Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Ania D. pisze:Grania, zagłodzona roślina nie będzie w stanie wydać wielu liści. Dynie najpierw budują masę liściową, potem zaczynają wydawać kwiaty. Zwykle zaczynają od męskich, ale niektóre odmiany mają na początku żeńskie. Dynia, która nie ma pokarmu, nawet jeśli będzie miała kwiaty żeńskie, to albo nie utrzyma owocu albo będą one małe. Podstawą dla dobrego rozwoju dyni jest pokarm, pokarm, pokarm. Dynia osiąga czy może osiągać wielkie rozmiary, pędy niektórych odmian mogą mieć i kilkanaście metrów. Nie da się tego osiągnąć gdy ziemia jest wyjałowiona. Dynia, która ma wydać dobry plon musi najpierw zbudować odpowiednią masę liściową, bez tego nie ma co liczyć na konkretne zbiory.
rcu
No to mam nadzieję, że moje niektóre jednak dadzą konkretny plon, bo zaczynałam się martwić, czy nie mają za dobrze i nie poszły w liście - pędy długie, liście wielkie, busz, że ledwo tam mi się udało wejść (z tydzień temu), ale jakoś mało owoców. Widać pąki, ale rośliny rosną i rosną, a pąki jakoś słabo się rozwijają :roll: Może niektóre tak mają, że muszą najpierw duuuuuże urosnąć (mam tam Sibley, B. Buttercup i J. P. Banana) - jakiś podłużny, wrzecionowaty owoc tam jakiś czas temu widziałam, ale generalnie w porównaniu do Hokkaido i Solora to nędza, póki co :roll: Dziś chyba pójdę na zwiady, może mi się uda tam dostać :lol:
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominikams - jeśli sa przeazotowane to może być problem z owocami (roślina wtedy idzie w zieloną masę). Bądźmy jednak dobrej myśli. Mi Muscate de Provence urosło olbrzymie i dopiero teraz jakieś kwiatki się pojawiają. A posadziłam na miejscu gdzie leżała pryzma obornika do rozparcelowania. :wink:

Tula, moja to pewnie z wolnego zapylenia (z akcji), więc wydłużyła się. Ale "podstawę" mam pewnie taką jak Twoja, tyle, że Ty masz oryginał. :wink:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No właśnie nie wiedziałam, czy dynie lubią być przeazotowane :lol: Bo zalecane dawki na opakowaniu azofoski są dla dyń duuuuuuuuże. Moje ubiegłoroczne niewielkie doświadczenia z dyniami potwierdzają to, co napisała Ania - słabo karmiona dynia owoców nie wyda :roll: Moje podsypałam trochę nawozem (kurzak się skończył), a w ogóle to rosną chyba na dość niezłej, wilgotnej,glebie, na agrowłókninie. Zobaczymy, w razie czego wyciągnę wnioski na przyszłość :wink:
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Chciałbym się podzielić pewnym spostrzeżeniem, chociaż wydaje mi się to dziwne :roll:. W zeszłym roku miałem jedną roślinę Atlantic Giant, która nie chciała wiązać owoców - wszystkie zawiązki odpadały, pomimo ręcznego zapylania. Krzak rósł na 'gołej' ziemi, podobnie jak Hokkaido (ta wiązała owoce bardzo dobrze). Któregoś dnia olbrzymie pędy Atlantic zaczęły wychodzić za płot, na trawę. Pierwszy owoc, który się tam zawiązał urósł do kilku kilogramów, po czym został przez kogoś zerwany :). Skłoniło mnie to do wykonania próby w tym roku - pierwszy zawiązek, tradycyjnie odpadł po kilku dniach. Co innego z drugim, pod który podłożyłem warstwę świeżej trawy (zanim to zrobiłem zaczął się robić miękki, ale od dwóch dni widzę, że się 'utwardził' i rośnie). Czy spotkał się ktoś z podobnym zjawiskiem?
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eryk-kum ,ja miałam w zeszłym roku tak z melonową.Wytwarzała pędy i nic nie wiązała a jak przeszła przez siatkę do sąsiada na trawę i półcień ,urosła ok 37kg i to w szybkim tempie.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zeszłym roku miałem melonową. Rosła na kompoście i pierwszy owoc zawiązała i nie opadł a następne owoce gniły.Tez moja ważyła ok37kg. Teraz mam Big max i ona zawiązała pierwsze owoce już są wielkości dużego jabłka.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tula, na drugim zdjęciu masz Carnival F1. Dynia bardzo fajna, właśnie rozkroiłam jej ostatni owoc.
SandraABC, z tego co piszesz wydaje się, że dynie dostały ogromne ilości nawozu. Warto przyjrzeć się roślinom i ocenić, jak wyglądają. Jak wyglądają liście - czy są zielone, zdrowe, czy pojawiają się na nich żółtawe przebarwienia. Jakie są dzienne przyrosty pędów, jak jest z pojawianiem się kwiatów. Do tego ważne jest miejsce, gdzie dynie rosną - czy blisko nie ma dużych roślin, które podkradają wodę i składniki odżywcze. Jaka jest ziemia - czy przesycha, czy jest ciąle mokra.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Tula, zgadzam sie z Anią to acorn - bardzo smaczny ;:173
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O! To pewnie z mieszanki dyniek z Akcji ! A ja myślałam, że to któraś z mieszanki ozdobnych. Śliczna jest :)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

brzoskwinka
Po obejrzeniu Twojego zdjęcia jestem pewna, że mam takową dynie u siebie, ma taki sam kolor skórki i ma taką samą końcówkę dupki, pozostałą po przekwitniętym kwiatku. Na paczce z moimi nasionkami było napisane, że to odmiana ambar, półkrzaczasta i z bardzo dużą zawartością suchej masy, oraz z wyjątkowo mocno pomarańczowym miąższem i owocami o wadze od 2 do 4 kg. Zresztą porównaj, choć moja jest w tej chwili jeszcze maleńka
Obrazek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i masz babo placek ;:219 :wink:
Poczekamy i zobaczymy... Część nasion kupiłam, część z akcji - więc mają prawo być niespodzianki.

ambar i hubbard mają coś wspólnego? ;:173
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Ambar jest bardziej okrągła a hubbard "jajowata".
http://cucurbitophile.fr/var/0200/var.php
Jeśli nasiona są z akcji to jest to mieszanka .
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za link. Rzuciłam okiem i mi to wyglada na black hubbard, oczywiście jeśli spomarańczowieje. :;230
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”