Adenium obesum dot.tylko roślin dorosłych i(lub) kwitnących

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium obesum dot.tylko roślin dorosłych i(lub) kwitnących

Post »

olka514
Bardzo zyskało na wyglądzie! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się tam nie martwię zbytnio :) Po prostu są to moje pierwsze różyczki i jakby nie było, są tymi na których się uczę i wiadomo że błędy będę popełniała :)

Teraz wiem np. że muszę zmienić im szybko ziemię na substrat lub mieszankę aby lepiej filtrowało wodę no i chyba za często ją podlewam. Powinnam robić im dłuższe przerwy to i może szybciej przybiorą w obwodzie :) Uczę się na błędach i niestety cierpią na tym różyczki :?
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może troszkę zboczę z tematu :roll:
Ale popatrzcie, jakie cudo znajduje się w gliwickiej palmiarni ;:167
Obrazek
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

osiolek pisze:Witam, znalazłam dzisiaj to forum i dla tego wątku postanowiłam się zarejestrować. Adenium to już kolejny kwiatek w moich rękach i chyba pierwszy który w nich przetrwał ;) niestety kwiatki nie chcą się ze mną zakumplować na dłużej.

Ten kwiatek kupiony został 14.10.2012r. na wystawie kaktusów i sukulentów, a dziś wygląda tak:
Obrazek

zastanawiam się czy go jakoś drutować, będzie rósł taki chudy wysoki dlatego pomyślałam o jakimś 'zawijasie', widziałam coś takiego na wspomnianej wystawie. chociaż jak zobaczyłam tutaj na forum tego olbrzyma to też nabrałam ochoty na takiego ;)

pozdrawiam!
Ja bym go skróciła drastycznie. Coś takiego:
Obrazek
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

osiolek pisze:Ten kwiatek kupiony został 14.10.2012r. na wystawie kaktusów i sukulentów, a dziś wygląda tak:
Obrazek
- Jak na tak sporych rozmiarów roślinę, to ma zbyt skromnie rozrośnięty - wykształcony kaudex. Nie jestem na 100% pewien, ale ta roślina nie wygląda na sadzonkę otrzymaną z wysiewu nasion podejrzewam, że jest to ukorzeniona gałązka - mogę się mylić.
Ma odpływy w doniczce? Bo z tego co widzę, to nie ma.
- bezwzględnie powinna być wymieniona doniczka oraz podłoże w którym posadzona jest roślina. Tak jak pisze w wpisie GeorgeLucas - ta doniczka nie jest odpowiednia dla tej rośliny, chyba że uprawiasz ją w hydroponice. Osobiście, tej sadzonce dałbym nową doniczkę ze świeżym przepuszczalnym podłożem, więcej słońca, po stopniowym przyzwyczajeniu - zahartowaniu. Odnośnie cięcia rośliny nie wypowiadam się, ponieważ nie wiem jaki jest stan korzeni rośliny. Jeżeli system korzeniowy jest słabo rozwinięty, może nie dać rady wykarmić rośliny. Osobiście przesadziłbym roślinę w większą doniczkę ze świeżym, przepuszczalnym podłożem, na dnie doniczki obowiązkowo drenaż z keramzytu lub drobnych kamyków. W dnie doniczki obowiązkowo kilka otworów, przez które będzie wypływał nadmiar wody podczas podlewania. Przesadzoną roślinę ustawiłbym w bardzo jasnym miejscu, stopniowo przyzwyczajając ją do bezpośrednich promieni słonecznych, stopniowo zwiększając czas przebywania na bezpośrednim słońcu. Powinno pobudzić sadzonkę do wzrostu - powiększania kaudexu, tworzenia nowych rozgałęzień.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmmm... myślisz, że roślina ukorzeniona z gałązki ma szansę na ładne rozgałęzienia? Bo że kaudeksu z tego raczej nie będzie to się można spodziewać.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno wywnioskować w jakim stanie jest ta roślina, rosnąca - posadzona w doniczce umieszczonej w osłonce wielkości małej szklanki (porównuję z wielkością = grubością odtwarzacza DVD). Jak będzie miała dobre podłoże w którym rozrośnie - rozbuduje się system korzeniowy, na pewno będzie się krzewić, ale trzeba jej zapewnić minimu podstawowych warunków do prawidłowego wzrostu. Po zapewnieniu podstawowych warunków do normalnego wzrostu w dalszej kolejności można zastanawiać się jak postępować z rośliną. W tych "warunkach" w jakich obecnie próbuje egzystować, ma niewielkie szanse na krzewienie i prawidłowy wzrost. Z czego ma czerpać "siłę" - składniki pokarmowe do budowania z uśpionych pąków nowych gałązek?
Mieczysław
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Czy taka lawa Link nieaktywnymoże znajdować się w mieszance do Adenium? Podobno ma się nadawać do rośli sucholubnych. Kupiłam starszą roślinkę i kombinuję co tu dodać.
Mam w planach:
-ziemia do kaktusów
-keramzyt drobny
-piasek do terrarium
-lawa
-białe marmurowe kamyczki do akwarium
-trochę włókien kokosowych (wiem, że wielu z was je ma w doniczkach ale z moich obserwacji wynika, że to włókna najdłużej trzymały wilgoć co mogło doprowadzić do śmierci mojej ostatniej sadzonki).
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marmur sobie podaruj, nie jestem pewna, czy adenia lubią zasadowy odczyn, a to może mieć znaczenie.
Jeżeli zależy Ci koniecznie na białych kamyczkach, poszukaj żwirku kwarcowego białego. Jest taki na pewno.

Bez włókiem też można sobie poradzić, a rozważ zastosowanie agroperlitu - reguluje wilgoć całkiem nieźle.
Nie wiem, jak drobny jest piasek do terrarium...

Na pewno odwiedź starsze wątki o adenium, wklep w szukaczkę "podłoże" to wyskoczy Ci naprawdę wiele bardzo przydatnych informacji :)
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Mam już przerobione wątki o Adenium od dawna. Robiłam tak jak było napisane a roślinki mi padały po 2, 3 miesiącach od wysadzenia. Teraz kupiłam starszą i chcę zmienić nieco mieszankę. Pomyślę nad agroperlitem, jest on łatwo dostępny w ogrodniczych? Piasek do terarrium jest taki trochę jak z plaży, może odrobinę grubszy. Sukulenty się z nim polubiły, więc może też adenium.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

-piasek do terrarium,
-białe marmurowe kamyczki do akwarium
- kategorycznie odradzam użycia tych składników jako dodatków do podłoża dla Adenium. Zamiast - "piasku do terrarium", proponuję użyć o grubszej granulacji piasku kwarcowego do akwarium, nie takiego miałkiego. Ten o grubszej granulacji będzie rozluźniał podłoże. W żadnym wypadku proszę nie używać kamyczków marmurowych - Adenium nie jest rośliną preferującą podłoże alkaliczne. W sklepie akwarystycznym są dostępne różnej granulacji żwirki kwarcowe, piasek, które dobrze rozluźniają podłoże i są bardzo takie.
/ ... / z moich obserwacji wynika, że to włókna najdłużej trzymały wilgoć co mogło doprowadzić do śmierci mojej ostatniej sadzonki. / ... /
- jeżeli będziesz zbyt często podlewać sadzonkę Adenium, to nawet przy bardzo przepuszczalnym podłożu, możesz doprowadzić do jej unicestwienia. Adenium podlewa się po całkowitym przeschnięciu podłoża. Jeżeli nie jesteś pewna czy podłoże już całkowicie przeschło, to lepiej poczekaj 2 - 3 dni z podlewaniem, niż o jeden dzień wcześniej podlej. Twoja roślina wytrzyma tą zwłokę w podlewaniu, natomiast wcześniejsze podlanie może doprowadzić, szczególnie przy pochmurnej, chłodnej pogodzie do zagniwania korzeni i podstawy rośliny.
Mieczysław
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Dziękuję za rady :)
Oczywiście z moim Adenium było tak, że niby gleba sucha, niby pogoda piekielna ale jednak ostatecznie roślina została przelana. Dziwne, ale się stało. Teraz wolę przesuszyć niż myśleć o podlaniu. Zobaczymy jak to będzie. Oby tym razem nie na odwrót. ;:306
Moje roślinki - wątek
AleksandraBdg

Post »

Wydaje mi się,że za sprawą moich trzech "muszkieterów" Adenium Thai w końcu mogę uczestniczyć i w tym wątku :)
Rośliny mają ok 3 lat, dlatego też pomalutku zaczynają marzyć mi się kwiaty. Zastanawiam się jakie nawozy stosujecie ( o jakim składzie) dla swoich kwitnących podopiecznych?

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”