Iglaki i inne drzewa i krzewy w donicy- uprawa, ZIMOWANIE
- topsin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy iglaka w donicy należy zimą zabezpieczyć przed mrozami ?
Zgadzam się z kolegą śnieg działa na rośliny jak "kołderka" nawet bardzo wrażliwe odmiany roślin wytrzymują pod śniegiem bez okrywania( no chyba że miejsce jest bardzo przewiewne).
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za odpowiedź i powiem tak, ja się mniej martwię o resztę roślinek na działce, no może o prósznik i o to, że mój pies zdepcze jakieś skarby ukryte pod śniegiem . Kiedyś okryłam prósznik, a wiosną było po nim:( Teraz znów próbuję. Jakbym miała takie piękne góry i dolinki, jak Tadeusz byłabym jeszcze bardziej spokojna . A tak na marginesie piękny masz ogród Tadeuszu . Oglądałam dzisiaj Twój wątek, ale niestety nie zdążyłam dojść do końca, jak dokończę na pewno dam się zauważyć
Ale wracając do tematu, moje dzieci odśnieżały chodnik i duże co nieco wrzuciły na trawnik i tego sie obawiam, czy nie jest iglakom zbyt ciężko A kołderką oczywiście ciszę się jak wszyscy uczestnicy naszego forum ale między nami mówiąc wystarczyłaby kołderka, ale po coż znowu taaaka pierzyna
Ale wracając do tematu, moje dzieci odśnieżały chodnik i duże co nieco wrzuciły na trawnik i tego sie obawiam, czy nie jest iglakom zbyt ciężko A kołderką oczywiście ciszę się jak wszyscy uczestnicy naszego forum ale między nami mówiąc wystarczyłaby kołderka, ale po coż znowu taaaka pierzyna
Moje iglaki sa brazowe!
Wlasnie przeczytalam trzynascie stron o brazowiejacych tujach.
Moje sa cale brazowe przynajmniej trzy. Dwa wieksze brazowieja od srodka i znacznie wolniej.
Trzymalam je na balkonie. Nie nawozilam, bo wyczytalam, ze lepiej zeby tylko podlewac skoro w doniczce. Jakis czas temu przesadzilam dwie do ziemi, ale sa nadal brazowe.
Zastanawiam sie czy one w ogole zyja?
A te ktore brazowieja od srodka to opryskac Topsinem i czy to mozna kupic wszedzie czy tylko w Polsce moze znacie szwajcarski odpowiednik.
Dolaczam zdjecia iglakow.
Moje sa cale brazowe przynajmniej trzy. Dwa wieksze brazowieja od srodka i znacznie wolniej.
Trzymalam je na balkonie. Nie nawozilam, bo wyczytalam, ze lepiej zeby tylko podlewac skoro w doniczce. Jakis czas temu przesadzilam dwie do ziemi, ale sa nadal brazowe.
Zastanawiam sie czy one w ogole zyja?
A te ktore brazowieja od srodka to opryskac Topsinem i czy to mozna kupic wszedzie czy tylko w Polsce moze znacie szwajcarski odpowiednik.
Dolaczam zdjecia iglakow.
Re: Moje iglaki sa brazowe!
Toż to już mumie
A to zielone głodne. Ale teraz nie pora na nawożenie.
A to zielone głodne. Ale teraz nie pora na nawożenie.
Ha, założyłem że dziury w tych wiaderkach to oczywiste... być może byłem w błędzie.
Dziekuje za odpowiedzi. Czyli brazowe mumie moge juz wyrzucic jak rozumiem.
Bylam w duzym sklepie ogrodniczym i znalazlam tylko cos ogolnego na grzyby, rdze,maczniakaitp
nie wiem czy ktos zna Maag. Taki wlasnie srodek znalazlam.
A te w blaszanych donicach nie maja odplywu. Moze lepiej przesadzic je do gruntu?
jeśli nie moge ich nawozic, a tak zrozumialam po przeczytaniu troszke o pielegnacji, ze na jesieni nie nawozic, to jak moge im pomoc.
Boje sie ze zbrazowieja jak te mniejsze iglaczki.
Bylam w duzym sklepie ogrodniczym i znalazlam tylko cos ogolnego na grzyby, rdze,maczniakaitp
nie wiem czy ktos zna Maag. Taki wlasnie srodek znalazlam.
A te w blaszanych donicach nie maja odplywu. Moze lepiej przesadzic je do gruntu?
jeśli nie moge ich nawozic, a tak zrozumialam po przeczytaniu troszke o pielegnacji, ze na jesieni nie nawozic, to jak moge im pomoc.
Boje sie ze zbrazowieja jak te mniejsze iglaczki.
Czyli utopione.
A na to bym nie wpadł. Posadzić do gruntu, może przeżyje...
A na to bym nie wpadł. Posadzić do gruntu, może przeżyje...
No i widzisz te ktore piszesz utopione czyli te bez odplywu w donicach jeszcze zyja i sa zielone, tamte brazowe mialy odplywy w donicach , a zbrazowialy.
Czy przesadzenie ich teraz do gruntu moze im zaszkodzic?
Prosze o rade, zeby uratowac te co sa zielone.
Czy przesadzenie ich teraz do gruntu moze im zaszkodzic?
Prosze o rade, zeby uratowac te co sa zielone.
Ach przepraszam, napisales zeby przesadzic.
Juz sie robi.
Juz sie robi.
Niedawno zostałam obdarowana iglakami - są niewielkie i były do tej pory trzymane w doniczkach w szkołce drzewek. Są to:
jałowiec chiński Stricta
świerk biały Conica
świerk biały Laurin
świerk pospolity Echiniformis
żywotnik zachodni Miky
berberys
Chciałabym je w najbliższym tygodniu posadzić na balkonie w drewnianej skrzynce balkonowej wyłożonej od wewnątrz specjalną folią i oczywiście wypełnionej odpowiednim podłożem Zdaję sobie sprawę że nie wszystkie z tych drzewek nadają się na balkon, ale kiedy zaczną się rozrastać zostaną przewiezione do dziaków na wieś
Jako że wcześniej na moim balkonie nie miałam iglaków stąd moje pytanie - co zrobić z nimi zimą? Jako że będą zasadzone w ziemi w drewnianej skrzyni, to ocieplanie donic raczej nie wchodzi w grę. Myślałam by okryć je agrowłókniną, ale nie wiem czy to wystarczy Może na wierzchu wyłożyć dodatkowo przed mrozami grubszą warstwę kory....
jałowiec chiński Stricta
świerk biały Conica
świerk biały Laurin
świerk pospolity Echiniformis
żywotnik zachodni Miky
berberys
Chciałabym je w najbliższym tygodniu posadzić na balkonie w drewnianej skrzynce balkonowej wyłożonej od wewnątrz specjalną folią i oczywiście wypełnionej odpowiednim podłożem Zdaję sobie sprawę że nie wszystkie z tych drzewek nadają się na balkon, ale kiedy zaczną się rozrastać zostaną przewiezione do dziaków na wieś
Jako że wcześniej na moim balkonie nie miałam iglaków stąd moje pytanie - co zrobić z nimi zimą? Jako że będą zasadzone w ziemi w drewnianej skrzyni, to ocieplanie donic raczej nie wchodzi w grę. Myślałam by okryć je agrowłókniną, ale nie wiem czy to wystarczy Może na wierzchu wyłożyć dodatkowo przed mrozami grubszą warstwę kory....
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Więc może odwrotnie - może są przesuszone? Za mało podlewane?paris pisze:No i widzisz te ktore piszesz utopione czyli te bez odplywu w donicach jeszcze zyja i sa zielone, tamte brazowe mialy odplywy w donicach , a zbrazowialy.
.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moze. Na razie czekam czy przezyja w gruncie. Podlewam.
Ale jest jeszcze jedno kot. Widzialam ze sie kreci przy jednym drzewku. Nie wiem czy to nie jego sprawka.
Ale jest jeszcze jedno kot. Widzialam ze sie kreci przy jednym drzewku. Nie wiem czy to nie jego sprawka.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Paris - to co masz w gruncie... Mirek już napisał - nie ma szans na uratowanie
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;