Mahonia pospolita

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
beacia41
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2012, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: co to za krzak?

Post »

serdecznie dziękuję za odpowiedź ale w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie - doczytalam się że owoce mahonii są jadalne, czy ktoś juz je próbowal? i kiedy? bo doczytalam że dojrzewają we wrześniu a te na moim krzaczku juz są ciemne. Czekac do września, października ze zrywaniem czy juz teraz zrobic jakiś dżemek?
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: co to za krzak?

Post »

No dżemiku to raczej nie zrobisz,owoce są jadalne owszem,ale muszą być naprawdę dojrzałe.
Ale w smaku są kwaśne,nadają się najlepiej jako dodatek do wyrobu wina,albo galaretki.
Kwiaty to resztki Raju.
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Re: Mahonia Pospolita

Post »

Witam. Ja również dziś posadziłem mahonię. Nie wiem, czy się przyjmie, ale była kopana na likwidowanych ogródkach. Strasznie ciężko było wykopać roślinkę. Posadziłem trochę w cieniu, ale na słabszej glebie pisakowej. Roślinki zakopywałem dość głęboko. Czy jest szansa na przyjęcie? A kilka posadziłem, na lepszej glebie, ale tam jest prawie cały dzień słoneczko więc chyba to był błąd?
Fajny kwiatek i pszczółki chyba lubią mahonię. Ale czy coś będzie na wiosnę, dam znać. :D
kalopanax
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mahonia nie lubi przesadzania
Przytnij ją mocno
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kalopanax dobrze radzi, przytnij bo osłabiony przesadzaniem system korzeniowy nie zdoła utrzymać całej rośliny. Ucięte tegoroczne pędy możesz od razu w domu rozmnożyć.
Po cięciu pewnie nie zakwitnie ale ma większe szanse na przyjęcie w nowym miejscu. Te posadzone na słonecznym stanowisku musisz podlewać, zwłaszcza latem.
Ja swoją machonię trzy lata temu cięłam bardzo drastycznie bo za bardzo się rozrosła, już pomału zaczyna dorastać do poprzednich rozmiarów.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Przed zimą nie tnij tej mahonii, do ukorzenienia potrzebuje nadziemnej części, byle nie nadmiernie rozrośniętej w stosunku do korzenia.Wtedy można nieco zredukować.Zostaw jak jest, zobaczysz wiosną gdzie wybijają pędy i ewentualnie przytniesz wtedy.Zimozielone tnie się wiosną lub późnym latem.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Comcia ma rację. Po przesadzeniu roślina ma zachwianą równowagę między korzeniami i częścią nadziemną. Koniecznie trzeba przyciąć część nadziemną i to teraz a nie jak ruszą soki. Najstarsze pędy wytnij w całości, pozostałe może trzeba skrócić ale trudno poradzić nie widząc krzaka. W pierwszym roku może słabo rosnąć ale powinna się przyjąć. Zadbaj o wilgoć do mrozów, to bardzo wazne.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Roślina zimozielona nie wchodzi w stan zimowego spoczynku, soki krążą w zimie, zwalnia tylko nieco metabolizm.Idealnie byłoby bez przycinania posadzić sadzonki do donicy i postawić w chłodnym, względnie jasnym miejscu zabezpieczonym przed mrozem.Roślina należy do trudno ukorzeniających się i wykopywana jesienią powinna być sadzonkowana w doniczkach do czasu ukorzenienia.Odrosty kopane wiosną można posadzić od razu w grunt w cieniste miejsce.Po ukorzenieniu ewentualnie przesadzić z bryłą ziemi w jaśniejsze nieco miejsce gdyż wtedy lepiej kwitnie.
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Dzięki za porady ,ale widzę ,że chyba marne szanse na moje mahonie. ;:223 .Ja posadziłem pojedyncze roślinki ,bo inaczej nie mogłem oderwać od krzaczka ,tak były przyrośnięte.I nie każda ma korzeń .Starałem się wkopać ,jak najgłębiej.Pewnie zostawię tak jak jest ,a na wiosnę na kompost :;230 A szkoda ,bo ładna amerykańska :;230 .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Marek Podlaskie pisze:ale na słabszej glebie pisakowej.
Sadziłem tylko młode roślinki i nie nie mialem doświadczeń przy przesadzaniu starszych, ale jedno pewne- machonia ma słaby system korzeniowy i wymaga podłoża wilgotnego; z tego też powodu wybiera cień. Na luźnej glebie, przynajmniej z początku, więcej dbaj o podlewanie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Witam.Dzięki za radę ,ale już chyba w tym roku nic nie zrobię.Jak się nie przyjmą ,to jeszcze kolega ma u siebie.Z podlewaniem to problem ,gdyż posadzona na polu ,przy pasiece ,a tam z woda trochę krucho.Szkoda ,bo dziś oglądałem ,to ma super zielone listki.
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p
Od: 19 wrz 2013, o 08:59

Re: Mahonia

Post »

Na nowej działce za stertą zarośniętego kompostu znalazłem mahonie :) Zarośnięta chwastami przycupneła pod płotem i przeszła na pole za działką. "Odkopałem" ją, podniosłem z ziemi za płotem przeplotłem uciekinierów przez oczka siatki i ogólnie postawiłem na nogi podwiazując część gałazek do płotu. Zamysł był taki żeby zasłonić czymś zardzewiały płot i posadzić winobluszcz, więc "znaleziona" mahoni będzie chyba jak najbardziej na miejscu. Pytania
- czy przeplatanie przez siatke to dobry pomysł na przyszłość (moze woli rosnać puszczona wolno)
- czy z winobluszczem nie bedą sobie przeszkadzać (płot długi a mahonia na krótkim odcinku i sprinterem też nie jest)

aha rośnie pod wiśnią, ale raczej w słońcu południowa wystawa, wieczorem wstawie fotke.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Re: Mahonia

Post »

Karlosie,przecież to piękny zimozielony krzew-posadź go na wiosnę,żeby go było widać,a siatkę przysłoń pnączem,nawet jednorocznym.
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”