Liliowce kwitnienia SEZON 2012
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Liliowce 2012
Tzn na które dokładnie?;>
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pacynko lilie i liliowce to dwie różne rośliny.
Lilie mają cebulki a liliowce karpę z palczastych korzeni, która rozrasta się zarówno w szerz jak i wzdłuż.
Im bardziej ma sucho tym bardziej idzie w głąb ziemi.
Lilia natomiast ma drobne korzonki wyrastające z cebuli.
Smolinosy to wg mnie lilie azjatyckie lub "tygrysie" te najpopularniejsze z babcinych ogródków mające kwiaty skierowane do góry.
Pyłek z pręcików ma czarny kolor , stąd ta nazwa.
Ale regionalnie tą nazwą mogą też być określane inne lilie.
Lilie mają cebulki a liliowce karpę z palczastych korzeni, która rozrasta się zarówno w szerz jak i wzdłuż.
Im bardziej ma sucho tym bardziej idzie w głąb ziemi.
Lilia natomiast ma drobne korzonki wyrastające z cebuli.
Smolinosy to wg mnie lilie azjatyckie lub "tygrysie" te najpopularniejsze z babcinych ogródków mające kwiaty skierowane do góry.
Pyłek z pręcików ma czarny kolor , stąd ta nazwa.
Ale regionalnie tą nazwą mogą też być określane inne lilie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Yyy, nie no, lilie od liliowca odróżniam Mam liliowca smolinoska, ale ktoś napisał, ze liliowce to nie smolinoski, wiec ...
Dorka S-66, nie to nie moje smolinoski
Moje smoluszki liście mają liliowców, kwiaty chyba też (jak w końcu zmuszę je do kwitnięcia to się upewnię). Natomiast wydaje mi się, że nie siedzą głęboko. Niestety pewności nie mam i póki co chyba nie powinnam tego sprawdzać. Kiedy zatem? W lipcu np?
Kogra, pisałaś z kolei, że korzenie są głęboko i to dało mi do myślenia. Nic, muszę sprawdzić i tyle.
Pozwolę sobie zacytować z pw boziunię, która napisała, że:
'Smolinosy to potoczna nazwa dla liliowca rdzawego (botanicznego), natomiast liliowce ogrodowe to mieszańce - krzyżówki m.in rdzawych z innymi gatunkami. Różnice są widoczne w kolorze, fakturze płatków, wielkości itd... Nie znam się tak dobrze na liliowcach, przynajmniej z doświadczenia, więc lepiej spytaj pasjonatów i hodowców tych roślin '
I to mnie jednak najbardziej przekonuje. Tzn. to by pasowało.
To jak, zgadzacie się z tą teorią?
Dorka S-66, nie to nie moje smolinoski
Moje smoluszki liście mają liliowców, kwiaty chyba też (jak w końcu zmuszę je do kwitnięcia to się upewnię). Natomiast wydaje mi się, że nie siedzą głęboko. Niestety pewności nie mam i póki co chyba nie powinnam tego sprawdzać. Kiedy zatem? W lipcu np?
Kogra, pisałaś z kolei, że korzenie są głęboko i to dało mi do myślenia. Nic, muszę sprawdzić i tyle.
Pozwolę sobie zacytować z pw boziunię, która napisała, że:
'Smolinosy to potoczna nazwa dla liliowca rdzawego (botanicznego), natomiast liliowce ogrodowe to mieszańce - krzyżówki m.in rdzawych z innymi gatunkami. Różnice są widoczne w kolorze, fakturze płatków, wielkości itd... Nie znam się tak dobrze na liliowcach, przynajmniej z doświadczenia, więc lepiej spytaj pasjonatów i hodowców tych roślin '
I to mnie jednak najbardziej przekonuje. Tzn. to by pasowało.
To jak, zgadzacie się z tą teorią?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może u boziuni tak nazywa się liliowca rdzawego.
A ja właśnie jestem pasjonatką liliowców.
A ja właśnie jestem pasjonatką liliowców.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Wiem wiem, nie kwestionuje Twojej wiedzy, bynajmniej!
Może po prostu jest tak, że w różnych rejonach różnie się mówi na pewne rośliny, może nie zawsze poprawnie. Nic, ja mam pewnie liliowca rdzawego, nazywanego (może poprawnie, może błędnie) u nas smoluchem. O ! Tak sobie już postanowiłam
Dzięki za podpowiedzi !
Może po prostu jest tak, że w różnych rejonach różnie się mówi na pewne rośliny, może nie zawsze poprawnie. Nic, ja mam pewnie liliowca rdzawego, nazywanego (może poprawnie, może błędnie) u nas smoluchem. O ! Tak sobie już postanowiłam
Dzięki za podpowiedzi !
To ja boziunia tzn bozunia
Napisałam, że smolinosy to potoczna nazwa dla liliowca rdzawego, bo taką nazwą określają je np. nasze babcie
Tak to właśnie jest jak się używa potocznych nazw np. śmierdziuszki dla aksamitek czy marcinki dla astrów
W niektórych źródłach też podaje się taką nazwę dla rdzawego http://kwiaty-ogrody.pl/?p=5007
Napisałam, że smolinosy to potoczna nazwa dla liliowca rdzawego, bo taką nazwą określają je np. nasze babcie
Tak to właśnie jest jak się używa potocznych nazw np. śmierdziuszki dla aksamitek czy marcinki dla astrów
W niektórych źródłach też podaje się taką nazwę dla rdzawego http://kwiaty-ogrody.pl/?p=5007
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Ha! A jednak ;D Smolinos Bozunia
Ja tam uwielbiam te potoczne nazwy wiejskie! Moim zdaniem nawet powinno się je znać
Czyż to nie brzmi uroczo...
Ja tam uwielbiam te potoczne nazwy wiejskie! Moim zdaniem nawet powinno się je znać
Czyż to nie brzmi uroczo...