Hmmm, polmonologu, gdzieś w polskim tłumaczeniu
zgubiło się zasadnicze zdanie raportu:
" On average, reporting countries tested for 218 different pesticides.
In total, residues of 354 different pesticides were found in measurable quantities in fruit and vegetables, while in cereals residues of 72 different pesticides were observed. "
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_loc ... 667778.htm
raport Inspekcji Sanitarnej pisze:W raporcie stwierdzono, że większość próbek jest zgodna z ustanowionymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami środków ochrony roślin (MRLs) oraz zarekomendowano dalszy postęp w zbieraniu danych koniecznych do oceny narażenia na pestycydy.
????
Skoro tylko w 72 próbkach, reszty pestycydowe były w normie,
a przekroczenia zawartości reszt pestycydowych wykryto w 354 próbkach owoców, warzyw i zbóż, to trudno mi uwierzyć, że " większość próbek jest zgodna z ustanowionymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami środków ochrony roślin"
Bo z mojej matematyki wynika, że "na 1 jabłko dobre, przypada 5 jabłek zatrutych" - to przenośnia.
A tych 5" jabłek" powinno być wycofane z obrotu gospodarczego, jako niespełniające unijnych przepisów zawartości reszt pestycydowych.
Jako - trujące. Vide - poniżej.
( - Eriksson P (1997). Developmental neurotoxicity of environmental agents in the
neonate. Neurotoxicology.18 (3), pp719-726.
- Guillette E A, Meza M M, Aquilar M G, Soto A D, Enedina I (1998). An
anthropological approach to the evaluation of preschool children exposed to
pesticides in Mexico. Environmental Health Perspectives, 106, pp347-353.
- Rudant J, Menegaux F, Leverger G, i wsp.: Environ Health Perspect. 2007 Dec;115(12):1787-93.
- Gerard Jonderko, Czesław Marcisz Health risk in men caused by crop protection chemicals
itd. itp.
-
to są dane z medycznych programów badawczych, a nie z bajki Zielonych)
Małe zdanie zgubione w tłumaczeniu, a jakże zmieniające kontekst i wymowę raportu EFSA.
Chyba bardziej, niż moje nieudolne tłumaczenie.