Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) - cięcie,formowanie
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Migdałek
A mój 6-7 letni, jak co roku obsypany jest dwoma - trzema kwiatami Siekiera już nad nim wisi
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No pewnie nie pozostaje nic innegonocny_drwal pisze:A mój 6-7 letni, jak co roku obsypany jest dwoma - trzema kwiatami Siekiera już nad nim wisi
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
W tym roku przy remoncie generalnym ogrodu zmienił miejsce stałego pobytu Rośnie obok wiśni japońskich, czeremchy, jabłoni ozdobnej, śliw i głogu. Jak za rok nie zmieni podejścia do spraw związanych z kwitnieniem, to wystosuję pisemną petycję o usunięcie delikwenta na stałe
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
A jak ciąć migdałka białego, który kwitnie dwa razy? W zeszłe lato tak długo dumałam nad tym dylematem, że wreszcie nie obcięłam go wcale . Ciekawe, czy był zadowolony, ale w tym roku już nie dam mu tej radości, trzeba go ciachnąć i już ;:5
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma białego migdałka, jest za to wiśnia ozdobna, która jest nazywana białym migdałkiem potocznie, a sprzedawcy robią na tym kasę. Wiśnia ta ma białe, pełne kwiaty. Nawet ją mam w ogrodzie, ale nie pamiętam nazwy (zerknę w domu). W każdym razie ona właśnie teraz kwitnie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- aleksandra2323
- 500p
A niech to. Kupiłam jako migdałek, który dorasta do metra i kwitnie na wiosnę, a potem w lecie. To ostatnie mogę potwierdzić. Jutro go dokładnie obejrzę, ale nie mam różowego do porównania. A, i jeszcze nie kwinie. Może to jeszcze inna roślina?
- kocica
- Kontakt:
Sprawdziłam i nazywa się ta odmiana wiśnia gruczołkowata - prunus glandulosa Alba Plena, dorasta co najwyżej do 150 cm wysokości . Fajne drzewko swoją drogą, bardzo ozdobne.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- aleksandra2323
- 500p
Idę przekopywać net, wszak mam nowy nabytek , mimo, że ostatnio nic nie kupiłam .
U Ciebie też kwitnie dwa razy? Czy może tniesz po głównym kwitnieniu, więc go nie powtarza ?
U Ciebie też kwitnie dwa razy? Czy może tniesz po głównym kwitnieniu, więc go nie powtarza ?
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Widzę, że ten wątek jest aktywny więc napiszę tutaj. Mam problem z migdałkiem. Opisałam go w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21909 ostatni post więc nie będę dublować. Nie wiem co mam z nim zrobic i czy go przyciąć w tej sytuacji i kiedy? Proszę o pomoc:)
- kocica
- Kontakt:
Aleksandro, tnę po kwitnieniu bo chcę aby wiśnia (migdałek ) zagęściła koronę. Chcę mieć mnóstwo pędów z pięknym białym pióropuszem za jakiś czas.
Camellio, migdałek zawiązuje pąki na zeszłorocznych gałązkach, czyli po przycięciu wypuszcza młode pędy, na których w roku następnym pojawiają się kwiaty.
Nie wiem jak był cięty i czy był Twój w zeszłym roku, ale nieładnie, że sprzedają źle prowadzone drzewka.
Camellio, migdałek zawiązuje pąki na zeszłorocznych gałązkach, czyli po przycięciu wypuszcza młode pędy, na których w roku następnym pojawiają się kwiaty.
Nie wiem jak był cięty i czy był Twój w zeszłym roku, ale nieładnie, że sprzedają źle prowadzone drzewka.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Kocico, problem w tym, że ja też nie wiem czy i jak był cięty... ale chyba raczej będę musiała go przyciąć. Nie wiem tylko, czy to już nie za późno - już dawno wypuścił listki. Tak bardzo chciałam miec migdałka - w sklepie wybrałam tego z wielu - ten był w najlepszym stanie:(kocica pisze:Camellio, migdałek zawiązuje pąki na zeszłorocznych gałązkach, czyli po przycięciu wypuszcza młode pędy, na których w roku następnym pojawiają się kwiaty.
- kocica
- Kontakt:
Camellio, z przycięciem jeszcze poczekaj. Jest wcześnie na takie zabiegi. Przytnij go minimum o połowę w maju. Wypuści młode gałązki i zawiąże na nich kwiatuszki na następny rok.
Tak wygląda korona naszego migdałka szczepionego. Kupiłam go z gołym korzeniem, posadziłam rok temu, przycięłam i jest obsypany pąkami. Jest kilka razy gęściejszy niż rok temu.
Tak wygląda korona naszego migdałka szczepionego. Kupiłam go z gołym korzeniem, posadziłam rok temu, przycięłam i jest obsypany pąkami. Jest kilka razy gęściejszy niż rok temu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.