsza batalia od dziś. Skoszę nisko, "podziurawię" podłożę, zasieję piaskiem i usiądę z boku aby nie przeszkadzać. W przerwie siedzenia trochę tego dziadostwa powyrywam i odpocznę. Czy moja strategia jest odpowiednia? A jeszcze pozwolę sobie zapytać o środek STOMP 330EC - WARTO w to wchodzić?
Z trawnikiem ruszyliśmy pod koniec maja. Właściwie jeszcze do końca trawnik nie został założony, a już pojawiła się na niej ONA - Chwastnica. Przeczytałem całą dyskusję i podjąłem decyzję - WALCZĘ. Pierwsza batalia od dziś. Skoszę nisko, "podziurawię" podłożę, zasieję piaskiem i usiądę z boku aby nie przeszkadzać. W przerwie siedzenia trochę tego dziadostwa powyrywam i odpocznę. Czy moja strategia jest odpowiednia? A jeszcze pozwolę sobie zapytać o środek STOMP 330EC - WARTO w to wchodzić?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2012, o 13:13
Wcześniej w tym temacie już ktoś się wypowiedział, że środek Stomp również zniszczył trawę, więc odpada.
Ja zastanawiam się nad PUMĄ ale czy ktoś może to stosował ?
Ja zastanawiam się nad PUMĄ ale czy ktoś może to stosował ?
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawy z Iławy - co to wyrosło?
O masz ci los . Czy ziemia była świeżo nawieziona pod ten trawnik? Bo to może w niej były nasiona...
Komosa - łatwy chwast do zwalczenia , każdy preparat na dwuliścienne da radę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lip 2012, o 20:39
Wydaje mi się, że chyba cię oszukali z tą trawą.
Witam,
Dołączam się duchowo i fizycznie do Was. Walczę z tym dziadostwem. Jestem dziś po 2 godz. wyrywaniu tego okazu. Zrobiłem błąd bo 2 dni temu nawoziłem trawnik azotem. Teraz tylko czekam co będzie się działo po intensywnym podlewaniu. Może nie będzie tak źle. Pozdrawiam.
Dołączam się duchowo i fizycznie do Was. Walczę z tym dziadostwem. Jestem dziś po 2 godz. wyrywaniu tego okazu. Zrobiłem błąd bo 2 dni temu nawoziłem trawnik azotem. Teraz tylko czekam co będzie się działo po intensywnym podlewaniu. Może nie będzie tak źle. Pozdrawiam.
Jakiś czas mnie nie było.
Jak walka z nasza ulubiona trawą
U mnie jeszcze wygrabiam resztki, ale generalnie trawnik zieloniutki i mięciutki. To tak dla dodania otuchy - da sie wgrać z tym paskudztwem, ale łatwo nie jest, a wywrywanie ręczne jest konieczne.
Mnie bardzo pomagaja teraz zwykłe stare grabie - robię nimi taką pseudo wertykulację, wygrabiam mnóstwo sianka, resztki chwastnicy się wykruszają, trawnik się napowietrza, ale to bardzo ciężka praca
Jak walka z nasza ulubiona trawą
U mnie jeszcze wygrabiam resztki, ale generalnie trawnik zieloniutki i mięciutki. To tak dla dodania otuchy - da sie wgrać z tym paskudztwem, ale łatwo nie jest, a wywrywanie ręczne jest konieczne.
Mnie bardzo pomagaja teraz zwykłe stare grabie - robię nimi taką pseudo wertykulację, wygrabiam mnóstwo sianka, resztki chwastnicy się wykruszają, trawnik się napowietrza, ale to bardzo ciężka praca
Tak dla sprawdzenia - czy ktoś jeszcze może walczy z chwastnicą?
Zero chwastnicy. A więc walka wygrana, czego i Wam życzę.
Trawniczek czyściutki, ale zagłodzony.Debra pisze:Tak dla sprawdzenia
Podaj N i mg, ślicznie się wyrówna i wybarwi.
ogrod2000 - azot teraz? Nie za późno? Myslałam, że od sierpnia to tylko magnez i fosfor.