Zielona ferajna
Re: Zielona ferajna
Natalko kwiatków sześć ale za to jakich .Ładne, zdrowe, pięknie pokazane .Żółtego dendrobium jeszcze nigdy nie widziałam, robi wrażenie .
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Agatko, Ewo, emmo dziękuję
Ago też się zastanawiałam, czy obcinać te "badyle" czy nie, doszłam do wniosku że jeśli będą nadal zielone to je zostawię. Opłacało się
Stefanku bardzo mnie cieszą listki i korzonki, bo to znaczy że zapewniam roślinom odpowiednie warunki do wzrostu
Niestety, nie obyło się bez wtopy - udało mi się przelać Kalanchoe Jakim cudem to nie wiem, jedyne wyjaśnienie jest takie że po prostu nachyliłam za mocno butelkę i tego nie zauważyłam A podlać je trudno bo ma bardzo dużo liści tuż nad ziemią... Roślinka jest już w suchej ziemi, mam nadzieję że przeżyje, ale większość kwiatów już zwiędła niestety
Udało mi się nie przelać storczyków, o co zdecydowanie łatwiej, a przelałam mało wymagające Kalanchoe. Geniusz ze mnie
Żeby nie było samego użalania się, dzisiaj roślinki w nowych domkach i pierwsza część relacji co tam rośnie (i kwitnie) tuż pod moimi oknami
Krotony dostały nowe domki już jakiś czas temu (bardzo trudno zrobić zdjęcie tym doniczko, to jedyne jakie wyszło):
Fittonie wylądowały... w starej kryształowej cukiernicy i chyba jest im tam dobrze:
Oto "dizajn" (na potrzeby zdjęcia)
Teraz podwórkowo - kilka lat temu po raz pierwszy pojawiły się tam fiołki, z roku na rok jest ich coraz więcej:
W niektórych miejscach prawie całkiem wyparły trawę:
Forsycje dopiero (!) zaczynają kwitnąć:
Ago też się zastanawiałam, czy obcinać te "badyle" czy nie, doszłam do wniosku że jeśli będą nadal zielone to je zostawię. Opłacało się
Stefanku bardzo mnie cieszą listki i korzonki, bo to znaczy że zapewniam roślinom odpowiednie warunki do wzrostu
Niestety, nie obyło się bez wtopy - udało mi się przelać Kalanchoe Jakim cudem to nie wiem, jedyne wyjaśnienie jest takie że po prostu nachyliłam za mocno butelkę i tego nie zauważyłam A podlać je trudno bo ma bardzo dużo liści tuż nad ziemią... Roślinka jest już w suchej ziemi, mam nadzieję że przeżyje, ale większość kwiatów już zwiędła niestety
Udało mi się nie przelać storczyków, o co zdecydowanie łatwiej, a przelałam mało wymagające Kalanchoe. Geniusz ze mnie
Żeby nie było samego użalania się, dzisiaj roślinki w nowych domkach i pierwsza część relacji co tam rośnie (i kwitnie) tuż pod moimi oknami
Krotony dostały nowe domki już jakiś czas temu (bardzo trudno zrobić zdjęcie tym doniczko, to jedyne jakie wyszło):
Fittonie wylądowały... w starej kryształowej cukiernicy i chyba jest im tam dobrze:
Oto "dizajn" (na potrzeby zdjęcia)
Teraz podwórkowo - kilka lat temu po raz pierwszy pojawiły się tam fiołki, z roku na rok jest ich coraz więcej:
W niektórych miejscach prawie całkiem wyparły trawę:
Forsycje dopiero (!) zaczynają kwitnąć:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Śliczne fittonie , bardzo je lubię za te ich finezyjne listeczki Póki co mam trzy, ale troszkę inne niż Twoje. Storczyk prześliczny - wspaniałe kwitnienie Ja również lubię stroić swoje roślinki w ciekawe 'domki' i też 'swojego czasu' chciałam w tym celu używać kryształów Teraz tylko jeden kryształowy kieliszek służy mi za wazonik, a do waz czasem (kiedy mają nas odwiedzić goście ) wkładam jakieś doniczki z kwitnącymi, ale tak, żeby nie było widać tych doniczek zbytnio. Efekt najlepszy kiedy słonko przyświeci, a kryształy mienią się tysiącami barw - naprawdę coś pięknego
Fiołki wonne niesamowicie Ci się rozrosły Ja też mam je u siebie, ale w o wiele mniejszej ilości ;) Pięknie będzie, kiedy forsycja zakwitnie... Wczoraj byłam przejazdem w Krakowie i na każdym kroku można było spotkać kwitnące właśnie forsycje
Fiołki wonne niesamowicie Ci się rozrosły Ja też mam je u siebie, ale w o wiele mniejszej ilości ;) Pięknie będzie, kiedy forsycja zakwitnie... Wczoraj byłam przejazdem w Krakowie i na każdym kroku można było spotkać kwitnące właśnie forsycje
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Boże,
żeby tak u mnie fiołki wyparły trawę
nie ma mowy!!!, no ale Ty widocznie masz na to jakiś przepisik.
przepięknie to wygląda!!!
żeby tak u mnie fiołki wyparły trawę
nie ma mowy!!!, no ale Ty widocznie masz na to jakiś przepisik.
przepięknie to wygląda!!!
Pozdrawiam, Agata.
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Nie no, wykorzystanie kryształu pierwsza klasa
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- Blueberry
- Kontakt:
Agatko to podwórko "społeczne" bo ja w bloku mieszkam więc one sieją się same ale są dosłownie pod moimi oknami i wygląda to tak pięknie, że tylko zdjęcia robić
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fioooołkii! Uwielbiam te malutkie kwiatuszki!
A doniczka na fittonie pierwsza klasa, do tego recykling
A doniczka na fittonie pierwsza klasa, do tego recykling
- wiolamanka
- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Natalko fiołkowa trawa robi wrażenie i już wyobrażam sobie ten zapach...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rewelacyjnie wiosenne widoki!
A zastosowanie kryształu napawdę oryginalne. I efekt doskonały.
A zastosowanie kryształu napawdę oryginalne. I efekt doskonały.
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Natalko przyszłam z rewizytą Super kwiatuchy masz i cudowne fotki robisz
Ale ten dywanik fiołeczkowy to
Ale ten dywanik fiołeczkowy to
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
Super pomysł z cukiernicą, ale nie obawiasz się,że rośliny będą miały za mokro...nie widzę tam odpływu wody??
- Blueberry
- Kontakt:
Witam wszystkich
Kasiu, Ago, Malachitku, Wiolu, Henryku, Moniko dziękuję
Agatko jak już pisałam mieszkam w bloku więc podwórko jest "społeczne". Co do samych fiołków - pojawiły się pierwszy raz kilka lat temu i od tego czasu dosłownie opanowują miasto te z pierwszego zdjęcia tworzą pas dł. ok 3m i szer. 1m, a ten dywanik pod moimi oknami (zdjęcia gdzie jest ich tak dużo) ma jakieś 5m na 2m
Pati też się nad tym zastanawiałam, nie wiedziałam czy to zda egzamin, ale chyba się udało. Na spodzie umieściłam kamyczki które są widoczne. Kiedy mam zamiar podlać rośliny to sprawdzam nie tylko ziemię, ale patrzę też, jak wyglądają te kamyczki, no i podlewam po trochu. Co będzie, zobaczymy, jeśli roślinkom nie będzie to odpowiadać, to je przesadzę do zwykłej doniczki.
Dzisiaj trochę zdjęć wspomnieniowo-bukietowych oraz reszta relacji z podwórka.
To zdecydowanie jedno z moich ulubionych zdjęć, róże są bardzo fotogeniczne:
Anturium:
Goździki:
Zapominałam co to było
Teraz podwórko - oprócz fiołków mniejszymi kępami kwitną też stokrotki:
Pomiędzy dwoma blokami jest mała rabata na której też już widać wiosnę
Niedługo zakwitnie magnolia
Kasiu, Ago, Malachitku, Wiolu, Henryku, Moniko dziękuję
Agatko jak już pisałam mieszkam w bloku więc podwórko jest "społeczne". Co do samych fiołków - pojawiły się pierwszy raz kilka lat temu i od tego czasu dosłownie opanowują miasto te z pierwszego zdjęcia tworzą pas dł. ok 3m i szer. 1m, a ten dywanik pod moimi oknami (zdjęcia gdzie jest ich tak dużo) ma jakieś 5m na 2m
Pati też się nad tym zastanawiałam, nie wiedziałam czy to zda egzamin, ale chyba się udało. Na spodzie umieściłam kamyczki które są widoczne. Kiedy mam zamiar podlać rośliny to sprawdzam nie tylko ziemię, ale patrzę też, jak wyglądają te kamyczki, no i podlewam po trochu. Co będzie, zobaczymy, jeśli roślinkom nie będzie to odpowiadać, to je przesadzę do zwykłej doniczki.
Dzisiaj trochę zdjęć wspomnieniowo-bukietowych oraz reszta relacji z podwórka.
To zdecydowanie jedno z moich ulubionych zdjęć, róże są bardzo fotogeniczne:
Anturium:
Goździki:
Zapominałam co to było
Teraz podwórko - oprócz fiołków mniejszymi kępami kwitną też stokrotki:
Pomiędzy dwoma blokami jest mała rabata na której też już widać wiosnę
Niedługo zakwitnie magnolia
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
To co zapomniałaś to mi na piwonię wygląda
Swoją drogą jakbyś nie napisała który kwiat to który to bym się nie domyśliła
A zdjecia wiosny aż chce się żyć szkoda, że u mnie do takiego widoku jeszcze kawał czasu
Swoją drogą jakbyś nie napisała który kwiat to który to bym się nie domyśliła
A zdjecia wiosny aż chce się żyć szkoda, że u mnie do takiego widoku jeszcze kawał czasu
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga