Pomidory 2 na 1 :)
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz, jeszcze tylko jedno pytanko Czy pomidory wegetatywne też można prowadzić tym systemem? Bo tak naprawdę, na 100% pewna jestem tylko Kozulowych 36 i 37. Resztę będę sadzić po raz pierwszy i nie wiem jakie są, wyjąwszy 2 gatunki o których wiem, że są generatywne .
- wisia7
jode22 ,ja wszystkie pomidory tak sadziłam , a miałam 60 różnych odmian.
Jolu
Chyba wisia7 ma rację, choć sporo będzie zależeć od klasy gleby i nawożenia. Ja ub. roku oprócz Sławy Nadrenii miałem posadzone podwójnie swoje Mata Hari i malinowa koktajlówkę .
Mata Hari to wybitnie wegetatywny pomidor ale jego ciągnie bardzo do góry więc i jemu nie przeszkadzało podwójne nasadzenie
To jest właśnie taki duet w trzy tygodnie po wysadzeniu
Celowo pisałem , że ten sposób nadaje sie tylko dla niektórych odmian, bo zdaje sobie sprawę, że są dzialkowicze gospodarujący na glebach I , II czy III klasy a na takiej glebie każdy pomidor będzie miał bogatsze ulistnienie, a zwłaszcza wegetatywny.
Poza tym, z tego co wiem Ania Rusałka sadziła swoje pomidory nie zwracając uwagi jaki ich charakter i też Jej to nie przeszkadzało w uprawie.
Mój pomysł wcale nie jest nowy. Wiadomo mi, że nawet w uprawach na sztucznych podłożach praktykuje się sadzeniu dwóch pomidorów w jednym oczku
Chyba wisia7 ma rację, choć sporo będzie zależeć od klasy gleby i nawożenia. Ja ub. roku oprócz Sławy Nadrenii miałem posadzone podwójnie swoje Mata Hari i malinowa koktajlówkę .
Mata Hari to wybitnie wegetatywny pomidor ale jego ciągnie bardzo do góry więc i jemu nie przeszkadzało podwójne nasadzenie
To jest właśnie taki duet w trzy tygodnie po wysadzeniu
Celowo pisałem , że ten sposób nadaje sie tylko dla niektórych odmian, bo zdaje sobie sprawę, że są dzialkowicze gospodarujący na glebach I , II czy III klasy a na takiej glebie każdy pomidor będzie miał bogatsze ulistnienie, a zwłaszcza wegetatywny.
Poza tym, z tego co wiem Ania Rusałka sadziła swoje pomidory nie zwracając uwagi jaki ich charakter i też Jej to nie przeszkadzało w uprawie.
Mój pomysł wcale nie jest nowy. Wiadomo mi, że nawet w uprawach na sztucznych podłożach praktykuje się sadzeniu dwóch pomidorów w jednym oczku
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Bardzo dziękuję za wyraźne zdjęcia: zrozumiałam Ja idę bardziej w ogród ozdobny, więc ze znajomością nomenklatury warzywniczej jestem na bakier...aktualnie usiłuję ogarnąć umysłem rozróżnienie na pomidory generatywne i wegetatywne
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Wisia7, w jakiej odległości rosły Twoje pomidory? Albo w jakiej odległości stały paliki?
forumowicz z tego co pamiętam ma rzędy co 60 cm, a u Ciebie chyba szerzej?
forumowicz z tego co pamiętam ma rzędy co 60 cm, a u Ciebie chyba szerzej?
- wisia7
U mnie też około 60cm między rzędami i 60cm między palikami w rzędzie, a sadziłam na mijankę.
-
- 500p
- Kontakt:
Wisia, dziękuję za odpowiedź. To przez mijankę wydają się być posadzone luźniej.
forumowicz dziękuję za pw
forumowicz dziękuję za pw
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Może ja troszku pomogę
Z moich obserwacji (tamtegorocznych) wynika że:
Stupice - nadaje się do sadzenia 2w1, jest dość wątły, ma mało liści, i średniej wielkości wooce, ale to już powiedziane..
Sweet Yellow - byłam z niego strasznie zadowolona, duże żółto-pomarańczowe owoce, pyszne, średnio ulistnione, dość wysokie, ale jak już dolne grona zawiążą owoce, to ponad 1,5m raczej nie przebiją, zwłaszcza przy prawidłowym ogłowieniu Więc myślę że przy dobrym odżywianiu dwa przy jednym spokojnie sobie poradzą
Black cherry - mocno bujny, ale zaryzykować można, tak samo z Black Krimm
Isis Candy - mocno ulistniony, bujny, uwielbia się rozrastać, i ciężko go upilnować, dość porządnie chyciła się na nim późno zaraza u mnie, więc myślę że przy jednym paliku jedna sztuka wystarczy Ale owoce pyszne, cukierkowe, choć dość długo dojrzewają
Red star - lubi się krzewić, ale nie jest zbyt gęsty więc przy dobrej obserwacji można by go upilnować, za to jest pierońsko wysoki, słupek przerósł o 30cm .. :p Myślę, że wyrósł by bez przeszków na ponad dwa, w tunelu na pewno! Dość wczesny
Sweet Orange - też lubi się rozrastać, liście gęste, mocne, dość bujna roślina i bardzo wysoka, z plonem jaki można "wycisnąć" z jednego krzaka wystarczyło by sadzenie jednej sztuki przy paliku. Ale może zaryzykować i dopilnować warto? No ja już nie wiem, ale polecała bym 1 do jednego )
Dobrej nocki wszystkim, i wątek zapisze, bo ciekawy
Z moich obserwacji (tamtegorocznych) wynika że:
Stupice - nadaje się do sadzenia 2w1, jest dość wątły, ma mało liści, i średniej wielkości wooce, ale to już powiedziane..
Sweet Yellow - byłam z niego strasznie zadowolona, duże żółto-pomarańczowe owoce, pyszne, średnio ulistnione, dość wysokie, ale jak już dolne grona zawiążą owoce, to ponad 1,5m raczej nie przebiją, zwłaszcza przy prawidłowym ogłowieniu Więc myślę że przy dobrym odżywianiu dwa przy jednym spokojnie sobie poradzą
Black cherry - mocno bujny, ale zaryzykować można, tak samo z Black Krimm
Isis Candy - mocno ulistniony, bujny, uwielbia się rozrastać, i ciężko go upilnować, dość porządnie chyciła się na nim późno zaraza u mnie, więc myślę że przy jednym paliku jedna sztuka wystarczy Ale owoce pyszne, cukierkowe, choć dość długo dojrzewają
Red star - lubi się krzewić, ale nie jest zbyt gęsty więc przy dobrej obserwacji można by go upilnować, za to jest pierońsko wysoki, słupek przerósł o 30cm .. :p Myślę, że wyrósł by bez przeszków na ponad dwa, w tunelu na pewno! Dość wczesny
Sweet Orange - też lubi się rozrastać, liście gęste, mocne, dość bujna roślina i bardzo wysoka, z plonem jaki można "wycisnąć" z jednego krzaka wystarczyło by sadzenie jednej sztuki przy paliku. Ale może zaryzykować i dopilnować warto? No ja już nie wiem, ale polecała bym 1 do jednego )
Dobrej nocki wszystkim, i wątek zapisze, bo ciekawy
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Widzę , że Yvona uprawiała pomidory dwa w jednym (miejscu) pod folią. Mam zamiar zrobić to w szklarni. Muszę tylko przygotować szersze taśmy do wiązania , na szczęście mam jeszcze z czego ciąć, a te , które już nacięłam wykorzystam do grochu , fasoli i innych upraw. Tą metodą wysadzę na pewno moje Bawole S. malinowe, Stupice, St. Pierre, Sławę Nadrenii, Malinówkę koktajlową i 37/2 . Do wysadzania jeszcze daleko więc jeszcze jakieś odmiany dojdą. Comcia zastanawiała się dlaczego pomidory lepiej rosną parami - one lubią się przytulać .
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- 500p
- Kontakt:
Termic, dziękuję za cenne informacje. Sporo nasion mam od Ciebie, są to: Isis Candy, Sweet Orange, Black Krim, Sweet Yellow/Sakharnyj Zeltyj, a także 4 odmiany papryk, więc dziękuję również za nasionka
Rumianko, od Ciebie mam Chocolatte Cherry i również bardzo Ci dziękuję
Postanowiłam, że w tym roku w gruncie eksperymentalnie sadzę wszystkie podwójnie. W szklarni pojedynczo, bo i tak zawsze mam dżunglę, więc podwójnych, chyba bym nie opanowała. A wracając do gruntu, to korzystając z informacji od Was, te pomidory o których mam wiedzę, że są wielkie i trudne do opanowania, posadzę w skrajnych rzędach, aby miały więcej miejsca. Zastanawiam się też nad robieniem "miksów stanowiskowych", np. wątłe Stupice z bujnym Isis Candy.
No zobaczymy jak to będzie. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i informacje.
Rumianko, od Ciebie mam Chocolatte Cherry i również bardzo Ci dziękuję
Postanowiłam, że w tym roku w gruncie eksperymentalnie sadzę wszystkie podwójnie. W szklarni pojedynczo, bo i tak zawsze mam dżunglę, więc podwójnych, chyba bym nie opanowała. A wracając do gruntu, to korzystając z informacji od Was, te pomidory o których mam wiedzę, że są wielkie i trudne do opanowania, posadzę w skrajnych rzędach, aby miały więcej miejsca. Zastanawiam się też nad robieniem "miksów stanowiskowych", np. wątłe Stupice z bujnym Isis Candy.
No zobaczymy jak to będzie. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i informacje.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Pozwólcie, że podam kilka moich odmian z wymiany, bo nie wiem, które nadadzą się na ten sposób uprawy:
-Konsul
-Bohun
-Poranek
-Opal Essence
-Rumba
-Koralik malinowy
- Koktajlowe (mix)
- Atol
-Ola polka
-Złoty Ożarowski
- ZEBRA ŻÓŁTA PŁASKA (od Kozuli)
-FAWORYT